Escalop de porc în sos roșu

100Deși pe caserolă scrie “șnițel de porc”, ceea ce am încropit aici nu este un șnițel. Ca să ajungă la stadiul de șnițel, bucata de carne trebuie să treacă mai întâi prin făină, apoi prin ou și în final prin pesmet, înainte de a fi prăjită în grăsime. Așa că am preferat denumirea mai largă, acoperitoare, cea de escalop. Contrar tendinței generale, n-am bătut carnea, feliile fiind suficient de subțiri și de fragede. Sosul este extrem de simplu și relativ sărac în ingrediente. Dacă doriți puteți adăuga în sos unul din următoarele condimente: cimbru, dafin, busuioc sau oregano.

Ce vă trebuie?

  • 4 felii de “șnițel” de porc (a câte 75 – 100 g bucata, socotind 2 felii pentru o porție);
  • 1 lingură de făină albă;
  • 2 – 3 linguri de ulei vegetal;
  • 2 cepe galbene mici;
  • 5 – 6 căței de usturoi;
  • 1 linguriță pastă de ardei iute (pentru un sos mai picant puteți pune 2 lingurițe);
  • 1 conservă mică (75 g) pastă de tomate 24% substanță uscată;
  • 100 mL vin alb, sec;
  • sare, piper – după gust.

Pentru garnitură:

  • 4 – 5 cartofi medii (350 – 400 g total) fierți în coajă;
  • 30 – 40 g unt;
  • sare și piper – după gust.

Cum procedați?

  • Curățați ceapa și usturoiul și tocați-le mărunt;
  • Asezonați feliile de carne cu sare și piper, apoi tăvăliți-le bine prin făină;
  • Rumeniți carnea în uleiul bine încins, câte 4 minute pe fiecare parte;
  • Scoateți feliile de carne și păstrați-le la cald;
  • În uleiul rămas, căliți 2 – 3 minute ceapa și apoi 30 de secunde usturoiul;
  • Adăugați pasta de ardei și omogenizați;
  • Când conținutul tigăii dă în clocot, reintroduceți carnea în tigaie, stingeți cu vin și apoi fierbeți totul ușor, cu tigaia acoperită, la flacără mică, vreme de 15 – 20 de minute;
  • Adăugați pasta de tomate, potriviți gustul final de sare și piper, măriți focul la mediu și lăsați să scadă încă 6 – 8 minute.

Cât timp fierbe sosul puteți să pregătiți o garnitură simplă din 4 – 5 cartofi în prealabil fierți în coajă timp de 15 – 20 de minute în apă cu sare. Cartofii tăiați în rondele fine îi trageți în unt, la tigaie, până când se rumenesc frumos (8 – 10 minute).

Escalopul garnisit cu cartofii trași la tigaie se împacă foarte bine cu niște castraveciori murați, ori cu alte acrituri, iar pe langă farfurie merge și un Merlot demisec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Escalop de porc în sos roșu

  1. Pingback: Escalop de porc în sos roșu | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.