Despre frigărui

_109Nu știu cine a inventat frigăruile, dar bine le-a făcut! Că se cheamă skewers, brochettes, souvlaki, șașlik, șiș kebab, satay ori yakitori, contează mai puțin. În principiu, o frigăruie constă dintr-o tijă subțire, ascuțită la un capăt, confecționată din lemn (cel mai adesea), ori din metal, în care se înfig (NU se înfing!) bucățele/cuburi de carne/legume/ciuperci/fructe (marinate ori ba), care ulterior se procesează termic pe foc de lemne sau cărbuni. Se pot pregăti însă și la cuptor (cu gaze sau electric) ori în tigaia-grill.

Americanii de la epicurious.com au dat cinci legi de bază întru obținerea frigăruilor perfecte (zic ei). Legea numărul 1 zice că să nu amesteci pe aceeași frigăruie chestii diferite. Din ce-am văzut (și mâncat) eu, această lege este respectată de majoritatea bucătăriilor etnice.

Grecii fac souvlaki. Poți mânca souvlaki la restaurant,

pe vapor,

pe malul Mării Egee,

ori pe o insulă pustie:

Ei fac souvlaki din carne de porc,

din tocătură (precum kebabul turcesc),

dar și din pește-spadă (acesta este mai greu de găsit în farfurie, întrucât este acoperit din belșug cu ceapă tăiată mărunt).

Găsești souvlaki și la restaurantele cu specific elen din România. Am mâncat la Dyonisos, în Bucșinescu (cine-a studiat la Iași știe la ce mă refer) așa ceva:

Japonezii (cel puțin cei din Paris) respectă parțial legea 1 de la Epicurious. Dacă pentru japonezii din Japonia yakitori înseamnă (strico sensu) frigărui de pui, pentru turiștii rătăciți prin Paris, “yakitori” are sensul general de “frigărui”. Un meniu yakitori constă din patru frigărui: porc, pui, chifteluțe și vită cu brânzâ. Servite cu un bol de orez și cu o salată “asortată”.

Tot la Paris găsim kebabul indian/pakistanez:

Eu l-am gătit pe cel promovat de chef Scărlătescu. Nu-i rău. L-am făcut și pe grătar (lemne + cărbuni), dar și în tigaia-grill (dar nu mai găsesc pozele).

Am făcut și frigărui cu creveți, ba chiar și cu ananas. Detalii găsiți aici și aici.

Chiar dacă n-am respectat legea 1 Epicurious, mi-au ieșit binișor frigăruile cu ficăței de pui, ciuperci și legume, cele cu pulpe de pui marinate, ciuperci și legume, ori cele fără carne (doar cozi de ciuperci și legume). Dacă ați avut răbdarea să citiți până aici, rețetele acestora din urmă le găsiți mai jos.

Frigărui cu ficăței de pui, ciuperci, ardei capia și dovlecel

Ficățeii (cca 500 g) se desfac în bucăți mici, se spală cu apă din abundență și se scurg bine.

Se lasă în lapte 15 – 20 minute, pentru frăgezire, apoi se scurg bine.

Li se adugă piper (după gust), boia dulce ( 1 – 2 lingurițe), ulei de măsline (2 – 3 linguri) și se lasă la marinat minim 30 de minute.

Pe bețele de frigărui se adaugă alternativ, bucăți de ficat de pui, bucăți de ardei capia, rondele de dovlecei și ciuperci champignon (fără codiță).

Se rumenesc încet, 15 – 20 de minute pe grătarul încins cu lemne și/sau cărbuni). Sau, se pot rumeni în cuptorul electric (încălzire cu rezistențe sus și jos, 200 ˚C, 30 de minute).

Se servesc fierbinți, cu sos de iaurt cu usturoi, ori sos pesto.

Frigărui cu pulpe de pui marinate, ardei gras, roșii cherry și ciuperci

Pulpele de pui dezosate (cam 400 g) se taie în patru și se marinează circa 30 de minute într-o pastă formată din: 2 lingurițe amestec de condimente pentru friptură de pui (sare, boia dulce, praf de usturoi, piper, măghiran, rozmarin), 2 linguri de ulei de măsline, 50 -75 mL bere brună.

Pe frigăruile din lemn se pun alternativ: bucăți de ardei gras roșu, bucăți de pulpe de pui marinate, roșii cherry galbene, ciuperci champignon mici (fără codiță).

Se așează pe grătarul încins și se lasă să se rumenească 10 – 15 minute.

Se servesc calde, alături de felii de dovlecel grillate, cu un sos de iaurt cu usturoi, sau un sos picant din ardei iuți.

Frigărui cu cozi de ciuperci, roșii, usturoi și ceapă (albă și roșie)

Ceapa se curăță, se spală și se taie în sferturi.

Roșiile, de asemenea, se taie în sferturi (dacă aveți roșii cherry, puneți-le întregi).

Usturoiul se desface în căței și se lasă necurățat.

Folosiți cozile de ciuperci recuperate de la frigăruile prezentate anterior.

Puneți pe frigărui, alternativ: cozi de ciuperci, sferturi de roșii, sferturi de ceapă albă, căței de usturoi, sferturi de ceapă roșie.

Lăsați-le să se rumenească pe grătarul încins pănă când ciupercile sunt pătrunse, iar roșiile și-au îndepărtat faza lichidă și s-au copt (10 – 20 de minute).

Merg foarte bine alături de pălării de ciuperci grillate cu sos de usturoi, mititei, ori ceafă de porc la grătar.

P.S. Dacă utilizați frigărui din lemn, nu uitați să le țineți în prealabil la înmuiat în apă (10 – 15 minute). În felul acesta evitați ca acestea să se facă scrum când le puneți pe grătarul bine încins.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!