File de crap pe pat de legume la cuptor

_106Cu toate că la noi în casă se mănâncă pește măcar o dată pe săptămână, crapul este o raritate pe mesele noastre (ultima dată am gătit crap prins de finul meu, pescarul), din mai multe motive. În primul rând, deoarece crapul din comerț are deseori un gust mai puțin plăcut, de mâl (ca și somnul, de altfel). Un alt motiv ar fi cel al numărului impresionant de oase, multe foarte fine, pe care îl posedă această specie. Și, ultimul, dar nu cel din urmă motiv, ar fi că este un pește cam prea gras (mai ales dacă este mare) după gustul meu. Dacă vreau carne cu grăsime, mai bine iau ceafă de porc, mai ieftină decât fileul de crap, al cărui preț se învârte undeva în jurul a 30 Lei/kg. Acuma o să-mi recitați poezia aceea cu grăsimile sănătoase din pește, omega 3, 6, 9 ș.a.m.d., cu toate că ați salivat instantaneu când ați dat peste sintagma “ceafă de porc”.

Zilele astea “m-am riscat” și am luat un filé de crap, pe considerentul că măcar nu are oase. Am avut noroc și, deși mai avea câteva oase, cel puțin n-a avut gust de mâl. Și nici excesiv de multă grăsime. L-am pregătit simplu și fără prea multă bătaie de cap. Vedeți aici cum.

Ce vă trebuie?

  • 750 g filé de crap cu piele (vă ies din el cam 3 – 4 porții);
  • 150 – 200 g morcovi baby congelați;
  • 150 – 200 g buchețele de broccoli congelate;
  • 2 – 3 cartofi albi nu prea mari (cam ½ kg cu totul);
  • 3 – 5 felii de lămâie;
  • 2 linguri de ulei (floarea soarelui, sâmburi de struguri, măsline);
  • Sare marină și piper mozaic (ambele proaspăt râșnite) – după gust.

Cum procedați?

Puneți cartofii la fiert, necurățați, în apă cu sare, și lăsați-i în apa clocotită vreo 10 minute, după care îi scurgeți, îi curățați (după ce se mai răcesc puțin, bineînțeles) și îi tăiați în cuburi.

Spălați bine fileul, ștergeți-l cu șervete absorbante și, dacă aveți răbdare, căutați-i oasele (că sigur au mai rămas în urma filetării) și scoateți-le ajutându-vă de o pensetă (dacă răbdarea vă lipsește, oricum o să găsiți extra-oasele, însă ceva mai târziu 😉 ).

Asezonați peștele cu sare și piper și stropiți-l cu jumătate din cantitatea de ulei (adică o lingură).

Ungeți o tavă (ceva mai mare decât bucata de filé) cu restul de ulei (adică tot o lingură) și pregătiți “patul” pentru pește (bucăți de cartof, morcov, broccoli), peste care presărați niscaiva sare și piper (puteți pune și o jumătate de linguriță de oregano, dar nu-i musai).

Așezați pe patul astfel pregătit bucata întreagă de filé, cu pielea în sus (nu mă întrebați de ce în această poziție, că nu știu să vă dau un răspuns argumentat științific). Așezați peste ea câteva rondele de lămâie.

Dați tava pentru 30 de minute la cuptorul pe care în prealabil l-ați preîncăzit la 180 – 190 ˚C. După ce trece acest timp, ar fi bine să verificați dacă peștele este făcut, că pentru legume vă garantez eu.

Dacă nu-i făcut, mai lăsați-l până cand considerați că este suficient de pătruns (5 – 7 minute), apoi rumeniți-l timp de 3 – 4 minute cu flacăra din bolta cuptorului, astfel încât pielea să devină ușor crocantă (acum realizați de ce v-am spus să-l așezați cu pielea în sus?).

Cam asta ar fi tot. Nu mai trebuie decât să porționați fileul și să-l așezați, împreună cu garnitura, în farfurii. Puteți să stoarceți peste el feliile de lămâie coapte, sau chiar încă un sfert de lămâie (cum ziceam mai sus, crapul are prostul obicei de a fi destul de gras, uneori având – ca și somnul – “slănină”).

Dacă vreți (dar nu-i obligatoriu) puteți face alături un mujdei, ori un sos de usturoi ceva mai diluat: fie cu iaurt, fie cu smântână. Și asigurați-i crapului mediul lichid de care are atâta nevoie: măcar un pahar de Chardonnay. Din cel de Sâmburești pe care vi-l tot recomand.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “File de crap pe pat de legume la cuptor

  1. Foarte usor de gatit reteta. Pestele a iesit foarte gustos desi nu am multa experienta in bucatarie (am omis partea cu flacara, am cuptor electric …)

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.