Dovlecei prăjiți

207Dovlecei, sare grunjoasă și o tigaie ceramică unsă cu puțin ulei.

Și bineînțeles niște sos pentru înmuiat, a cărui preparare o găsiți aici. Cam atâta vă trebuie ca să încropiți o gustare rapidă, de vară. Dovleceii puteți să-i lăsati cu coajă (caz în care va trebui să-i spălați înainte de gătire), ori îi puteți curăța. Cum doriți. Îi tăiați apoi în rondele cam de 0,5 cm grosime. Întrucât conțin foarte multă apă, este bine să eliminați o parte din aceasta. Cea mai simplă metodă de a extrage apa din dovlecei (și nu numai) este cea bazată pe fenomenul de osmoză. Denumirea s-ar putea să nu fie familiară tuturor, însă metoda sigur vă este cunoscută. Nu aveți decât să presărați niște sare (grunjoasă de preferință) peste feliile de dovlecel și apoi să așteptați. În 15 – 20 de minute presiunea osmotică va “împinge” apa din celulele care alcătuiesc dovlecelul către exterior, unde concentrația sării este foarte mare. Cam așa lucrează natura, nu-i prea plac dezechilibrele. Nu aveți decât să absorbiți broboanele de “apă” ițite la suprafața feliilor cu un șervet absorbant, să întoarceți feliile de dovlecel pe partea opusă și să repetați operațiunea.

Între timp ungeți o tigaie ceramică cu niscaiva ulei vegetal (din floarea-soarelui, turtă de măsline, ori, cel mai bine, din sâmburi de struguri, că-i mai rezistent la temperaturi ridicate). Nu trebuie să puneți prea mult ulei, tigaia trebuie doar să fie acoperită de un film subțire de ulei, film pe care îl puteți obține folosind un șervet absorbant îmbibat în ulei pe care să-l plimbați pe toată suprafața interioară a tigăii.

Încingeți acum tigaia la foc potrivit și adăugați feliile de dovlecel. Lăsați-le să se rumenească vreme de 6 – 8 minute, întorcându-le frecvent (cam la 1,5 – 2 minute) de pe o parte pe alta.

După ce ați terminat de prăjit o șarjă de dovlecei ștergeți bine tigaia, reungeți-o cu ulei și puteți pregăti încă un rând de dovlecei prăjiți.

Pare o treabă laborioasă. În realitate este însă destul de simplu. În plus, folosind această metodă, dovleceii nu se vor îneca în ulei (pe care îl absorb altfel foarte rapid) și nici n-o să aveți nevoie de ou, făină, pesmet sau alte ingrediente folosite îndeobște la pregătirea dovleceilor pané.

Cum vă spuneam și la începutul articolului, o să aveți nevoie și de un sos alături. Poate fi clasicul tzatziki, un sos pe bază de brânză, ori unul pe bază de pătrunjel. Alegerea vă aparține.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Dovlecei prăjiți

  1. Pingback: Dovlecei prăjiți | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.