File de somon cu ierburi la cuptor

100Un preparat recomandat adepților alimentației sănătoase: fără prăjeală, fără grăsimi saturate în exces, cu Omega 3, cu ierburi proaspete.

Ce vă trebuie?

  • 700 g (3 bucăți) filé de somon (3 porții);
  • Coaja rasă de la 1 lămâie;
  • 1 legătură de pătrunjel spălat și tocat mărunt;
  • Câteva frunzulițe de cimbru spălate și tocate;
  • 3 – 4 fire de mărar spălate și tocate mărunt;
  • 1 cățel de usturoi curățat și zdrobit în presă;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • Sare marină și piper mozaic proaspăt măcinat, după gust.

Pentru garnitură:

  • 125 g orez cu bob lung;
  • ½ lămâie;
  • 1 linguriță de ulei de măsline;
  • 2 lingurițe sos de soia (light);
  • ½ linguriță sare.

Cum procedați?

  • Amestecați bine pătrunjelul, mărarul, cimbrul, usturoiul și coaja de lămâie și puneți amestecul omogen obținut într-o farfurie întinsă;
  • Preîncălziți cuptorul la 180˚C;
  • Tapetați o tavă încăpătoare cu hârtie de copt și ungeți-o cu ulei de măsline;
  • Asezonați fileurile de somon bine scurse de apă cu sare și piper;
  • Luați apoi fiecare fileu de somon și presați-l bine cu fața fără piele în amestecul de ierburi, astfel încât acestea să adere sub forma unui strat uniform pe fileuri;
  • Așezați fileurile în tavă (cu “verde-n sus”) și dați tava la cuptor pentru 20 – 25 de minute (sau până când observați că somonul “s-a făcut” până la partea superioară);
  • Între timp fierbeți orezul (cât timp este indicat pe ambalaj) în circa 1 L de apă cu sare în care ați adăugat și jumătatea de lămâie tăiată în două;
  • Scurgeți bine orezul și amestecați în el sosul de soia (care îi va conferi gustul caracteristic sărat) și uleiul de măsline (care va da luciu boabelor).

Serviți fierbinte, alături de un pahar de Riesling Italian sec, bine răcit. La nevoie, după gust și preferințe, puteți adăuga și o felie de lămâie – la somon, nu la vin!

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “File de somon cu ierburi la cuptor

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.