Dressing pentru salata de cartofi cu ceapă și ton

Salatele astea reci bazate pe ton la conservă și diverse alte ingrediente (paste, cartofi fierți, fasole boabe și/sau porumb, legume din supă și așa mai departe) te scot de multe ori din încurcătură, fie când ești în pană de idei, fie când ai musafiri neașteptați și nemofturoși la masă. În plus, sunt ideale de pregătit cu o seară înainte și de luat a doua zi la picnic, la grătar, la iarbă verde, la Țărănoaia, în general oriunde ați evada din monotonia cenușie și prăfuită, ori doar supraîncălzită a orașului.

Cheia acestor salate este sosul care leagă ingredientele sau dressingul dacă vrem să fim mai prețioși în exprimare. Poate fi o maioneză simplă sau diluată cu iaurt, poate fi doar o combinație de genul (ulei + oțet) sau (ulei + zeamă de lămâie), sau poate fi ceva puțin mai elaborat, nu prea sofisticat, doar cât să vină cu puțină noutate și prospețime în gust și aromă. Chiar dacă dressingul respectiv este făcut cu ierburi uscate, precum cel de mai la vale.

_112

Ce vă trebuie pentru dressing?

 • 1 linguriță de oregano uscat;
 • 1 linguriță de tarhon uscat;
 • 2 – 3 lingurițe de muștar de Dijon;
 • 1 gălbenuș de ou fiert;
 • 6 – 8 linguri de ulei de măsline extravirgin, cu adaos de busuioc.
 • Piper mixt (alb, negru, verde, roșu) proaspăt râșnit – după gust.

Cum procedați?

Gălbenușul de ou nu trebuie să fie nici prea tare (răscopt), dar nici aproape crud. Trebuie să-l aduceți undeva la mijloc între aceste două extreme. Vă sugerez un ou adus “de la țară”, cu gălbenuș intens colorat, mediu ca mărime (cca 60 g). Din sumedenia de modalități și tehnci de fierbere a ouălor, am ales-o pe următoarea: se pune oul (în prealabil spălat) într-un ibric și se acoperă cu apă rece. Se pune ibricul la foc mediu, iar de când începe să clocotească apa, se lasă la fiert 3 minute. Se dă deoparte vasul de pe flacără și se mai lasă oul încă 3 minute în apa fierbinte, apoi se răcește sub jet de apă rece. După încă 3 minute de stat în apă rece se poate curăța și reține pentru dressing doar gălbenușul. Albușul puteți să-l tocați mărunt și să-l încorporați în salată, ori puteți să-l mâncați pe loc, garnisit cu un strop de muștar.

_102

În vasul în care o să preparați dressingul puneți gălbenușul de ou pe care îl sfărâmați cât mai mărunt cu ajutorul unei lingurițe. Adăugați tarhon, oregano și muștar, apoi frecați cu lingurița până când obțineți o pastă groasă, omogenă.

_107

În această pastă adăugați treptat ulei de măsline aromatizat cu busuioc, amestecând, până când dressingul ajunge la consistența dorită. Cu cât va fi mai fluid, cu atât se va încorpora mai ușor în salată, însă va conține și corespunzător mai mult ulei. Rămâne la latitudinea fiecăruia ce alege.

_101

_108

Cât privește salata propriu-zisă, rețeta e simplă.

_100
_105

Ce vă trebuie pentru salată?

 • 5 – 6 cartofi albi, potriviți ca mărime;
 • 2 conserve de ton mărunțit în ulei;
 • 1 ceapă roșie mică;
 • 3 – 4 fire de ceapă verde;
 • Sare, piper – după gust.

Cum procedați ca să încropiți salata?

Ca și la salata de cartofi cu ton și măsline verzi, ori la salata de cartofi cu ton și castraveți murați, fierbeți cartofii în coajă, în apă cu sare (15 – 20 de minute, cât să pătrundă ușor furculița în ei).

_103

Lăsați-i să se răcorească, curățați-i de coajă apoi tăiați-i în bucăți potrivite.

_106

Cât se răcesc cartofii, curățați, spălați și tocați cepele: ceapa roșie o tăiați julien (peștișori), iar cea albă o tăiați rondele, păstrând pentru final partea verde.

_104

Luați apoi un vas încăpător în care amestecați ceapa, cartofii și conținutul conservelor de ton (inclusiv uleiul), apoi asezonați cu sare și piper.

_109

La final adăugați dressingul, amestecați și decorați cu inelele de ceapă verde.
_110

Acoperiți vasul cu folie alimentară (asta doar în cazul în care nu doriți ca toate alimentele din frigider să aibă un miros pătrunzător de ceapă cu pește sau pește cu ceapă) și dați-l la rece. Cu cât mai mult cu atât mai bine: salata asta se poate mânca și după 30 de minute de stat la răcoare, dar după ce și-a petrecut întreaga noapte în întunericul rece al frigiderului, gustul va fi mult mai îmbietor.

_111

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Dressing pentru salata de cartofi cu ceapă și ton

 1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.