File de somon cu ierburi aromatice și garnitură de legume

În Postul Paștelui (Postul Mare cum i se mai zice), creștinilor ortodocși le este impus un meniu strict vegetarian, asezonat uneori cu untdelemn (ulei vegetal în traducere liberă) și vin. Chit că ultimele două sunt 100% produse vegetale. Procedurile BOR prevăd doar două excepții de la regulă, una cu dată fixă – Buna Vestire – 25 martie și alta variabilă, Duminica Floriilor (ultima duminică înainte de Înviere). Doar în aceste două zile este permisă înfruptarea cu produse de origine animală, însă nu orice: doar pește.

Celor care vor să respecte tradiția însă nu prea au făcut purici mulți prin bucătărie, dar nici nu s-ar îndura să comande pește de la Delivării, le recomand acest filé de somon cu garnitură de legume, un preparat ale cărui ingrediente de bază le găsiți cam în orice supermarket. Fileurile de somon sunt gata porționate și asezonate cu sare, plante aromatice (busuioc, rozmarin, cimbru, cimbrișor) și legume deshidratate (roșii, morcovi, ardei gras roșu și verde).

_101

La rândul lor, legumele congelate sunt aproape gata de mâncat: fie trebuie călite ușor în ulei și/sau/fără unt, fie trebuie fierte, dar nu prea mult. Probabil merg și fierte la abur (n-am încercat, așa că nu mă credeți pe cuvânt, testați).

_102

Ce vă trebuie?

  • 1 caserolă cu filé de somon (refrigerat) 2 ×125 g (calculați voi rezultatul);
  • 1 pungă (400 g) cu amestec mexican de legume congelate (porumb, ardei gras roșu, morcov, mazăre, fasole verde păstăi);
  • zeama de la o jumătate de lămâie;
  • 1 lingură de ulei vegetal (preferabil din sâmburi de struguri; dacă n-aveți la dispoziție, îl puteți înlocui cu ulei din floarea-soarelui) – folosiți la gătirea somonului;
  • 1 lingură de ulei vegetal (ca mai sus) și 20 – 25 g unt cu 80% grăsime – pentru gătirea legumelor. Paranteză: dacă gătiți așa ceva în contextul “dezlegării la pește”, sunteți nevoiți să renunțați la unt. În acest caz dublați cantitatea de ulei (adică puneți două linguri în loc de una, așa cum vedeți în imaginea de mai la vale). Ori puteți fierbe legumele în apă cu sare, așa cum scrie pe punga în care își fac veacul. Aici se termină paranteza.
  • ½ cană de apă (cam 125 mL).

_117

Cu cantitățile mai sus prezentate obțineți 2 (două) porții. Dacă aveți nevoie de mai multe, apelați la regula de trei simplă, sau la o firmă de livrări la domiciliu, că sigur firma are și un contabil care poate calcula pentru voi necesarul de materii prime.

Cum procedați?

Presupunând că aveți deja în bucătărie toate ingredientele și ustensilele necesare, vă puteti apuca de gătit, chiar dacă sunteți începători în ale bucătăriei, sau măcar ați văzut cel puțin un sezon din “Chefi la cuțite”.

Desfaceți caserola cu filé de somon și stropiți fileurile cu zeamă de lămâie, apoi cu ulei. Aveți grijă ca lichidele utilizate să ajungă pe toate părțile fileurilor de somon – avers, revers, canturi (sau laterale, cum li se mai zice de către connaisseuri). Cât se îmbălsămează peștele, apucați-vă de legume, că durează mai mult. Nu vă speriați, mai mult înseamnă maximum 20 de minute.

_104

Luați o tigaie încăpătoare sau un wok în care puneți la încins (foc potrivit) uleiul și untul.

_105

Când untul s-a topit răsturnați în tigaie punga cu legume congelate. Mai precis, doar conținutul pungii. Nu decongelați legumele înainte!

_106

După ce s-a topit toată gheața de pe legume și apa din tigaie începe să fiarbă, reduceți focul, mai adăugați puțină apă, apoi acoperiți parțial tigaia cu un capac și lăsați să fiarbă încetișor legumele 5 – 7 minute. Mai amestecați din când în când.

_107

În ăst timp legumele trebuie să se pătrundă, dar să nu se înmoaie, ci să rămână ferme. Gustați-le! Dacă s-au pătruns, asezonați cu sare (puteți pune și piper, chiar dacă nu apare în lista de ingrediente necesare), descoperiți tigaia, măriți focul și așteptați să se evapore apa. Nu uitați să amestecați.

_108

_109

Cât timp legumele scapă de apă, puneți la încins, pe flacără medie spre mare, o tigaie antiaderentă. Până se încinge suficient, nu puneți nimic în ea. Pueți pune totuși mâna, dar nu pe tigaie, ci plasați-vă palma (de preferat pe cea de la mâna stângă dacă sunteți dreptaci) deasupra fundului tigăii, cam la 1 – 2 cm. Dacă temperatura resimțită n-o puteți suporta mai mult de 4 – 5 secunde, tigaia este suficient de încinsă. Bineînțeles, puteți înlocui această metodă empirică folosind un pirometru optic. Seamănă cu pistolul pe care îl folosesc experții medicali ai supermarketurilor când vă “termometrizează”, numai că permite măsurarea unor temperaturi ceva mai ridicate. Dacă instrumentul vă indică 160 – 180 ˚C, puteți pune fileurile la gătit.

Așezați fileurile cu pielea în jos și lăsați-le două minute, fără să le mai mișcați. Unde au căzut, acolo stau până când le întoarceți pe partea opusă.

_110

Dacă fileurile sunt subțiri le întoarceți (după 2 minute, da?) pe partea opusă și le mai lăsați alte două minute.

Dacă sunt mai groase și mai înguste (fileul ar putea fi asimilat cu un paralelipiped mai mult sau mai puțin dreptunghic), așa cum sunt cele pe care le vedeți în imagini, e bine să le lăsați să se rumenească vreme de câte un minut pe fiecare din cele trei laturi fără piele. Cam în 5 minute ar trebui să aveți fileurile “gata de consum” sau “ready to eat” cum se mai zice pe la noi.

_111

_112

De acum, mai rămâne să puneți fileurile în farfuriile de servire (de preferat fără a le scăpa pe jos, iar dacă totuși le scăpați, nu le lăsați pe podea mai mult de 5 secunde*), să adăugați garnitura, să umpleți paharele turnați vinul în pahare și să faceți pozele cuvenite pentru Instagram.

_113

_114

_115

_116

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

* – Regula conform căreia orice aliment scăpat pe podea poate fi consumat dacă este recuperat în cel mult 5 secunde nu are o bază științifică și nici nu a fost unanim confirmată pe cale experimentală. Ca urmare, autorul acestor rânduri nu poate fi acuzat pentru răspândire de informații false, zădărnicirea combaterii bolilor, instigare la nerespectarea regulilor sanitar-veterinare, instigare la abuz în serviciu ș.a.m.d. De asemenea, același autor nu poate fi luat în serios, nici măcar de către persoanele care au fost vaccinate împotriva simțului umorului.

1 thought on “File de somon cu ierburi aromatice și garnitură de legume

Leave a Reply

Your email address will not be published.