Ficăței cu ciuperci și orez brun

300

Din nou bucătăreală la patru mâini. Și tot cu ficăței. Mie mi-au revenit ciupercile și orezul, dată fiind și experiența acumulată în domeniu 🙂 . Aragazul a mers la capacitate maximă, fiind parțial ocupat și cu ciorba rădăuțeană. Până la urmă a mers totul șnur. Fără scântei.

Ce vă trebuie?

  • ½ kg ficăței de pui;
  • 300 g ciuperci champignon proaspete (cât mai mici);
  • 125 g (1 punguță) orez natur (sau orez brun, cum i se mai spune);
  • 2 – 3 cepe roșii măricele;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • 3 – 4 linguri de ulei vegetal (de sâmburi de struguri sau de floarea soarelui);
  • 75 g (1 cutie mică) pastă de tomate;
  • 50 mL vin alb sec;
  • 100 mL apă;
  • ½ linguriță de piper negru măcinat;
  • ½ linguriță sare marină;
  • ½ lămâie tăiată în sferturi
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • 1 lingură sos de soia.

Cum procedați?

  • Spălați și scurgeți bine ficățeii;
  • Spălați bine sub jet de apă ciupercile – lăsați-le întregi;
  • Curățați ceapa și tocați-o mărunt;
  • Spălați pătrunjelul și tocați-l ceva mai mărișor;
  • Rumeniți într-o lingură de ulei încins ficățeii, 3 – 4 minute, întorcându-i pe toate părțile (nu puneți sare pe ei, întrucât se vor întări; adăugați doar puțin piper negru);
  • Căliți puțin ceapa într-o lingură de ulei ( 2 – 3 minute, cât să devină ușor sticloasă);
  • Adăugați ficățeii peste ceapă, vinul și apa și fierbeți înăbușit 15 – 20 de minute, la foc mic;

Cât fierbe ceapa împreună cu ficățeii, pregătiți ciupercile:

  • Încingeți într-o tigaie antiaderentă 2 linguri de ulei și căliți ciupercile 2 minute la flacără iute;
  • Reduceți focul și apoi căliți înăbușit ciupercile 5 – 7 minute, până când își lasă apa;
  • Potriviți de sare și piper, apoi căliți amestecând continuu, până când se evaporă aproape tot lichidul;
  • Adăugați jumătate din pătrunjelul tocat și amestecați, apoi stingeți flacăra și lăsați tigaia acoperită;

E momentul acum să finalizați ficățeii:

  • Adăugați peste ficățeii cu ceapă pasta de tomate, amestecați și dați un clocot;
  • Răsturnați peste ficăței ciupercile sotate, amestecați și adăugați restul de pătrunjel tocat;
  • Lăsați să dea totul în clocot, după care acoperiți și luați vasul de pe flacără;

În paralel pregătiți orezul:

  • Puneți într-o oală 1 L de apă cu puțină sare la fiert;
  • Când începe să clocotească apa adăugați lămâia (2 sferturi) și punguță cu orez;
  • Fierbeți conform indicațiilor de pe ambalaj (10 minute în cazul orezului pe care l-am folosit), apoi scurgeți bine orezul și răsturnați-l într-un castron;
  • Adăugați orezului fiert o lingură de ulei de măsline (pentru luciu) și o lingură sos de soia (pentru culoare și sare) și amestecați bine.

Din acest moment nu aveți decât să vă aranjați în farfurie orezul și ficățeii cu ciuperci. Poate o să vi se pară ciudat, dar această mâncărică merge de minune cu castraveciori murați (nu în oțet). Ce vin ar merge alături? De care aveți 🙂 . Totuși vă recomand un alb demisec, bine frapat. O Fetească Regală, de exemplu.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.