Filé de păstrăv la grill cu garnitură de cartofi și cartofi dulci

Acuma nu e chiar filé de păstrăv în adevăratul sens al expresiei, dar nu puteam să-i zic semi-filé sau démi-filé, că n-ar fi priceput nimeni despre ce fac vorbire. Sunt două bucăți dintr-un păstrăv de circa 600 g, căruia, după desolzire și eviscerare, i-am îndepărtat capul, coada și șira spinării, păstrându-le pentru o viitoare ciorbă de pește. Adică pseudo-fileurile încă sunt înzestrate cu suficiente oase, astfel încât să mâncați responsabil, fără a vă rămâne vreun os în gât. Păstrăvul ăsta a fost numai bun pentru un prânz duminical în doi – v-am mai zis că, de regulă, duminica la prânz ne delectăm cu preparate din pește.

Ce vă trebuie?

  • 1 păstrăv proaspăt, de circa 600 g în viu;
  • 1 lingură de ulei vegetal;
  • Sare marină, piper mixt proaspăt râșnit – după gust;
  • 1 felie de limetă (per porție), pentru decor;
  • Restul de limetă (doar zeama), pentru stors peste bucățile de păstrăv.

Pentru garnitură:

  • 2 cartofi albi, ceva mai mărișori, să tot aibă 150 g cu totul;
  • 2 cartofi dulci, așișderea, cam tot la 150 g netto;
  • 1 L ulei de floarea-soarelui – baia de ulei pentru îmbăierea cartofilor, la 180 ˚C.

Opțional, un sos de usturoi cu iaurt, sos care merge de minune cu orice fel de pește făcut la grill.

Cum procedați?

Dacă personalul prăvăliei de unde vă aprovizionați cu pește nu oferă servicii suplimentare de desolzire, eviscerare, filetare, aveți două opțiuni: fie schimbați furnizorul (planul A), fie treceți la planul B: luați peștele întreg și vă ocupați acasă de îndepărtarea solzilor, măruntaielor, capului, cozii, șirei spinării (exact în această ordine).

Odată bucățile de păstrăv fasonate, spălați-le bine, uscați-le cu șervete absorbante și asezonațile cu sare și piper, fața-verso. Ungeți-le pe ambele fețe cu ulei vegetal (floarea-soarelui, măsline sau sâmburi de struguri – favoritul meu), apoi lăsați-le să se odihnească până vă ocupați de garnitură.

101

Curățați cartofii, spălați-i, ștergeți-i cu șervete absorbante, eliminând astfel apa și excesul de amidon, apoi tăiați-i în rondele subțiri (1 – 1,5 mm).

103

Încingeți uleiul la 180 ˚C, fie într-un ceaun încăpător, fie în friteuză (nu în friptioză!).

104

Cum cartofii dulci se rumenesc mai rapid decât cei albi, clasici, zvârliți-i pe cei din urmă în dispozitivul de prăjire.

105

După 5 – 10 minute, puteți adăuga și rondelele de cartofi dulci, asfel încât, la final, să recoltați toți cartofii rumeniti și auriți.

106

Rumenirea cartofilor dulci nu durează mai mult de 17 minute; peștele se face în cel mult 15 – 17 minute, incluzând aici și timpul necesar încingerii grill-ului. După calculele mele, când ați pus cartofii dulci în ceaun/friteuză, puteți porni și focul (la maxim) sub grill.

107

Poziționați bucățile de păstrăv pe grill (mai întâi pe partea pieloasă) și lăsați-le în voia lor, fără a le atinge, cam 5, poate 6 minute. Observați cum se modifică culoarea.

102

103

Le întoarceți apoi, cu grijă, fără a deteriora aspectul comercial.

Mai lăsați-le încă 4 minute la foc, plus încă 2 – 3 minute cu focul stins (din cauza inerției termice a grill-ului, ele se vor rumeni în continuare).

104

Între timp, scoateți cartofii prăjiți într-un castron în care ați avut premoniția să puneți oareșce șervete absorbante, ca să nu înoate garnitura în ulei. Îi asezonați cu sare, apoi îi așezați în platoul de servire, alternativ (unul normal, unul dulce – pentru cromatică, evident), pe lângă bucata de păstrăv.

108

109

Stropiți păstrăvul cu zeamă de limetă, decorați-l cu o felie fancy din aceeași limetă și adăugați sosul usturoiat.

110

N-o să puteți mânca mirificul preparat fără să aveti alături un pahar de Chardonnay sec și bine răcit. Dacă vă aflați în Franța, puteți înlocui paharul de Chardonnay de Sâmbrești-Olt cu unul de Chablis 😉

111

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Filé de păstrăv la grill cu garnitură de cartofi și cartofi dulci

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.