File de păstrăv la cuptor cu ciuperci Shimeji sotate

_100Vă povesteam, prin primăvară, cât de comod și fără bătăi de cap se poate pregăti păstrăvul întreg la cuptor. Metoda prezentată atunci se pretează atunci când peștii sunt de dimensiuni relativ mici, având 250 – 300 g. Dacă găsiți păstrăvi mai mari, de 400 – 500 g bucata, rugați vânzătorul să vi-i fileteze (asta numai în cazul în care v-o permite orgoliul de pescar și/sau de chef). Din astfel de fileuri se poate obține un preparat decent, ușor de pregătit chiar și de un începător în ale bucătăritului. În locul eternei garnituri de cartofi natur, am preferat niște ciuperci Shimeji sotate în unt. Dacă nu le găsiți, ori le găsiți dar vă sperie prețul lor, puteți folosi și ciuperci champignon, albe sau brune, proaspete. Inspirați-vă de aici în ceea ce privește pregătirea lor.

Ce vă trebuie?

  • 1 – 2 fileuri de păstrăv de persoană (cam 150 g pește filetat, înainte de procesarea termică);
  • 1 – 2 linguri de ulei din sâmburi de struguri pentru fiecare porție;
  • Sare marină, piper mixt proaspăt râșnit – după gust.

Pentru garnitură (4 – 6 porții):

  • 150 g (1 caserolă) ciuperci Shimeji albe, proaspete;
  • 150 g (1 caserolă) ciuperci Shimeji brune, proaspete;
  • 2 căței de usturoi, curățați și feliați;
  • 1 morcov mic, curățaț și tăiat rondele;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 20 – 30 g de unt;
  • 100 mL vin alb, sec;
  • ½ legătură de pătrunjel verde, spălat, scurs și tocat mărunt;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Verificați mai întâi fileurile: dacă în urma operației de filetare au mai rămas niscaiva oscioare, extrageți-le frumos cu o pensetă.
Spălați bine fileurile, ștergeți-le cu șervete absorbante și asezonați-le cu sare și piper.

_101

Tapetați o tavă încăpătoare cu hârtie de copt pe care o stropiți cu ulei.
Așezați fileurile în tavă, cu partea cu piele în jos, fără să se atingă între ele.

 

_102

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 – 200 ˚C. Lăsați-le cam 15 – 20 de minute (în funcție de grosimea fileurilor).
Rumeniți apoi timp de 3 – 5 minute fileurile cu flacăra din bolta cuptorului, apoi scoateți-le pe un platou cald.

_103

În paralel cu peștele, pregătiți garnitura de ciuperci Shimeji:
Găsiți toate detaliile aici, cu observația că am renunțat la ceapa verde și boabele de piper roz. Căliți în amestecul de ulei și unt mai întâi usturoiul (maximum 1 minut), apoi morcovul (2 – 3 minute) și, în final ciupercile (6 – 7 minute). Adăugați vinul, lăsați să scadă (8 – 10 minute), stingeți focul, adăugați pătrunjelul tocat. Acoperiți și lăsați totul la odihnă, 3 – 5 minute înainte de servire.

_104

Mai puteți pune alături și niște mămăliguță proaspăt răsturnată din ceaun. Fileurile le puteți stropi cu ceva zeamă de lămâie, ori le puteți asezona cu un sos de iaurt cu usturoi sau cu un sos ceva mai picant, sos a cărui modalitate de preparare o găsiți aici. Ca să nu stea păstrăvul pe uscat, puneți-i alături și un pahar de Zghihară de Huși de la Casa Averești.

_105

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

_106

One thought on “File de păstrăv la cuptor cu ciuperci Shimeji sotate

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.