Dulceață de morcovi

Spre deosebire de alte gemuri și dulcețuri care se pot pregăti doar “în sezon”, o dulceață de morcovi nu necesită o perioadă anume a anului. Morcovi avem la îndemână din ianuarie până în decembrie, cu o abundență deosebită în ianuarie-februarie, mai-iunie ori septembrie (studenții știu de ce).

Morcovii sunt mult mai ușor de pregătit pentru dulceață în comparație cu cireșele, vișinele, caisele, prunele ori gutuile. Trebuie doar curățați, spălați și mărunțiți, neavând sâmburi precum fructele sâmburoase și nici cotoare (casa semincieră) precum merele, perele sau gutuile. Ca urmare și “pierderile tehnologice” vor fi mai reduse. Nici necesarul de zahăr nu este exagerat dacă ne uităm pe valorile de mai jos, exprimate în kg zahăr/kg “fructe”:

Fructe kg zahăr/kg
Prune 0,100
Gutui 0,320
Afine 0,375
Căpșune, Fragi 0,500
Cireșe, Vișine 0,500
Cireșe amare 0,625
Caise 0,667
Morcovi 0,667
Zmeură 0,750

Trebuie să ținem cont și de faptul că morcovii au din start un conținut mai redus de zaharuri decât fructele utilizate la prepararea gemurilor sau dulcețurilor. 100 g morcovi cruzi conțin 9,58 g glucide totale, din care: 4,74 g zaharuri, 1,40 g amidon, 2,80 g fibre alimentare (sursa). Doar căpșunele și fragile au mai puține glucide totale decât morcovii: 7,70, respectiv 5,51% (sursa).

O problemă ar reprezenta-o faptul că nu numai iepurii jinduiesc după morcovi, ci și alte specii, care pot deveni agresive dacă încerci să le iei morcovul de la gură. 😀

_203

_201

_204

Ce vă trebuie?

  • 1,5 kg morcovi;
  • 1 kg zahăr;
  • 0,7 – 0,75 L apă;
  • 1 lămâie (doar sucul);
  • 1 portocală (doar sucul).

Cum procedați?

Spălați bine morcovii, curățați-i și dați-i pe răzătoarea mare. La o cantitate mai mare de morcovi, răzătoarea manuală s-ar putea să provoace febră musculară sau bătături. Tocarea pe robotul de bucătărie sau prin Moulinex ar fi o soluție. Crește productivitatea în detrimentul calității: dacă morcovul este prea mărunt, textura produsului va avea de suferit.

_207

_208

_209

116

104

Luați o oală încăpătoare (în care trebuie să intre apa, zahărul și morcovul ras, bașca sucurile de citrice) în care puneți la fiert, pe foc potrivit, apa cu zahărul. Amestecați din când în când până la dizolvarea completă a zahărului și așteptați să înceapă să fiarbă siropul astfel obținut.

_210

_211

Adăugați morcovul ras în siropul clocotind și fierbeți totul la foc mic, până când scade siropul iar morcovul este pătruns. Destul de greu de estimat timpul necesar. Dacă nu dispuneți de un refractometru, procedați ca la celelalte gemuri (dulcețuri): luați o probă de material din oală și puneți-o pe o farfurie rece. Dacă siropul dă semne de întărire, este suficient de concentrat. Puteți gusta și morcovul să vedeți dacă este suficient de fiert. Cel mai probabil, este. Dacă aveți un refractometru, la 65 ˚Bx puteți considera misiunea aproape încheiată.

_212

_213

_218

Odată ce concentrația de zaharuri din dulceață a ajuns la 65%, se cheamă că ați realizat prima etapă a conservării: ați redus activitatea apei și ați limitat astfel accesul microorganismelor la unul din elementele vitale: apa.

În următoarea etapă va trebui să le scoateți din zona de confort a pH-ului, creându-le un mediu acid, ostil: turnați în compoziție sucul de lămâie și portocală, amestecați și mai dați 2 – 3 clocote.

_214

_215

_216

_217

Pe lângă scăderea pH-ului, sucul de citrice aduce un plus de aromă dulceței și o face și ușor acrișoară.

_219

Turnați dulceața în borcane sterilizate* în prealabil, încercând să lăsați cât mai puțin aer în borcan, închideți borcanele cu capace etanșe (sterilizate și acestea) și așezați-le cu gura în jos. Așezate în acest mod, se poate sesiza rapid orice neetanșeitate, manifestată prin scurgeri de dulceață. Lăsați-le așa 10 – 15 minute, după care întoarceți-le în poziție normală și lăsați-le să se răcească.

_220

* Sterilizarea ambalajelor înseamnă: spălare cu apă caldă și detergent, clătire abundentă cu apă călduță (ca să nu vă înghețe mâinile, nu de alta), scurgere (puneți borcanele cu gura în jos pe un grătar), urmată de sterilizarea propriu-zisă: borcanele se pun într-o tavă, cu gura în sus, tava se introduce în cuptor, se pornește încălzirea (setată la 160 ˚C) și se țin borcanele la această temperatură timp de 15 – 20 de minute. La fel se procedează și cu capacele.

După ce s-au răcit lent, borcanele umplute cu dulceață se pot trece la ultima etapă de conservare: pasteurizarea:

Aşezaţi borcanele cu dulceață într-o oală înaltă, încăpătoare, pe un prosop curat. Puneţi apă în oală până aproape de nivelul capacelor, apoi fierbeţi la foc mic, 15 – 20 de minute (de când începe să fiarbă apa), după care lăsaţi-le să se răcească lent. Procesată în acest mod, dulceața de morcovi poate rezista cel puţin trei ani. În ambalajul original, nedesfăcut, evident.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.