Filé de somn pe pat de lămâie și roșii, la cuptor

200

Până pe la jumătatea anilor ’80, n-aș putea zice că am fost un fan al peștelui. Pe la vârsta de vreo 12 ani, după ce am hăpăit rapid niște pește în ulei dintr-o conservă probabil defectă, mi-a fost atât de rău încât, după ce mi-am revenit, mai bine de un an de zile n-am mai pus gura pe pește. De nici un fel. Apoi am avut suficient timp să mă satur (și nu în sensul bun al cuvântului) de pește când mă jucam de-a soldații la Huși, unde din două în două zile primeam drept “gustare” câte o conservă de ceva pește oceanic în sos tomat. Nu cu pâine, ci cu pesmet, căruia îi venise timpul să fie înlocuit în stocurile armatei. Pe vremea studenției, “cea mai mare cantină din Europa” (care acum adăpostește Julius Mall Iași) avea printre delikatesse, cel puțin de trei ori pe săptămână, pește cu orez. Un pește oceanic congelat, adus de flota de pescadoare a Republicii Socialiste România (care RSR?, care flotă?), tăvălit prin ceva făină/mălai/pesmet și apoi prăjit în ulei de rapiță. Alături, un orez amestecat discret cu pietricele de cea mai bună calitate, pe care nu le puteai observa din cauza plevei (oare și orezul are pleavă precum grâul?) de aceeași nuanță.

Întru amintirea acelor vremuri de glorie, iată, din nou, peștele cu orez, reinventat 😉

Ce vă trebuie?

  • O bucată mare de filé de somn (cam de o livră, adică aproape 450 g):  în lipsă merg și două mai mici 🙂 , de circa 200 g bucata;
  • O roșie mare;
  • O lămâie;
  • Un fir de busuioc verde;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • ½ linguriță de oregano uscat;
  • ½ linguriță sare marină de granulație mare (nemăcinată);
  • Amestec de piper negru, alb, roșu și verde (piper mozaic, cum i se mai spune), proaspăt măcinat – după gust.

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 180 ˚C;
  • Spălați bine fileul mare (sau cele două fileuri mici), scurgeți-le și îndepărtați excesul de apă cu șervete absorbante;
  • Presărați sarea grunjoasă și piperul măcinat pe ambele fețe ale fileului (adică asezonați cu sare și piper);
  • Spălați roșia și cufundați lămâia pentru 30 – 40 de secunde în apă fierbinte (în felul acesta îndepărtați chimicalele cu care a fost tratată ca să reziste în timp);
  • Tăiați lămâia și roșia în rondele de circa 4 – 5 mm grosime;
  • Ungeți o tavă nici prea mare, dar nici prea mică (fileul trebuie să încapă în ea într-un singur strat – dacă știți ce vreau să zic) cu ulei de măsline;
  • Așezați în tavă un strat de rondele de lămâie, peste care puneți rondelele de roșii și apoi firul de busuioc;
  • Pe acest “pat” așezați somnul, cu pielea în jos;
  • Presărați peste somn oregano;
  • Dați tava la cuptor pentru 15 – 25 de minute (depinde de grosimea fileului);
  • Odată făcut fileul, mai rumeniți-l 3 – 5 minute pe deasupra, cu flacăra din bolta cuptorului;
  • Fileul nu trebuie întors; stând pe patul de fructe (da, și roșia este un fruct), nu se va arde.

Acum că s-a făcut (se vede după culoare), nu vă mai rămâne decât să-l puneți în farfurie fără să-l rupeți ( 😀 ) și să-l garnisiți. Eu am folosit drept garnitură niște orez negru (pe care l-am pregătit ca aici) așezat pe roșiile recuperate din tava în care s-a odihnit somnul. Dacă vă place (dar nu-i obligatoriu), puteți să puneți peste pește și niște sos de iaurt cu usturoi (vezi aici modalitatea de preparare). Dacă peștele vrea să înoate, ajutați-l cu un pahar de Riesling Italian sau de Chardonnay. Cu sec 😉
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Alte rețete cu somn:

 

4 thoughts on “Filé de somn pe pat de lămâie și roșii, la cuptor

  1. Pingback: Orez interzis | Food and beyond…

  2. Pingback: Filé de somn pe pat de lămâie și roșii, la cuptor | Bacau Expres

  3. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

  4. Pingback: Medalioane de somon la cuptor cu fals orez cantonez | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.