File de şalău în crustă de migdale la cuptor

000Cu toate că britanicii nu au apanajul unei bucătării sofisticate şi nu au nici tradiţiile gastronomice ale vecinilor lor de peste Mânecă, iar când cineva îţi spune „you cook like a Brit!” sigur nu ţi-a făcut un compliment, în mentalul colectiv s-a încetăţenit cel puţin un preparat asociat cu Anglia sau cu Regatul Unit: Fish and Chips. Cred că şi preparatul pe care vi-l prezint azi intră în aceeaşi categorie, eventual la clasa „snob”.

Ce vă trebuie?

  • 1 bucată filé de şalău de aproximativ 400 g;
  • 50 g brânză tare (Parmezan, Grana Padano etc.) rasă;
  • 50 g fulgi de migdale;
  • 100 g pesmet;
  • 4 linguri de ulei vegetal;
  • sare şi piper după gust;
  • 4 – 6 cartofi potriviţi pentru garnitură.

Cum procedaţi?

  • Filéul de şalău se taie în bucăţi de circa 100 g;
  • Se amestecă bine pesmetul cu fulgii de migdale şi cu brânza rasă şi se potriveşte amestecul de sare şi piper;
  • Bucăţile de peşte se dau prin ulei după care se dau prin amestecul de pesmet şi apoi se aşează într-o tavă unsă cu ulei;
  • Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 200 – 220°C, timp de 20 – 25 de minute;
  • Folosind o spatulă, se întorc filéurile pe partea cealaltă şi se mai dau la cuptor 10 – 15 minute.

Garnitura:

  • Cartofii se curăţă se taie în sferturi pe lungime şi se aşează într-o tavă unsă cu ulei;
  • Se asezonează cu sare şi piper proaspăt râşnite;
  • Se acoperă tava cu o foaie de copt bine udată şi apoi stoarsă şi se dă la cuptorul preîncălzit la 200 – 220°C pentru 25 – 30 minute;
  • Se scoate foaia de copt, se întorc cartofii în tavă şi se mai dă la cuptor tava neacoperită încă 15 – 20 de minute.

Sosul:

Un vin alb, sec (Riesling, de exemplu) se încadrează foarte bine în peisaj.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!