Fasole scăzută cu creste de slănină – o mâncare încropită pe “repede înainte”

_100Așa cum v-am mai spus de nenumărate ori, ca să faci o mâncare de fasole nu trebuie să pierzi ceasuri în bucătărie fierbând fasolea uscată, schimbându-i apa și păzind-o să nu se afume. O fasole scăzută pentru 3 – 4 persoane, se poate încropi într-un sfert de ceas. Acest lucru este posibil datorită faptului că, acum vreo 200 de ani, cineva a inventat conservele.

Acum apar tot felul de “experți”, care știu să citească etichetele produselor alimentare, însă nu pricep nimic din ceea ce citesc, “experți” care ne explică doct că nu sunt bune conservele, deoarece sunt rele. Pentru că E-uri. Astfel de “experți” se găsesc, de exemplu, la Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (un ONG care nu-i totuna cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor), “experți” care, citind etichetele de pe 73 de sortimente de cereale, au făcut o descoperire epocală:musli cu ciocolată şi caramel conţin ulei de turnesol (sublinierea îmi aparține). Ce n-au știut respectivii “experți” este faptul că “uleiul de turnesol” este o traducere din limba franceză (probabil după modelul “furculision” al Coanei Chirița) a banalului și benignului “ulei de floarea-soarelui”. Alții, pe baza unui studiu făcut de cercetătorii americani (nu britanici 😀 ), pe conserve colectate de la 20 (da, douăzeci) de persoane, încearcă să ne convingă că 77,36 ppb (adică părți pe miliard – sau mg/1000 kg) reprezintă mai mult decât 50 ppm (părți pe milion – sau mg/kg). Vă las pe dumneavoastră să descoperiți fracturile de logică din “știrea” respectivă, pe care o găsiți aici.

_101

Revenind la a noastră fasole scăzută cu creste de slănină, să vedem

Ce vă trebuie?

 • 1 conservă (~400 g) boabe de fasole roșie;
 • 1 conservă (~400 g) fasole albă în sos de roșii;
 • 1 conservă (75 g) pastă de tomate 28%;
 • 1 ceapă galbenă medie;
 • 100 g slănină de porc;
 • 100 mL bere brună;
 • 2 linguri de pătrunjel uscat (sau ½ legătură de pătrunjel verde);
 • ½ linguriță de boia dulce afumată;
 • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Curățați ceapa, spălați-o și tocați-o mărunt.

_102

Încingeți o tigaie antiaderentă încăpătoare și rumeniți în ea crestele de slănină, la foc potrivit, cam 3 – 4 minute, cât să lase suficientă grăsime topită în care să căliți ceapa.

_104

Între timp, scurgeți lichidul din conserva cu fasole roșie și clătiți cu puțină apă boabele, apoi lăsați-le la scurs.

_103

Căliți ceapa în tigaia cu slănină, 2 – 3 minute, cât să devină translucidă.

_105

Stingeți cu bere, apoi adăugați fasolea roșie. Amestecați.

_106
_107

Adăugați conținutul conservei de fasole albă, cu tot cu lichid. Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați conținutul să fiarbă la foc mic, amestecând sporadic, cam 6 – 8 minute.

_108

Asezonați cu boia, sare și piper. Dacă vreți o fasole ceva mai picantă, puteți înlocui parțial boiaua dulce cu boia iute.

_109

Adăugați pasta de tomate, amestecați, dați un clocot.

_110

Adăugați apoi pătrunjelul tocat (fie uscat, fie verde), luați tigaia de pe foc și țineți-o acoperită câteva minute, cât să se împrăștie în vas aroma pătrunjelului.

_111

Serviți fierbinte, însoțită de castraveți murați, ori de salată de ardei copți. Dacă n-ați terminat doza de bere cât ați grijit facerea mâncării, puneți-o la îndemână. Dacă ați terminat-o, deschideți alta, responsabil.

_112

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Fasole scăzută cu creste de slănină – o mâncare încropită pe “repede înainte”

 1. Salut, Lucian, imi place abordarea pragmatica in matere de conserve, desi cat pot le evit, asta nu inseamna ca nu am in camara, de back-up vreo 5-6 conserve de toate cele, cumparate de la alimentara. Problema pe care o am cu conservaraia din comert este legata de conservanti, care nici Mniazau nu mai stie care sunt neutri si care fac rau. Dar cum ziceam, le folosesc si eu de o gramada de ori, la cat fumez nu cred sa-mi faca mai rau decat tigara si noxele masinilor 🙂

  • Conservanți, țigări, noxe, asteroizi, … – până la urmă tot ne va omorâ ceva.

 2. Mulțumesc! nu știam că pot folosi bere. N-am folosit niciodată conserve de fasole, prefer cele de la țară pe care la pun la înmuiat cu o seară înainte, sunt țărancă 🙂

  • Dacă gătești pentru 5+ persoane, metoda ta e OK dpdv economic. Deși, după cum zice dl Vosganian, nu produci astfel venituri la bugetul de stat. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.