Fasole cu cârnați fierți în bere brună

100Cu tot disconfortul pe care îl poate produce, fasolea boabe, că-i sub formă de salată, ciorbă, iahnie (fasole scăzută) sau făcăluită (fasole frecată), rămâne favorita sezonului rece, din toamnă până-n primavără. Iar dacă are e lângă ea (pe post de garnitură, cum s-ar zice 😉 ) niște carne, afumătură ori cârnați de porc, până și Dr. Menci zice că e OK (de fapt, pentru el acum, acolo unde este, cred că nu contează prea mult cum asociază alimentele). Fasolea folosită la gătit poate fi și din conservă. Dacă nu-l deranjează pe juratul de la MasterChef, de ne-ar deranja pe noi, umilii pământeni?

Ce vă trebuie?

  • 2 conserve mici, sau una mare (cam 400 – 450 g boabe) de fasole albă;
  • 1 conservă (340 g) roșii cuburi în bulion;
  • 1 ceapă galbenă, potrivit de mare;
  • 50 g gușă de porc;
  • O mână de pătrunjel verde tocat (sau o linguriță de pătrunjel uscat);
  • Piper negru și pudră de chilli – după gust (sare nu mai este necesară dacă folosiți fasolea din conservă).

Pentru “garnitură”

  • 250 g cârnați subțiri, proaspeți, din carne de porc;
  • 250 mL bere brună (am utilizat Silva, cu 7% alcool);
  • 1 lingură de ulei vegetal.

Cum procedați?

  • Într-o tigaie încăpătoare (de pildă un wok) puneți gușa tăiată în felii subțiri și lăsați să se topească grăsimea din ea;
  • În grăsimea lichidă adăugați ceapa tăiată julien și căliți-o la foc potrivit 3 – 4 minute;
  • Răsturnați în tigaie conținutul conservei de roșii, adăugați piperul și pudra de chilli, amestecați și fierbeți încetișor (la foc mediu spre mic) 7 – 8 minute;
  • Adăugați boabele de fasole, cu tot cu zeamă (este doar apă cu sare) și lăsați să fiarbă totul molcom încă 15 – 20 de minute, după care adăugați pătrunjelul, amestecați, luați tigaia de pe foc, acoperiți-o și lăsați-o să se odihnească 2 – 3 minute.
  • Întrte timp, cam după ce ați pus fasolea la fiert, ungeți o altă tigaie antiaderentă cu puțin ulei vegetal și rumeniți în ea, la foc potrivit, vreme de 7 – 8 minute, cârnații, întorcându-i pe toate părțile;
  • Stingeți conținutul tigăii cu jumătate din cantitatea de bere și lăsati să fiarbă la foc mic, sub capac, 4 – 5 minute;
  • Îndepărtați capacul, lăsati să se evapore tot lichidul, apoi adăugați restul de bere și lăsați pe foc (tot mic) încă 4 – 5 minute, până când se evaporă din nou tot lichidul, apoi dați tigaia deoparte.

Acum nu vă mai rămâne decât să combinați conținutul celor două tigăi în farfuriile de servire, să puneți alături niște pâine (integrală sau de secară) prăjită și un pahar cu bere brună.

Ar mai merge alături niște salată de varză (dulce ori murată) sau, și mai bine, niște castraveciori murați în saramură.

S-aveți poftă și să ne revedem sănatoși!

2 thoughts on “Fasole cu cârnați fierți în bere brună

Leave a Reply

Your email address will not be published.