Fasole roșie cu cârnați bucovineni

100Pregătirea mâncărurilor pe bază de fasole boabe ia ceva timp. Faptul că ai pierdut câteva ceasuri bune păzind să nu rămână cratița fără apă la fiert îți mai aduce și altceva în afară de satisfacția lucrului făcut de tine însuți? Eventual o factură mai mare la utilități. Am mai spus-o și cu alte prilejuri: atâta timp cât gătești 2 – 4 porții de mâncare este mult mai avantajoasă utilizarea conservelor cu fasole boabe. Nu-i musai să folosiți neapărat marca din poze. Este destul de scumpă, dar și calitatea corespunde prețului plătit. Având în vedere durata mare de valabilitate, ieșiți bine cumpărând-o cu baxul.

Ce vă trebuie?

  • 1 conservă mare (800 g) de fasole roșie;
  • 1 cârnat bucovinean (240 g);
  • 100 g piept de porc (afumat au ba, da’ mai bine afumat);
  • 2 roșii (dacă nu vă plac roșiile de cauciuc comercializate în extra-sezon, mai bine puneți  2 – 3 linguri de pastă de tomate concentrată sau ½ conservă de roșii tăiate in cuburi);
  • 1 legătură de ceapă verde (nu se supără nimeni dacă n-aveți verde; merg și celelalte culori ale semaforului: galbenă sau roșie);
  • 1 praf de chilli (dacă vă place mâncarea tex-mex, puteți pune și o jumătate de linguriță);
  • sare și piper – după gust.

Cum procedați?

  • Tăiați pieptul de porc în bucăți mici și rumeniți-l într-o tigaie antiaderentă, fără ulei;
  • Scoateți bucățile de piept rumenit și păstrați-le, că sigur o să aveți nevoie de ele (totuși după ce se răcesc puțin, una-două bucățele pregătesc numai bine calea pe gâtlej în jos pentru un degetar de palincă);
  • În grăsimea colectată în tigaie rumeniți bucățile de cârnat în prealabil crestate, să se pătrundă bine;
  • Cât se rumenește cârnatul, tăiați roșia în cuburi mici și ceapa verde în rondele;
  • În grăsimea lăsată de piept și de cârnat căliți ceapa verde, cât să se înmoaie;
  • Când începe să se bruneze, stingeți cu roșiile și adăugați praful de chilli, apoi mai învârtiți în tigaie vreo 3 – 4 minute (focul trebuie să fie mic acuma);
  • E momentul să puneți la foc fasolea și deschid aici o paranteză.

Când gătesc cu fasole din conservă întotdeauna folosesc și zeama din conservă (mai puțin la salate, evident). Mulți cunoscători spun că în lichidul din cutie se concentrează toți conservanții, toate “E”-urile care – nu-i așa? – sunt foarte rele pentru că nu-s bune. Îi anunț pe cunoscători că boabele au avut timp să-și extragă din lichid câte E-uri au vrut, cărora n-o să le dea drumul oricât de mult le-ar spăla și clăti respectivii cunoscători. Am închis paranteza.

  • Fierbeți la foc mic, acoperit cu capac, între 7 și 20 de minute, în funcție de cât de “groasă” vreți să rămână fasolea;
  • Pe final, aruncați în tigaie și bucățile de piept de porc care v-au mai rămas (dacă nu vi le-a consumat palinca) și potriviți de sare și piper.

Acuma-i timpul să vă îngrijiți de castraveții murați și de Merlot-ul roșu și sec ce trebuie să stea de-a stânga și de-a dreapta cârnaților bucovineni garnisiți cu fasole scăzută (mai mult sau mai puțin).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Fasole roșie cu cârnați bucovineni

  1. Pingback: Fasole cu cârnați fierți în bere brună | Food and beyond…

  2. Pingback: Mâncare de fasole boabe | Food and beyond…

  3. Pingback: Mâncare de fasole boabe | Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.