File de somon la tigaia-grill

Am publicat până acum nu mai puțin de 15 articole despre cum se poate pregăti un filé de somon proaspăt (ori proaspăt decongelat): pe grătar de lemne & cărbuni (aici), pe grătar cu gaz (aici), la cuptor (aici, aici și aici), la tigaie (aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici), la tigaia-grill (aici și aici).

Pe principiul că „unde a mers mia, merge și suta”, iată încă un articol, tot despre filé de somon. La tigaia-grill. Ar fi al 16-lea, dacă am numărat bine. Timpul de gătire este extrem de scurt: 5 minute; 10 minute cu tot cu preparative (dacă plecați direct de la fileuri proaspete sau decongelate). Dacă porniți de la obținerea permisului de pescuit, s-ar putea să dureze ceva mai multișor.

Ce vă trebuie?

  • 2 – 6 bucăți de file de somon (socotind 1 bucată de filé a 120 – 150 g de persoană);
  • Sare marină cristalizată, piper negru cu lămâie – după gust;
  • Garnitură – la alegere, de aici.

Cum procedați?

Feliați bucata de filé de somon în porții de circa 120 – 150 g.

_101

Absorbiți excesul de apă cu șervete absorbante.

Asezonați fiecare bucată de filé, pe ambele părți, cu sare și piper.

_102

Încingeți tigaia grill la foc maxim (dacă lucrați pe un aragaz casnic).

Așezați bucățile de filé pe grill cu pielea în jos și lăsați-le nemișcate 2 – 3 minute (funcție de grosimea feliei).

_103

Cu ajutorul unei spatule din lemn (ca să nu zgâriați grillul) întoarceți bucățile de somon pe partea opusă și mai lăsați-le 1 – 2 minute.

_104

Scoateți fileurile de pe grill, așezați-le în farfuria de servire, adăugați garnitura preferată (care ar trebui să fie gata înainte de a pune somonul pe grill).

Puteți să adăugați și sosuri. Aici, pe lângă garnitura de cartofi prăjiți, am mai pus un sos de usturoi cu iaurt (vezi aici cum se prepară) și un sos de migdale cu ardei copți (vezi aici cum se face).

_105

Vinuri recomandate: deși buna creștere ne îndeamnă să asociem peștele cu vin alb, sec sau demisec, eu fiind mai puțin bine crescut (am doar 1,65 m înălțime), îmi permit să vă recomand și niște vinuri rosé, ba chiar și unul roșu. Le-am așezat în ordinea preferințelor. Este necesar să vă mai spun că trebuie să vă limitați la un singur sortiment de vin din cele listate? Pahare se admit chiar două, dacă au o capacitate rezonabilă 😉

_106

  • Albe: Chardonnay de Sâmburești (sec), Zghihară de Huși (sec), Riesling Italian de Recaș (sec), Fetească Regală de Recaș (demisec);
  • Rosé: Caloian de Oprișor (sec), Fetească Neagră de Cotnari (sec), cupaj de Budurească (demisec);
  • Roșii: Pinot Noir de Beciul Domnesc (demisec).

_211

113

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “File de somon la tigaia-grill

  1. Pingback: File de somon la tigaia-grill | Bacău Expres

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.