Dovlecei umpluţi – Papoutsakia în stil personal

100Că există dovlecei umpluţi am aflat relativ târziu şi departe. Respectiv acum vreo trei – patru ani, prin insulele Mării Egee. „Papuceii” eleni (παπούτσακια – Papoutsakia) sunt umpluţi de regulă cu carne tocată de vită, iar pe deasupra sunt îmbrăcaţi într-un sos Bechamel. Cum soţia mea nu se dă în vânt după sosurile cu conţinut de făină, evit pe cât posibil preparatele cu rântaş sau care conţin făină – fie fiartă, fie prăjită. Acesta este principalul motiv pentru care dovleceii mei sunt umpluţi puţin altfel, vita fiind înlocuită cu pui, sosul Bechamel cu un amestec de brânzeturi şi dovlecelul cu … Ei, nici chiar aşa!

Ce vă trebuie?

  • 2 dovlecei cam de 250 – 300 g bucata (am pus unul verde pestriţ şi unul galben-auriu din soiul Golden Rush);
  • 250 g piept de pui dezosat şi fără piele;
  • 2 roşii bine coapte, curăţate de pieliţe şi tocate mărunt, sau o cutie (400 g) de roşii cuburi conservate;
  • ½ ardei gras galben;
  • ½ ardei gras roşu (sau kapia);
  • 100 g bacon feliat subţire;
  • 100 g mozzarella feliată;
  • 50 g parmezan ras;
  • 2 ouă;
  • 3 – 4 fire de ceapă verde;
  • 4 – 5 frunze de busuioc;
  • ½ linguriţă nucşoară măcinată;
  • sare şi piper după gust;
  • 2 + 3 linguri de ulei de măsline.

Cum procedaţi?

  • Dovleceii se spală, li se îndepărtează cozile şi se taie în jumătate pe lungime;
  • Cu ajutorul unei linguri se scobesc jumătăţile de dovlecel, îndepărtându-se miezul şi lăsând în mod uniform sub coajă un strat de miez gros de 5 – 8 mm (nu aruncaţi miezul excavat, întrucât îl veţi folosi la umplutură);
  • Carnea de pui se taie în bucăţi mari după care se toacă împreună cu baconul (păstraţi 4 felii netocate), frunzele de busuioc şi un praf de sare şi piper;
  • Într-o tigaie antiaderentă încingeţi 2 linguri de ulei de măsline, în care căliţi – la foc potrivit, vreme de 3 – 4 minute – ardeiul gras tăiat în bucăţele mici (5 – 10 mm);
  • Peste ardei adăugaţi ceapa curăţată şi tăiată rondele, şi mai căliţi 2 minute;
  • Adăugaţi miezul de dovlecel tăiat în cuburi (cam de 1,5 cm) şi căliţi încă 2 minute amestecând;
  • Adăugaţi carnea tocată şi căliţi încă vreo 3 – 4 minute, până când aceasta îşi schimbă culoarea – nu uitaţi să amestecaţi şi să împrăştiaţi uniform carnea în tigaie, aceasta având tendinţa să se aglomereze;
  • Adăugaţi roşiile (cu tot cu sos/zeamă), daţi un clocot, potriviţi de sare şi piper, adăugaţi nucşoara, după care fierbeţi încetişor, parţial acoperit, vreo 10 minute. Mai amestecaţi când vă aduceţi aminte;
  • Între timp ungeţi o tavă mare cu restul de ulei (3 linguri) şi puneţi în ea (cu partea scobită în sus 🙂 ) jumătăţile de dovlecel;
  • Umpleţi fiecare „papucel” cu compoziţia din tigaie (fără să exageraţi) şi acoperiţi umplutura cu o felie subţire de bacon;
  • Daţi tava la cuptorul în prealabil încins la 200°C, vreme de 35 – 40 de minute (în funcţie de grosimea dovlecelului);
  • Când dovlecelul e pătruns şi baconul crocant, puteţi pune deasupra felii de mozzarella şi parmezan ras;
  • Daţi din nou la cuptor până când se topesc brânzeturile.

Cu siguranţă o să vă rămână un excedent de umplutură, pe care doar n-o s-o aruncaţi. Eu am pus umplutura rămasă într-o oală ceramică cu capac, am pus deasupra ardeiul gras şi ceapa rămase de la pregătirea umpluturii, după care am dat oala acoperită la cuptor (alături de tava cu dovlecei). După 25 de minute am scos capacul, am pus peste compoziţie 4 felii de mozzarella, am turnat 2 ouă bătute şi am presărat cu parmezanul ras rămas de la dovlecei. Am dat din nou la cuptor încă 15 – 20 de minute, până când brânzeturile s-au topit şi ouăle s-au închegat, totul căpătând o frumoasă crustă aurie.

Ca sugestie de servire: fierbinte şi fără alte adaosuri. Grecii mai puneau alături şi nişte cartofi prăjiţi (ei pun cartofi prăjiţi drept garnitură şi la ardeii umpluţi!), dar nu vă recomand lucrul acesta. Simţiţi-le gustul şi scoateţi-l în evidenţă cu o Fetească Regală de Recaş. Rece şi demisec, evident.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

3 thoughts on “Dovlecei umpluţi – Papoutsakia în stil personal

  1. Pingback: Dovlecei umpluţi – Papoutsakia în stil personal | Bacau Expres

  2. Pingback: Vinete umplute | Food and beyond…

  3. Pingback: City Break și Cuisine Internationale la Poiana Teiului (III) – Dovlecei umpluți | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.