Filé de cod de Alaska pane cu legume la tigaie – din congelator direct pe aragaz și apoi în farfurie

113“Consumați de cinci ori pe zi fructe și legume” – un sfat pe care îl auziți aproape la fel de des ca și pe cel care zice “Pentru sănătatea dumneavoastră, evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi”. În ziua de azi nu e o problemă să găsiți fructe și legume proaspete, chiar în extrasezon. Singura problemă ar fi prețul unora dintre ele. În cazul legumelor utilizate la gătit, există și o altă opțiune: legume congelate.

Congelarea legumelor este metoda de conservare care afectează cel mai puțin proprietățile nutritive ale acestora, gradul de procesare fiind minim. Majoritatea legumelor sunt blanșate (respectiv sunt tratate pentru o perioadă scurtă de timp cu apă fierbinte sau abur) pentru a stopa activitatea enzimatică, după care sunt răcite rapid la temperaturi scăzute, în curent de aer. Urmează ambalarea și apoi depozitarea la temperaturi sub –18 ˚C.

Ce vă trebuie?

Am pregătit un fel principal bazat exclusiv pe produse congelate: un filé de cod de Alaska (pollock) semipreparat (care necesită doar prăjire/coacere) cu garnitură de legume (morcovi, broccoli, mazăre păstăi, porumb) asezonate în stil italian (condimentele erau gata dozate într-un plic separat introdus în punga cu legume congelate).

Nici una din materiile prime nu necesită decongelare prealabilă, așa că masa este gata în 15 minute.

Am studiat pachetul cu pește, curios fiind să văd ce “orori” conține. Asta după ce am citit ce au scris pe net o mulțime de părerologi care încearcă să ne deschidă ochii asupra “toxinelor” pe care ni le îndeasă pe gât industria alimentară. Pe fața cutiei scrie mare: 100% filé (probabil se referă doar la pește), 100% gust natural, fără potențatori de aromă, fără coloranți, fără arome (probabil voiau să spună fără arome artificiale).

Pe verso este dată și compoziția: filé de cod de Alaska (45%), sos (18%), făină de grâu, apă, ulei vegetal (de rapiță și floarea soarelui), amidon din cartofi, sare, dextroză, drojdie, condimente. Sosul la rândul său conține apă, 5% brânză și 5% cremă de brânză (pregătită din smântână, brânză de casă (brânză dulce de vacă), apă, sare), amidon (din cartofi/orez), lapte praf, verdețuri, sare, ceapă, piper. Găsiți vreo “otravă” în listă? Sau o să ziceți că “au pus ei ceva, da’ n-au scris!”.

Cum procedați?

  • Într-o tigaie încăpătoare (sau într-un wok) încingeți două linguri de ulei din sâmburi de struguri;
  • Adăugați în uleiul încins conținutul pungii de legume congelate (nu uitați ca în prealabil să scoateți din pungă pliculețul cu condimente);
  • Amestecați ușor legumele și, după 5 – 6 minute la foc potrivit, adăugați în tigaie ¼ cană de apă (cam 75 mL);
  • Fierbeți tot amestecul încă vreo 5 minute, amestecând sporadic, apoi adăugați conținutul plicului de condimente și amestecați;
  • Mai lăsați să se călească legumele condimentate 2 – 3 minute, apoi luați tigaia de pe foc;
  • În parale, într-o altă tigaie (de preferință antiaderentă) încingeți alte două linguri de ulei (din sâmburi de struguri ori floarea-soarelui):
  • În uleiul încins rumeniți câte 4 – 5 minute pe fiecare parte fileurile pane (atenție să nu pațiți ca mine – după ce le-am întors le-am lăsat ceva mai mult și s-au bronzat cam tare).

Cam asta-i tot. Aveți grijă să aveți la îndemână și niscaiva vin alb sec, bine răcit.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Filé de cod de Alaska pane cu legume la tigaie – din congelator direct pe aragaz și apoi în farfurie

  1. Pingback: Cod de Alaska pané cu legume tailandeze | Food and beyond…

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.