Ficăței de pasăre la tigaie

100

Ficat, varză roșie, vin roșu. O combinație recomandată persoanelor cu carență de fier, anemice sau cu un nivel scăzut al eritrocitelor. Sună bine, nu-i așa? Și nu, cartofii prăjiți nu sunt nocivi atâta timp cât sunt preparați corespunzător și îngurgitați în cantități moderate. Amintiți-vă ce spunea părintele toxicologiei, Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim (mai cunoscut drept Paracelsus): “Alle Ding’ sind Gift, und nichts ohn’ Gift; allein die Dosis macht, daß ein Ding kein Gift ist”. În traducere liberă s-ar zice că orice lucru este otrăvitor, iar numai doza face diferența – principiu valabil atât în cazul medicamentelor, cât și al alimentelor.

Ce vă trebuie?

  • 300 g ficăței de pasăre;
  • 4 – 5 cartofi potriviți;
  • o varză roșie mică (200 – 300 g);
  • 1,5 L ulei de palmier (îl puneți în friteuză, pentru cartofi);
  • 2 linguri de ulei din sâmburi de struguri – pentru ficăței (dacă n-aveți, merge și de floarea soarelui);
  • 2 linguri de ulei de măsline – pentru salata de varză (la fel: nu tușește dacă-i puneți din cel de floarea soarelui);
  • 1 linguriță de oțet balsamic – merge tot la salată;
  • sare și piper – cât să asezonați salata, ficățeii și cartofii.

Cum procedați?

  • Spălați bine ficățeii și lăsați-i să se scurgă bine de tot;
  • Curățați cartofii și apoi tăiați-i pe lungime, în felii ceva mai groase (ca să nu faceți paie);
  • După ce i-ați îndepărtat frunzele exterioare și cotorul, tocați varza (ceva mai mărunt), după care frecați-o cu puțină sare (½  linguriță îi este suficientă) – lăsați-o să se odihnească până când aproape terminați prăjelile;
  • Încingeți friteuza (cu ulei cu tot – evident), iar când uleiul ajunge la 180˚C, răsturnați în ea cartofii de pe care în prealabil ați îndepărtat excesul de apă cu ajutorul unui prosop de bucătărie curat și uscat;
  • Cât se rumenesc cartofii (asta durează măcar 15 – 20 de minute) încingeți uleiul de sâmburi de struguri într-o tigaie antiaderentă și zvârliți în ea ficățeii, fără să-i sărați (eventual puteți să-i gratulați cu niște piper măcinat);
  • Rumeniți frumos ficățeii, la foc mediu către mare, cam 4 – 6 minute pe o parte și ceva mai puțin pe cealaltă parte;
  • Cam pe când sunt aproape gata cartofii, puteți finisa salata, potrivind-o de sare (dacă mai necesită), piper, ulei și oțet.
  • Apoi vă puneți frumos în farfurie niște ficăței, niște cartofi și niște salată – cam cât se vede în poză 😉

Am uitat să vă zic ce era mai important! Înainte de a vă apuca de bucătarit desfaceți o sticlă de vin de Bordeaux, să apuce să respire.  Cât păziți cartofii și ficățeii să nu fugă din tigăi, puteți gusta vinul (nu de alta, dar să nu fie oțetit, sau să nu fi prins gust de dop!). Ce rămâne după degustare puteți să beți (cu moderație, evident) după ce vă așezați la masă.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

2 thoughts on “Ficăței de pasăre la tigaie

  1. Pingback: Ficăței de pasăre la tigaie | Bacau Expres

  2. Pingback: Fish’n chips ca la Moldova | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.