File de ton cu sos de broccoli şi cartofi la cuptor

1001Până mai ieri eram ferm convins că tonul se naşte direct mare, fie sub formă de peşti întregi de minim câteva kg, fie sub formă de „antricoate” congelate, fie sub formă de bucăţi sau fulgi în armuri cilindrice din tablă.

O incursiune într-una din pescăriile de la Piaţa Sud mi-a dărâmat tot acest sistem de valori când am văzut în galantar, pe gheaţă, nişte specimene la vreo ¼ kg (adică 250 g) care purtau denumirea de „Ton proaspăt” (19,99 Lei/kg).

Internetul e plin de reţete pentru tot felul de preparate din „Tuna Flakes” sau „Tuna Steaks”. Pentru mini-ton, am găsit totuşi ceva pe un site indian (evident, spicy). Am mai redus din condimente (în special din piperul de Cayenne) şi în combinaţie cu sosul de broccoli a ieşit ceva comestibil şi pentru cei care nu se dau în vânt după mâncărurile extrem de picante.

Cum procedaţi?

  • Tonul eviscerat se filetează (adică se transformă în fileuri, nu i se dă filet – nici exterior, nici interior).
  • Se amestecă într-un vas 3 căţei de usturoi curăţaţi şi zdrobiţi, o ceapă mică tocată mărunt (se pot folosi 2 – 3 şalote, dacă aveţi), o mână de pătrunjel proaspăt tocat, ½ linguriţă de chimion (cumin) măcinat, 1 linguriţă de sare şi un praf de piper de Cayenne (dacă vreţi să iasă picant, puneţi cam ½ linguriţă).
  • Turnaţi deasupra 3 – 4 linguri de ulei de măsline şi zeama de la ½ lămâie. Amestecaţi bine.
  • Cu această marinadă ungeţi fileurile de ton şi puneţi-le într-o pungă resigilabilă împreună cu restul de marinadă. Daţi la frigider, întorcând din când în când, pentru 1 oră.
  • Puneţi în tigaia antiaderentă 2 – 3 linguri de ulei de măsline şi prăjiţi fileurile; mai întâi, 2 – 3 minute la flacără mare, partea cu pielea.
  • Întoarceţi fileurile cu o spatulă de lemn (fără să le rupeţi) şi mai prăjiţi încă 2 minute, la flacără medie.
  • Serviţi fileurile fierbinţi alături de un sos de broccoli şi cartofi copţi la cuptor.
  • Un pahar de vin roşu sec sau demisec (da, merge şi la anumite feluri de peşte) este binevenit.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

5 thoughts on “File de ton cu sos de broccoli şi cartofi la cuptor

  1. Pingback: Mini ton la cuptor | Food and beyond…

  2. Pingback: Crochete de ton | Food and beyond…

  3. Pingback: Crochete de ton | Bacau Expres

  4. Pingback: Ton proaspăt cu condimente Cajun şi fenicul | Food and beyond…

  5. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.