File de macrou la tigaia-grill

Dacă ne-apucăm să citim toate năzbâtiile care bântuie pe net, o să aflăm fie că trebuie să mâncăm macrou (că ieftin, că gust minunat, că proteine ușor asimilabile, că mulți acizi grași Omega 3, că sănătate mintală crescută), fie că nu trebuie să mâncăm macrou (că anisakiazie, că mercur, că psiho-pupu). Bine, după toată cantitatea de “informații” din World Wide Web, n-ar trebui să mai mâncăm nimic, ba chiar nici n-ar trebui să mai respirăm, binecunoscut fiind faptul că aerul este compus 99% din E-uri: patru părți de E 941 și o parte E 948 😀

Revenind la macrou, spuneam cândva că acesta este un pește cu personalitate puternică. Gătit în aer liber, fie că plecăm de la peștele proaspăt, fie de la cel congelat, “personalitatea” macroului se mai diluează. Deși nu prea des, se mai găsește macrou proaspăt (adică pe eticheta căruia nu scrie “provenit din pește congelat”), mai ales în supermarketuri. Am avut ocazia să cumpăr și să gătesc un astfel de macrou, suficient de bine-crescut cât să asigure un prânz decent pentru doi adulți.

Ce vă trebuie?

  • 1 macrou de vreo 500 – 550 g;
  • ½ lămâie;
  • 200 g ciuperci champignon brune;
  • Sare marină, piper mixt proaspăt râșnit – după gust.

Cum procedați?

Eviscerați macroul, îndepărtați-i capul și filetați-l (sau, cel puțin, îndepărtați-i șira spinării cu oasele aferente).

_101

Spălați bine fileurile, uscați-le prin tamponare cu șervete absorbante, apoi asezonați-le, pe ambele părți, cu sare și piper.

_102

Îndepărtați cozile ciupercilor și, cu ajutorul unui burete, îndepărtați de pe pălăriile rămase corpurile străine (pământ, frunze etc.). Nu-i nevoie să le spălați întrucât prin spălare absorb multă apă.

Tăiați lămâia în felii subțiri, de circa 2 – 4 mm.

Puneți tigaia-grill pe ochiul aragazului și încingeți-o bine la flacără maximă.

În tigaia bine încinsă așezați fileurile de macrou cu pielea în jos și pălăriile ciupercilor, cu gura în jos.

_103

Așezați, peste fiecare fileu, trei felii de lămâie. Am executat această operațiune doar pentru un singur fileu, cel care mi-era destinat.

_104

După 3 – 5 minute întoarceți fileurile pe partea opusă, având grijă ca feliile de lămâie să rămână ca un pat între grill și bucata de pește. Întoarceți și ciupercile cu gura în sus.

_105

Lăsați fileurile să se rumenească și pe partea fără piele, încă 3 – 4 minute, apoi scoateți-le de pe grill. Ciupercile le mai puteți lăsa la rumenit încă 1 – 2 minute. Puteți stinge focul sub grill, ele o să continue să se gătească datorită inerției termice a tigăii-grill.

Serviți macroul cu ciuperci, mămăligă și un sos de usturoi cu iaurt.

_106

Merge alături de combinația de mai sus un vin alb, sec, bine frapat. Eu am avut la îndemână tradiționalul vin grecesc, Retsina, adus tocmai de la mama lui, din Duty-free, de pe aeroportul internațional Hippocrates din Kos.

_107

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “File de macrou la tigaia-grill

  1. Pingback: Ton, ton roșu, butterfish … | Food and beyond…

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.