Cu toate că britanicii nu au apanajul unei bucătării sofisticate şi nu au nici tradiţiile gastronomice ale vecinilor lor de peste Mânecă, iar când cineva îţi spune „you cook like a Brit!” sigur nu ţi-a făcut un compliment, în mentalul colectiv s-a încetăţenit cel puţin un preparat asociat cu Anglia sau cu Regatul Unit: Fish and Chips. Cred că şi preparatul pe care vi-l prezint azi intră în aceeaşi categorie, eventual la clasa „snob”.
- 1 bucată filé de şalău de aproximativ 400 g;
- 50 g brânză tare (Parmezan, Grana Padano etc.) rasă;
- 50 g fulgi de migdale;
- 100 g pesmet;
- 4 linguri de ulei vegetal;
- sare şi piper după gust;
- 4 – 6 cartofi potriviţi pentru garnitură.
- Filéul de şalău se taie în bucăţi de circa 100 g;
- Se amestecă bine pesmetul cu fulgii de migdale şi cu brânza rasă şi se potriveşte amestecul de sare şi piper;
- Bucăţile de peşte se dau prin ulei după care se dau prin amestecul de pesmet şi apoi se aşează într-o tavă unsă cu ulei;
- Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 200 – 220°C, timp de 20 – 25 de minute;
- Folosind o spatulă, se întorc filéurile pe partea cealaltă şi se mai dau la cuptor 10 – 15 minute.
- Cartofii se curăţă se taie în sferturi pe lungime şi se aşează într-o tavă unsă cu ulei;
- Se asezonează cu sare şi piper proaspăt râşnite;
- Se acoperă tava cu o foaie de copt bine udată şi apoi stoarsă şi se dă la cuptorul preîncălzit la 200 – 220°C pentru 25 – 30 minute;
- Se scoate foaia de copt, se întorc cartofii în tavă şi se mai dă la cuptor tava neacoperită încă 15 – 20 de minute.
Sosul:
- Pentru şalăul astfel preparat, se recomandă fie un sos de capere cu smântână, fie un sos de capere cu Camembert. Merge foarte bine şi sosul de iaurt cu usturoi.
Un vin alb, sec (Riesling, de exemplu) se încadrează foarte bine în peisaj.
Pingback: File de şalău în crustă de migdale la cuptor | Bacau Expres
Pingback: Pană de crap în crustă de fulgi de porumb şi de migdale | Food and beyond…
Pingback: Sos cu frunze de sfeclă roşie | Food and beyond…
Pingback: Șalău la cuptor, mămăligă cu cartofi, sos de iaurt cu usturoi, cartofi prăjiți | Food and beyond…
Pingback: Piept de pui în crustă de migdale şi parmezan la cuptor | Food and beyond…
Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…
Pingback: File de crap în crustă de pesmet și făină de migdale | Food and beyond…