Fasole roșie cu slănină, kaizer și cârnați

Dacă tot s-a îndurat să se răcească vremea și să ningă, pe-alocuri chinuit, prin alte locuri viscolit, am putea trece la niște mâncăruri mai consistente, din acelea care-i oripilează pe dieteticieni, nutriționiști ori vegani. Cu mult porc, sub diverse forme, cu ceva fasole și-un strop de ceapă. Știu că ceapa verde nu-i chiar de sezon în luna lui Făurar, însă vă reamintesc că ne aflăm în secolul XXI, când nu mai așteptăm luna iunie pentru cireșe, ori luna septembrie ca să facem zacuscă.

_101

Și ca să meargă treaba repede (în paranteză fie spus, pregătirea mâncării de mai jos nu durează mai mult de 15 minute), ne folosim de cele două mari invenții în materie de alimentație ale omenirii: focul și conservele.

_102

Știu că mai există și oameni care scriu de pe smartphone că trebuie să mâncăm doar hrană neprelucrată termic, precum și oameni care se folosesc de internet, laptop, tabletă sau mobil ca să ne explice “ce multe și ce rele chimicale e în conserve”. Oameni care susțin sus și tare că trebuie să trăim cât mai “natural” atunci când își pun fundul în mașină ca să meargă o sută de metri până la alimentara ca să-și cumpere o pâine. De preferință fără gluten.

Ce vă trebuie?

  • 1 conservă (400 g) de fasole roșie (boabe);
  • 2 felii de slănină – de aia serioasă, groasă măcar cât două degete de mănușă de portar de fotbal;
  • 2 felii de kaizer – cu grăsime puțină 😀 ;
  • 20 cm de cârnat afumat, suficient de gros ca să nu punem 30 sau 40 de cm;
  • 2 cepe verzi;
  • 150 – 200 mL apă;
  • 1 cutie (80 g) pastă de tomate dublu concentrată (28% s.u.);
  • ½ linguriță pastă de ardei iute sau ¼ linguriță boia de ardei iute (paprică);
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Ca să meargă toată treaba strună, crestați slănina, bucățăliți kaizerul și feliați cârnatul. Bucăți nu prea mari, dar nici ca legumele pentru salata boeuf.

_103

Curățați ceapa și tăiați-o rondele. Puneți deoparte câteva inele de parte verde, pe care le folosiți abia la sfârșit. Adică peste vreun sfert de ceas.

_107

Luați o tigaie antiaderentă, așezați-o pe foc potrivit și aruncați în ea crestele de slănină. Pe măsură ce tigaia se încinge, slănina se topește treptat. Ajutați-o întorcând-o pe ambele părți.

_104

Cănd crestele de slănină s-au înfoiat și tigaia are suficientă untură lichidă, adăugați bucățile de kaizer. Rumeniți-le și pe ele vreo 2 minute, neuitând să le expuneți grăsimii încinse pe toate părțile.

_105

De-acum se pot pune în tigaie feliile de cârnat. Aceeași procedură ca și la kaizer, aplicată tot timp de vreo 2 minute.

_106

Acum puteți pune ceapa verde, pe care o căliți, alături de cărnurile și grăsimile din tigaie, nu mai mult de un minut.

_108

Răsturnați în tigaie conținutul conservei de fasole, adică boabele împreună cu zeama în care au stat. Care zeamă este alcătuită din apă și ceva clorură de sodiu (sarea aceea folosită în amestec cu nisip pe post de antiderapant). Dacă tigaia vi se pare prea puțin zemoasă, mai adăugați și niște apă. Nu multă, un pahar este suficient.

_109

_110

De-acum puteți mări focul și lăsa să fiarbă totul vreo 5, poate chiar 6 minute. Fasolea oricum era fiartă, ceapa călită, iar porcăriile rumenite. Când totul clocotește, puteți reveni cu puterea focului la mediu și puteți adăuga pasta de tomate, pasta de ardei (sau paprica iute). Asezonați și cu sare (dar nu prea multă că ați avut sare și în conserva de fasole, și în kaizer, și în cârnat – ba chiar și în pasta de tomate – 2%) și piper. Amestecați, lăsați să dea un clocot (2 – 3 minute), după care luați tigaia de pe foc, presărați inelele de ceapă verde păstrate, acoperiți tigaia și țineți-o așa cam 2 – 3 minute.

_111

_112

Cât se hodinește fasolea, pregătiți-vă niște castraveți murați în saramură. Dacă în toamnă n-ați fost gospodari să-i puneți la murat, desfaceți un borcan de castraveți în oțet luat de la unul din “producătorii locali”: Profi, MegaImage, Lidl, … – ce-aveți prin zonă.

_113

Și puteți gusta și o țâră de palincă. 25 – 30 mL sunt suficienți cât să vă deschidă apetitul.

_114

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.