Despre noua gamă de mezeluri de la Cris-Tim

Motto: <<Dacă bagi în tine la micul dejun, prânz și cină #mezeluri, iar între mesele principale “servești” gustări bazate pe chipsuri și băuturi carbogazoase, nu mai da vina pe industria alimentară! Nu ei este prostu’!>>

Au început să fie vizibili cu salamul săsesc. Bravo lor!

maestrul_sasilor

Acum, au lansat o campanie denumită “Eticheta curată”. Și au început să apară cârcotașii, școliți la Academia Google. Că doar nu duce România lipsă de tâmpiți.

Cris-Tim-Eticheta-Curata-Key-Visual

Acestor experți formați la Google Academy – și aici includ și “experimentata” echipă de cititori de etichete de la Asociația Pro Consumatori (al cărei nume încearcă să ne inducă credința că ar fi vocea oficială a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor) doresc să le transmit următoarele (cu liniuță și de la capăt):

 • Nu există mezeluri naturale. Ele nu cresc în sol, în copaci și nici nu sunt un dar al lui Dumnezeu;
 • Sunt produse fabricate, bazate pe tehnologii dezvoltate de ființe umane, tehnologii care au scopul primordial de a conserva, pentru o perioadă cât mai lungă de timp, calitățile nutritive și senzoriale ale produsului manufacturat;
 • Necesitatea hrănirii unei mari mase de populație, timp îndelungat, a dus la apariția unor forme de conservare a hranei, pentru perioade cât mai lungi de timp;
 • S-au dezvoltat (cu precădere și rezultate notabile) în secolul XIX și următoarele, pasteurizarea, sterilizarea, utilizarea conservanților, alături de procedeele clasice de prezervare a hranei: afumarea, sărarea, deshidratarea, murarea, ș.a.m.d.

Observând natura, homo sapiens sapiens a descoperit că anumiți compuși chimici (pe care ăștia care n-au promovat în școala elementară disciplina numită “Chimie” îi resping cu indignare revoluționară) sunt indispensabili în procesul de conservare, și i-au sintetizat [la vremea respectivă nu știau că – după apariția internetului – vor apărea “savanți” care vor spune că acest compus (este vorba despre acidul glutamic, utilizat pentru potențarea aromelor):

200px-L-Glutaminsäure_-_L-Glutamic_acid.svg

existent și apoi izolat și extras din alge, ciuperci etc. nu are aceleași proprietăți cu acest compus (același acid glutamic):

200px-L-Glutaminsäure_-_L-Glutamic_acid.svg

obținut prin sinteză chimică sau biosinteză controlată].

Revenind la Cris-Tim și a lor “Etichetă curată”. Oamenii au speculat o strategie de marketing, bazându-se pe câteva expresii proverbiale românești:

 • Prostul, dacă nu-i fudul, nu-i prost destul (în traducere liberă: adică mă prostiți voi pe mine, cu Exxx – păi am Google, săracilor!);
 • Dacă are E-uri, e nașpa (din literatura internetică recentă);
 • Dacă denumirea științifică a ingredientelor este imposibil de pronunțat după ce am absolvit patru clase elementare, e clar: nu-i bun de mâncat!

Un produs fără GLUTEN (care nu face rău nimănui, exceptând persoanele care suferă de boala celiacă), AMIDON (pe care îl regăsim în cereale, cartofi, porumb, …), MDM (carne dezosată mecanic – care, între noi fie vorba – nu-i mai rea d.p.d.v. chimic decât carnea propriu-zisă), COLORANȚI SINTETICI (vă reamintesc că roșul carmin extras din gândacul coșenila este totuși natural – oricâtă greață v-ar provoca gândacii), MGS ADĂUGAT ( aici mi-a plăcut termenul “adăugat”, întrucât acidul glutamic și monoglutamatul de sodiu se găsesc – uneori în cantitați importante – în ciuperci, alge, roșii, brânzeturi), prin prisma parantezelor adăugate, nu poate fi decât sănătos.

Și atunci, de ce ne opărim?

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Surse imagini: CrisTim și Wikipedia.

9 thoughts on “Despre noua gamă de mezeluri de la Cris-Tim

 1. Uite unde era expertul lui pește, care nu folosește Google, ci se documentează din Wikipedia. Presupun ca tu nu înveți niciodată nimic de pe Google, te-ai născut învățat, sau înveți din cărți și știm cu toții că informațiile de pe net sunt eronate toate, pe când cărțile nu conțin minciuni, ci doar adevărul.

  Exista mezeluri cu ingrediente naturale. Le poți face tu în casă și se fac la noi la țară, de sute de ani. Slănină afumată, cârnați etc. Sarea este conservant natural.

  Glutenul face rău multor persoane, chiar dacă nu au boala celiaca. Testele pt depistarea alergiei la gluten (diferita de boala celiaca) sunt scumpe și lumea nu și le permite, asa ca multi nu știu că sunt alergici dar au simptomele specifice și se întreabă de la ce or fi.
  MSG ul cauzează și el alergii, da migrene și alte probleme. Pentru ca mulți au început să se teamă de el, producatorii folosesc acum extract de drojdie, care e aceeași chestie cu alt nume.

