Fasole făcăluită

Multă lume consideră că fasolea făcăluită, fasolea bătută ori fasolea frecată  (cunoscută chiar și sub simandicoasa denumire de “icre de fasole”) este același lucru cu iahnia de fasole. Iahnia este, așa cum scrie aici, “un fel de mâncare scăzută preparată din legume (mai ales din fasole boabe), din pește sau din carne”. Numele îi vine de la denumirea turcească a mâncării, yahni, denumire întâlnită și la bulgari (яхния – iahnija), la greci (γιαχνί – giachni), la sârbi (иахни – iahni), mai puțin la albanezi, unde se cheamă merak. Nu știu de unde apare confuzia, că doar nu zicem “iahnie de cartofi” în loc de piure de cartofi.

Acum că am lămurit de ce fasolea frecată nu-i totuna cu iahnia de fasole, să ne concentrăm asupra primeia. Vorba americanului, you can do it in the hard way or in the easy way.

Dacă vreți o fasole frecată/bătută/făcăluită mergând pe calea hard, adică plecând de la fasole boabe uscată, aruncați o privire aici, unde puteți afla cam în cât timp se poate atinge obiectivul propus, cu ce consumuri (apă, gaz, energie) și câtă manoperă implică.

La extrema opusă, adicătelea pe calea easy, consumurile și manopera sunt reduse la minim dacă utilizați fulgi de fasole. Se găsesc pe toate drumurile (a se citi supermarketurile). A existat și în România, până de curând, o fabrică de fulgi de fasole (ROCLIP Făgăraș, cunoscută de făgărășenii născuți mai devreme, drept “Fabrica de fulgi”, singurul producător autohton de fulgi de cartofi, mazăre și fasole, a intrat în faliment în 2017).

roclip colaj

N-aveți nevoie decât de conținutul pungii cu fulgi, ceva apă fierbinte, puțin ulei, usturoi zdrobit, sare și piper. Turnați apa fierbinte peste fulgii de fasole (respectând proporțiile indicate pe ambalaj, ori aducând pasta la consistența dorită), omogenizați, apoi finalizați cu ajutorul celorlalte ingrediente. N-are cum să nu vă reușească.

107

Dacă hard way vi se pare prea greu (că doară de aia se cheamă hard way, normal), iar la easy way vă este teamă că o să îngurgitați cine știe ce chimicale (iată ce găsim, de exemplu în punguța cu fasole deshidratată: fulgi de fasole – min. 70%, fulgi de mazăre – min. 29%; restul de până la 1% fiind alcătuit din “E-uri”: antioxidant – acid citric; emulsificator – mono și digliceride ale acizilor grași; stabilizator – pirofosfat acid de sodiu; conservant – metabisulfit de sodiu; antioxidant – butilhidroxianisol), vă recomand să folosiți conserve de fasole boabe. Acestea conțin cel mult două “E-uri” (sare de bucătărie și eventual zahăr), în accepțiunea cititorilor de etichete fiind mult mai puțin nocive pentru sănătate decât fulgii cu cinci “E-uri”.

101

Ce vă trebuie?

  • O conservă (400 g) fasole boabe albă;
  • 4 – 6 căței de usturoi;
  • 4 – 6 linguri ulei de floarea-soarelui;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Scurgeți bine boabele de fasole (nu-i nevoie să le clătiți, însă atenție la câtă sare adăugați ulterior!) și puneți-le într-un vas cilindric îngust, cu pereți înalți. Asta dacă vreți să le “făcăluiți” cu mixerul vertical. Dacă preferați varianta clasică, puneți-le într-un castron suficient de încăpător.

101(2)

103

Curățați usturoiul și transformați-l în pastă – fie clasic (piuă de lemn cu “bătătuci” ori “mojar cu pistil”, că sună mai professional), fie trecându-l printr-o presă manuală zdrobitoare de usturoi. Ambele metode converg spre același rezultat, diferența majoră fiind timpul necesar realizării procesului.

102

Amestecați usturoiul cu boabele de fasole, asezonați cu sare și piper și purcedeți la batere/făcăluire/frecare, folosind fie o furculiță, o lingură de lemn, un mixer de mână vertical. După posibilitați, afinități, preferințe și experiență. Când fasolea s-a dezintegrat și usturoiul s-a distribuit uniform în pastă, adăugați uleiul vegetal, amestecați responsabil, potriviți gustul final de sare și piper (dacă este cazul).

104

105

102(2)

103(2)

Se obține în final o pastă tartinabilă, alături de care se pot servi castraveciori murați sau gogoșari în oțet.

108

De asemenea, se poate orna cu ceapă călită bine în ulei, chiar caramelizată, ori cu paprică (boia de ardei, dulce sau iute, afumată ori ba).

100(1)

Iar dacă nu sunteți vegetarieni, ori nu postiți, puteți proceda ca în imaginea de mai jos:

114

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Fasole făcăluită

  1. Varianta fabuloasă a rețetei implică îndepărtarea, după fierbere, a coajei de pe fiecare bob de fasole! O făcea mama. Desigur, este migălos, dar rezultatul este inegalabil!

Leave a Reply

Your email address will not be published.