File de crap în crustă de pesmet și făină de migdale

Faptul că aproape una din cinci povești (169 din 873) de pe acest blog este legată de pește, denotă probabil caracterul meu ihtiofag, și nu numai al meu, că nu-s singurul peștivor din casă. În materie de pește, acasă predomină păstrăvul, urmat îndeaproape de crap, somn, somon și ton. În ieșirile anuale la Marea Egee ne delectăm cu precădere cu biban de mare (lavrac), doradă, pește spadă și cu multe, foarte multe, fructe de mare. Iar de câte ori trec prin Paris, nu ratez stridiile ori midiile proaspete.

În acest context se plasează și acest file de crap în crustă de pesmet și făină de migdale, pregătit în mod asemănător cu pana de crap, fileul de șalău, ori chiar pieptul de pui sau de curcan.

Ce vă trebuie?

  • 4 fileuri de crap (cu piele) la circa 100 g bucata;
  • 100 g pesmet;
  • 50 g făină de migdale;
  • 2 linguri de ulei vegetal (măsline, floarea-soarelui etc.);
  • Sare marină, piper negru, ambele proaspăt râșnite – după gust;
  • 4 felii de lămâie.

101

102

Cum procedați?

Se spală bine fileurile și se usucă cu șervete absorbante.

103

Într-o farfurie întinsă se pune uleiul vegetal, iar într-o farfurie adâncă se amestecă pesmetul, făina de migdale, sarea și piperul.

104

Se trec fileurile succesiv prin ulei și prin amestecul solid, după care se așează cu pielea în jos într-o tavă antiaderentă (Stone Legend de la Delimano, de exemplu), încăpătoare (30 × 20 × 5 cm).

105

106

107

Tava se introduce în cuptorul în prealabil preîncălzit la 200 ˚C.

După 30 de minute, cu ajutorul unui clește sau al unei spatule, se întorc fileurile pe partea opusă și se mai dau la cuptor încă 30 de minute.

108

În final se rumenesc 2 – 3 minute cu flacăra din bolta cuptorului.

109

Se decorează cu felii de lămâie și se servesc cu garnitură de hribi în sos de vin, ori cu cartofi natur.

106

Opțional, se poate adăuga un sos de iaurt cu usturoi. Dacă nu sunteți fani usturoi și aspirați la ceva mai fin, încercați un sos de capere: fie cu smântână, fie cu brânză Camembert.

111

Obligatoriu, un pahar de vin alb demisec. Merge și un rosé demisec. În ambele cazuri, vinul trebuie răcit la 8 – 10 ˚C.

110

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.