Din nou bucătăreală la patru mâini. Și tot cu ficăței. Mie mi-au revenit ciupercile și orezul, dată fiind și experiența acumulată în domeniu 🙂 . Aragazul a mers la capacitate maximă, fiind parțial ocupat și cu ciorba rădăuțeană. Până la urmă a mers totul șnur. Fără scântei.
Ce vă trebuie?
- ½ kg ficăței de pui;
- 300 g ciuperci champignon proaspete (cât mai mici);
- 125 g (1 punguță) orez natur (sau orez brun, cum i se mai spune);
- 2 – 3 cepe roșii măricele;
- 1 legătură de pătrunjel verde;
- 3 – 4 linguri de ulei vegetal (de sâmburi de struguri sau de floarea soarelui);
- 75 g (1 cutie mică) pastă de tomate;
- 50 mL vin alb sec;
- 100 mL apă;
- ½ linguriță de piper negru măcinat;
- ½ linguriță sare marină;
- ½ lămâie tăiată în sferturi
- 1 lingură ulei de măsline;
- 1 lingură sos de soia.
Cum procedați?
- Spălați și scurgeți bine ficățeii;
- Spălați bine sub jet de apă ciupercile – lăsați-le întregi;
- Curățați ceapa și tocați-o mărunt;
- Spălați pătrunjelul și tocați-l ceva mai mărișor;
- Rumeniți într-o lingură de ulei încins ficățeii, 3 – 4 minute, întorcându-i pe toate părțile (nu puneți sare pe ei, întrucât se vor întări; adăugați doar puțin piper negru);
- Căliți puțin ceapa într-o lingură de ulei ( 2 – 3 minute, cât să devină ușor sticloasă);
- Adăugați ficățeii peste ceapă, vinul și apa și fierbeți înăbușit 15 – 20 de minute, la foc mic;
Cât fierbe ceapa împreună cu ficățeii, pregătiți ciupercile:
- Încingeți într-o tigaie antiaderentă 2 linguri de ulei și căliți ciupercile 2 minute la flacără iute;
- Reduceți focul și apoi căliți înăbușit ciupercile 5 – 7 minute, până când își lasă apa;
- Potriviți de sare și piper, apoi căliți amestecând continuu, până când se evaporă aproape tot lichidul;
- Adăugați jumătate din pătrunjelul tocat și amestecați, apoi stingeți flacăra și lăsați tigaia acoperită;
E momentul acum să finalizați ficățeii:
- Adăugați peste ficățeii cu ceapă pasta de tomate, amestecați și dați un clocot;
- Răsturnați peste ficăței ciupercile sotate, amestecați și adăugați restul de pătrunjel tocat;
- Lăsați să dea totul în clocot, după care acoperiți și luați vasul de pe flacără;
În paralel pregătiți orezul:
- Puneți într-o oală 1 L de apă cu puțină sare la fiert;
- Când începe să clocotească apa adăugați lămâia (2 sferturi) și punguța cu orez;
- Fierbeți conform indicațiilor de pe ambalaj (10 minute în cazul orezului pe care l-am folosit), apoi scurgeți bine orezul și răsturnați-l într-un castron;
- Adăugați orezului fiert o lingură de ulei de măsline (pentru luciu) și o lingură sos de soia (pentru culoare și sare) și amestecați bine.
Din acest moment nu aveți decât să vă aranjați în farfurie orezul și ficățeii cu ciuperci. Poate o să vi se pară ciudat, dar această mâncărică merge de minune cu castraveciori murați (nu în oțet). Ce vin ar merge alături? De care aveți 🙂 . Totuși vă recomand un alb demisec, bine frapat. O Fetească Regală, de exemplu.