Fasole verde scăzută

200

Dacă în postarea aceasta mai veche am pus berea alături de farfuria cu păstăi, de această dată m-am gândit că ar fi bine s-o torn direct în mâncare. Nu chiar pe toată și nu chiar același sortiment. Am folosit niște bere brună autohtonă (Silva), cu mai mult alcool și mai caramelizată. De asemenea am înlocuit ceapa cu un amestec de praz și șalote (astea din urmă, numite și hașme, ori ceapă franțuzască, sunt din aceeași familie cu usturoiul și ceapa și se folosesc mult în bucătăria franceză. Le găsiți la Selgros, în plase de ¼ kg). Ceea ce n-a fost rău, ba dimpotrivă.

Ce vă trebuie?

  • 1 kg fasole verde păstăi;
  • 1 – 2 șalote;
  • 4 – 5 căței de usturoi;
  • 1 praz (10 cm – partea verde);
  • 1 – 2 linguri de ulei de măsline;
  • 100 mL bere brună;
  • 250 mL apă fierbinte;
  • Sare și piper după gust.

Cum procedați?

  • Spălați bine păstăile, îndepărtați-le capetele și rupeți-le în bucăți de 4 – 5 cm lungime;
  • Curățați prazul, usturoiul și șalotele;
  • Tocați mărunt usturoiul și șalotele și tăiați prazul în rondele subțiri;
  • Încingeți uleiul într-o oală încăpătoare și căliți în el, la foc mediu, prazul și șalotele vreo 4 – 5 minute, până când se înmoaie;
  • Adăugați usturoiul și mai căliți încă 1 minut;
  • Stingeți cu bere și fierbeți încă vreo 2 minute;
  • Adăugați păstăile, jumătate din cantitatea de apă, acoperiți oala cu un capac și reduceți focul la minim;
  • Lăsați să fiarbă la foc mic până când fasolea este pătrunsă (timpul de fierbere depinde mult de soiul și vârsta păstăilor:  în cazul meu a durat cam 50 de minute);
  • Dacă este cazul mai completați cu apă din când în când;
  • Potriviți gustul final de sare și piper.

Serviți fierbinte (dar să știți că este foarte bună și rece), eventual cu o salată de ardei kapia copți alături.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.