Ficăţei de pasăre, hribi şi mămăligă cu cartofi

100Un prânz dintr-o zi de duminică, realizat la patru mâini. Până m-am sucit eu şi m-am gândit cam ce-ar trebui pregătit pentru prânz, soţia mea spălase deja ficăţeii, curăţase cartofii, îi tăiase şi îi pusese în ceaun şi curăţase ceapa şi usturoiul! Aşa că ne-am apucat de treabă, fiecare cu sarcini precise. Mie mi-au revenit hribii şi sosul de usturoi, consoarta mea ocupându-se de elaborarea mămăligii cu cartofi şi de prăjirea ficăţeilor.

Ce vă trebuie?

  • 500 g ficăţei de pui;
  • 500 g hribi tăiaţi în cuburi (Am folosit hribi congelaţi, cumpăraţi din Selgros. Erau şi în piaţă, proaspeţi, însă cum nu sunt expert în depistarea modificaţiilor genetice ale fungilor prefer să cumpăr numai ciuperci de origine controlată 🙂 . Asta în ciuda faptului că cineva zicea că toate ciupercile sunt comestibile, cel puţin odată 😀 );
  • 6 – 8 feliuţe subţiri de kaiser uşor afumat;
  • 2 cartofi potriviţi, curăţaţi şi tăiaţi în cuburi (ca pentru piure);
  • o mână zdravănă de mălai;
  • ceva sare;
  • niscaiva piper proaspăt râşnit;
  • o căpăţână de usturoi;
  • o ceapă galbenă potrivită, curăţată şi tocată;
  • 1 pahar mic de iaurt (125 g);
  • ulei de măsline pentru prăjit ficăţeii şi hribii (2 + 2 linguri);
  • câteva picături de zeamă de lămâie;
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui (pentru sosul de usturoi);
  • ½ linguriţă sare grunjoasă (tot pentru usturoi).

Cum procedaţi?

Ficăţeii:

  • Se spală bine de tot şi se scurg;
  • Se încinge uleiul într-o tigaie neaderentă şi se călesc ficăţeii la foc mediu, acoperiţi cu capac, vreme de 7 – 8 minute;
  • Se întorc ficăţeii pe partea opusă, se adaugă feliuţele de kaiser şi se mai trag la tigaie încă 6 – 7 minute, tot acoperiţi;
  • Ca să rămână fragezi, sarea şi piperul se adaugă doar la sfârşit, după ce i-aţi luat de pe flacără.

Hribii:

  • Se căleşte ceapa în ulei, la foc mediu, 3 – 4 minute, până când devine sticloasă (n-o lăsaţi să se caramelizeze);
  • Se adaugă hribii congelaţi şi se acoperă tigaia (wokul) cu un capac;
  • Se lasă să fiarbă înăbuşit 6 – 8 minute, până se dezgheaţă complet;
  • Se lasă apoi să fiarbă descoperiţi (cam 10 – 12 minute), amestecând din când în când, până când se evaporă toată apa;
  • Când încep să se rumenească se potrivesc de sare şi piper şi se mai călesc 2 – 3 minute (aici puteţi adăuga şi nişte mărar tocat).

Mămăliga cu cartofi:

  • Se fierb cartofii tăiaţi în cuburi mici, în apă cu sare, direct în ceaunul de mămăligă, 15 – 20 de minute. Cartofii trebuie să fie bine fierţi (furculiţa trebuie să intre uşor în ei);
  • Se adaugă mălaiul în ploaie, amestecând continuu, având grijă să zdrobiţi şi cartofii;
  • Se fierbe până când mămăliga se îngroaşă şi ajunge la consistenţa dorită (cel puţin aşa am văzut eu că se face 😉 ).

Sosul de usturoi:

  • Se prepară după modalitatea descrisă aici.

Acuma nu vă mai rămâne decât să puneţi totul pe farfurie, să scoateţi vinul alb de la rece şi să vă aşezaţi gospodăreşte la masă. Eu am renunţat la vinul alb în favoarea unui pahar (da, am băut cu un singur pahar) de cupaj Cabernet Sauvignon – Merlot (sec) produs pe dealurile Vrancei (să ştiţi că la Focşani uneori vinul se face şi din struguri 🙂 ). Iar ca să vi se deschidă apetitul, puteţi încerca, înainte de a vă apuca de mâncat, un degetar de palincă de prune, uşor îngălbenită de lemnul butoiului în care s-a odihnit.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

5 thoughts on “Ficăţei de pasăre, hribi şi mămăligă cu cartofi

  1. Pingback: Ficăţei de pasăre, hribi şi mămăligă cu cartofi | Bacau Expres

  2. Pingback: Gâscă la cuptor | Food and beyond…

  3. Pingback: Ficăței cu ciuperci și orez brun | Food and beyond…

  4. Pingback: Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) | Food and beyond…

  5. Pingback: Ficăței cu ciuperci și orez brun | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.