Ficăței de pui cu sos roșu de ghebe

Când ești în pană de inspirație culinară, scoți repede o pungă de ficăței de pui și-i azvârli în tigaie. Asta-i soluția banală, cum ar zice matematicienii care se pricep cât de cât și la spațiile n-dimensionale ale bucătăriei.

Dacă vrei să debanalizezi soluția, poți veni cu revizuiri (nu prea multe, doar pe ici, pe colo, prin părțile esențiale) și adăugiri: o mămăliguță, un mujdeiaș, un sosuleț de ghebușoare, ba chiar și niște quinouță.

Ce vă trebuie?

  • 500 g ficăței de pui (refrigerați sau congelați);
  • 3 – 4 linguri de ulei vegetal (floarea soarelui, sâmburi de struguri);
  • Sare, piper – după gust.
  • Un sos roșu de ghebe – vezi aici rețeta.
  • Un sos de iaurt cu usturoi (opțional) – vezi aici rețeta.

Garnitura:

Mămăligă (vezi că fiecare știe să-și facă mămăliga lui și nu mă bag in mămăliga altuia, decât eventual să-i dau sugestii cu ce s-o asorteze)

sau

Quinoa (un fel de mămăligă de fițe despre care am mai dat detalii și aici)

  • 90 g (1 punguță de grăunțe de quinoa);
  • 1 L apă (se folosește doar pentru a fierbe quinoa, după care se aruncă);
  • 1 linguriță de sare fină.

Cum procedați?

Dacă dispuneți de ficăței congelați, lăsați-i peste noapte în frigider, în ambalajul original, la dezghețat. Vor trece de la faza de produs congelat (–18 ˚C / 255 K) la cea de produs refrigerat (0 ÷ 5 ˚C / 273 ÷ 278 K).

Scoateți ficățeii refrigerați din ambalaj, spălați-i bine sub jet de apă rece (subliniez faptul că nu este necesar să folosiți detergenți, nici măcar de vase, în această operațiune), apoi lăsați-i la scurs.

401

Cât se scurg ultimele picături de apă de spălare de pe ficăței puneți la încins uleiul, la foc potrivit. Răsturnați ficățeii în tigaie, acoperiți tigaia cu capacul aferent și înăbușiți ficățeii cam 4 – 5 minute, tot la foc mediu. Mai amestecați puțin în ei, ca să-i cuprindă uleiul prin toate zonele. Aveți grijă când dați capacul la o parte, ficățeii sunt destul de nervoși și împroașcă totul în jur. Nu cu invective, ci cu stropi de ulei încins. Ceea ce este chiar mai neplăcut.

402

După ce s-au terminat de înăbușit, dați deoparte capacul și rumeniți ficățeii, rotindu-i cu toată îndemânarea de care puteți da dovadă, astfel încât rumenirea să decurgă pe toate părțile. Acum este momentul să-i asezonați cu piper. Nu și cu sare, întrucât gurile rele zic că sarea adăugată în timpul gătirii duce la întărirea ficatului. N-am testat această zicere niciodată, de teamă să nu distrug (prin întărire) bunătate de celule hepatice. Așa că nu pot nici să confirm, nici să infirm zicerea respectivă.

403

Când observați o schimbare vizibilă de culoare a ficățeilor, către maroniu închis strălucitor, e semn că-s cam rumeniți și e momentul să-i extrageți din tigaie. Cam în 7 – 9 minute de când i-ați nădușit sub capac, ar cam trebui să fie gata de dat în consum la populația flămândă. Și puteți să-i și sărați de-acu’.

404

Indiferent dacă ați optat pentru mămăligă ori pentru quinoa, ambele trebuie pregătite din timp, adică puneți apa la fiert înainte să azvârliți ficățeii în tigaie. Cam când fierbe de mămăligă, respectiv de quinoa, atunci e momentul să începeți să gătiți ficățeii.

Dacă vreți neapărat quinoa, puneți apa la fiert, adăugând în ea o linguriță de sare.

_105

În apa clocotită plasați punguța cu quinoa și fierbeți-o cât vi se recomandă de către furnizor. 12 minute, după cum se vede și pe imaginea alăturată.

_301

_106

La expirarea timpului, extrageți punguța din apă, lăsați-o puțin la scurs apoi treceți grăunțele fierte într-un vas sau chiar direct în farfuriile de servire. Dacă mai cere sare, adăugați. Dacă nu, nu.

_302

Completați farfuria cu ficăței și cu sosul roșu de ghebe.

406

407

_304

Dacă ați optat pentru varianta mămăligară a preparatului, puteți garnisi ficățeii cu niște sos de iaurt cu usturoi, ori chiar cu mujdei simplu de usturoi. Dacă-i sezonul, puteți pregăti chiar și un mujdei din usturoi verde.

405

Se știe din moși-strămoși că:

ficăței de pasăre + sos de usturoi = love

Iar dacă mă întrebați, vă spun și ce vin aș pune alături.

_305

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.