  În altă ordine de idei, românii nu folosesc Google cum trebuie, ca dacă ar face-o, ar învăța și ei ce și cum să mănânce. Sunt suficienți specialiști (nu români) de la care poți învăța ce sa mănânci. Romanii se indoapa cu pâine, produse de patiserie, zahar enorm, mezeluri, fast food. Și apoi se îngrașă și spun că e de la tiroida. Ca și cum n-ar avea nicio legătură cu alimentatia lor.

  • Dragă Corina, s-o luăm calm și metodic:
   1. “Uite unde era expertul lui pește, care nu folosește Google, ci se documentează din Wikipedia” – am folosit imagini de pe Wikipedia, care ilustrează formula structurală a acidului glutamic. Doreai o sursă mai credibilă, care tot aceeași formulă ți-ar fi arătat-o?
   2. “Exista mezeluri cu ingrediente naturale. Le poți face tu în casă și se fac la noi la țară, de sute de ani. Slănină afumată, cârnați etc. Sarea este conservant natural.” Majoritatea mezelurilor conțin și ingrediente naturale (în paranteză, “natural” nu este sinonim cu “sănătos”. Vezi mătrăguna, curara, ș.a.m.d. Închid paranteza). Slănina afumată nu intră în categoria mezelurilor.
   3. Despre gluten, numai de bine: nu cred că produsele de genul mezelurilor au ceva în comun cu produsele cu conținut de gluten (specific crerealelor).
   4. MSG-ul cauzează alergii conform unui articol larg vehiculat, din păcate inexact și fără alte susțineri științifice. Și da, MSG-ul “artificial” are exact aceeași compoziție chimică ca și cel natural: monoglutamatul de sodiu este un compus chimic care, indiferent de calea de obținere, are aceeași structură și aceleași proprietăți.
   5. “În altă ordine de idei, românii nu folosesc Google cum trebuie, ca dacă ar face-o, ar învăța și ei ce și cum să mănânce.” Desigur, până n-a apărut Google, românii n-au știut ce și cum să mănânce. Și nici alte nații. Ce noroc pe capul nostru, că au apărut tot felul de luminați.
   În final, îți recomand cu căldură să recitești ce a scris Umberto Eco despre “idiotul satului”. Poate te regăsești.
   Cu cele mai bune gânduri, autorul.

 2. Pingback: Despre noua gamă de mezeluri de la Cris-Tim | Bacau Expres

  • Radu, era o întrebare retorică? Uite, ți-am aprobat comentariul tău cel elegant. Ești mai ferict acum?

 3. Cei care faceti publicitate acestei fimre sunteti niste novici…… Numai minciuni spun cei de la cristim…… Etiheta poate este curata ca este scrisa altfel dar conținutul produsului este altul…….. Va dau un exemplu si acesta este pentri cei care mai au o farama de creier…… Eu imi produc singur mezelurile in propria gospodărie…… Cristim spune ca la 100gr de produs ei introduc 125gr carne…… Este o mare idiotenie iar prostii pun botul…. Explicația este următoarea cu cat faci un produs numai din carne cu atat iese foarte tare…. Este ca si cum ai lua o pulpa si i-ai pun niste sare puper si diferite condimente dupa care introduci intr-un mat si vezi ce salam ai facut….. Rezultatul un produs foarte tare….. Asa ca mai trebuie si un pic de grasime si un poc de apa……incercati acasa si veti vedea ca ce faceti acasa estw mult mai natural decât la acesti mincinoși……. De ce carnatii sau muschiul facut de bunici nu ai culoare asa deschisa cum o au cele din comerț???? Pentru ca nu sunt tratate cu toate proatiile….. Asa ca cine vrea cancer poate sa mănânce prostii in continuare…..

  • Citez: “Cristim spune ca la 100gr de produs ei introduc 125gr carne…… Este o mare idiotenie iar prostii pun botul”.
   Mai întâi, “grame” se prescurtează “g” și nu “gr”, iar între valoare și unitatea de măsură lăsăm un spațiu.

   Dar nu asta e important. Adică dacă cred că din 125 g carne se obțin doar 100 g de produs sunt prost sau idiot, că n-am înțeles prea bine. Domnul meu, dumneata ai auzit de “umiditate”? De conținutul de apă din carne? Știi că ești compus din circa 65% apă, iar creierul matale are cel puțin 80% apă (deși, după toate afirmațiile pe care le faci, înclin să cred că are peste 110% apă). Știi dumneata ce înseamnă un produs “crud-uscat”? Că văd că te dai specialist în prepararea mezelurilor “de casă”. Știi ce implică uscarea? Îndepărtarea apei. Vrei să-ți fac un bilanț de materiale ca să înțelegi? Sau măcar un desen?

 4. Pingback: Sos de ciuperci și o nouă poveste despre E-uri | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.