Deși nu avea televizor, Buni ne făcea mereu câte unul (rețeta 10 din caietul de rețete al lui Buni)

Una din prăjiturile care a însoțit și a marcat copilăria noastră, a celor săriți binișor de 55 – 60 de ani a fost Televizorul. Era o prăjitură făcută în casă (artizanală sau „home-made”) care nu se găsea nici la Cofetărie și nici tăiată și așezată frumos în caserolele de plastic din supermarketuri. Nu de alta, dar supermarket însemna la timpul acela, fie „Cooperativa” (magazin universal sătesc – în pomposul limbaj lemnos al activiștilor de partid), fie acel „50 de magazine într-unul singur”, după cum glăsuiau reclamele vremii din presa scrisă, la radio sau la televizor, ori din publicațiile anuale gen Almanahul „Scânteia”.

În concordanță cu numele pe care îl poartă, „Televizorul” este o creație culinară relativ recentă, ținând cont de faptul că prima emisiune de televiziune nu are mai mult de un secol, iar producția de masă a receptoarelor TV a început abia în 1946 – 1947.

RCA_630-TS_Television

Ca să faci un Televizor nu trebuia să fii chiar „rocket scientist” ori măcar cofetar „chef”, trebuia să ai doar puțină îndemânare, aplecare spre lucrurile migăloase, perseverență și răbdare. Buni cam întrunea toate aceste calități, iar Televizorul era nelipsit de pe mesele de sărbătoare. Îl găseam de Paști, la zilele de naștere sau onomastice, îl duceau doamnele învățătoare când avea loc vreun „eveniment aniversar” în cancelaria școlii.

Cum spuneam, nu era greu de făcut, dar necesita multă muncă. Trebuiau pregătite două aluaturi diferite, care se coceau separat în trei tranșe. Apoi trebuia făcută o cremă, după care trebuia asamblată toată construcția care, măcar câteva ore, trebuia să stea „la presă”. În final mai trebuia făcută glazura cu care se tencuia fața prăjiturii, prăjitura trebuia să stea la rece 6 – 8 ore, până când putea fi tăiată în bucăți, fără a-i strica aspectul comercial.

Până prin 1980, materiile prime nu reprezentau o problemă: făină, unt, lapte, zahăr tos și pudră, ouă, cacao, „amoniac” pentru prăjituri, lămâie. La sfârșitul anilor ’80 abia, producția de „Televizoare” devenea problematică. Trebuia să pui deoparte rația de alimente pe o lună a unui membru al familiei și să pierzi câteva ceasuri bune la coadă când „se băgau” lămâi, unt și ouă la Alimentara din colț. Astăzi, Mega-Image-ul de la parterul blocului te scapă de toate aceste probleme în mai puțin de 15 minute.

Cu toate că netul este plin de rețete de Televizor (iar Google mi-e martor), n-am prea văzut multă lume care să se încumete să-l prepare.

Screen Shot 2022-08-15 at 07.56.04

Ca un nostalgic ce sunt, prefer Televizorul făcut după rețeta lui Buni, rețetă pe care v-o împărtășesc mai la vale. Așteptam nerăbdător faza finală: prăjitura glazurată era scoasă de la frigider cu glazura bine întărită, și urma fasonarea. Marginile neregulate erau îndepărtate cu un cuțit bine ascuțit, astfel încât, înainte de porționare, Televizorul să fie un paralelipiped dreptunghic perfect. Toate marginile căzute la fasonare, îmi reveneau. O minunăție!

Screen Shot 2022-08-15 at 09.51.14

Ce vă trebuie și cum procedați?

Aluatul pentru blatul I:

  • 250 g făină albă
  • 50 g unt cu 80% grăsime
  • 50 g zahăr tos
  • 1 lingură de cacao
  • 1 linguriță de bicarbonat de amoniu dizolvat în 6 linguri de lapte

Se face un aluat din care se coc două foi pe dosul tăvii.

Screen Shot 2022-08-15 at 09.22.39

Surse foto: Prăjiturici și alte dulciuri , Caietul cu rețete

Aluatul pentru blatul II:

  • 4 ouă
  • 4 linguri de zahăr
  • 4 linguri de făina albă

Se separă albușurile de gălbenușuri.

Albușurile se bat spumă.

Gălbenușurile se freacă cu zahărul până la omogenizare, apoi se adaugă făina și albușurile bătute spumă.

Amestecul se coace într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină.

Screen Shot 2022-08-15 at 09.25.30

Sursa foto: Caietul cu rețete

Crema:

  • 3 linguri de făină albă
  • 300 mL lapte
  • 200 g unt cu 80% grăsime
  • 200 g zahăr tos
  • Zeama și coaja rasă de la ½ de lămâie

Se amestecă făina cu laptele și se fierb până se obține o cremă în care se amestecă mereu până când aceasta se răcește.

Untul și zahărul se freacă spumă, apoi se adaugă coaja și zeama de lămâie.

Spuma de unt cu zahăr se adaugă treptat în crema de făină cu lapte, amestecând până la omogenizare.

Screen Shot 2022-08-15 at 09.31.09

Surse foto: Prăjiturici și alte dulciuri , Caietul cu rețete

Glazura:

  • 150 g zahăr pudră
  • 3 linguri de apă caldă
  • 20 g cacao
  • O nucă de unt (cam 10 – 15 g)

Apa, zahărul și cacaua se amestecă la foc mic, până se leagă, apoi se adaugă untul și se omogenizează.

Screen Shot 2022-08-15 at 09.34.18

Sursa foto: Caietul cu rețete

Montajul:

Pe un blat curat se așează una din foile obținute din aluatul I.

Pe foaie se întinde jumătate din cremă, peste aceasta așezându-se foaia obținută din aluatul II (foaia galbenă).

Se întinde restul de cremă pe foaia galbenă, peste aceasta așezându-se cea de a doua foaie obținută din aluatul I.

Se pune peste toată construcția un alt blat pe care se așează o greutate și se lasă peste noapte.

Se toarnă deasupra glazura fierbinte care se întinde uniform.

Prăjitura se taie cu un cuțit bine ascuțit, doar după ce glazura s-a răcit complet și s-a întărit, stând peste noapte în frigider (pentru ca aceasta să nu se crape).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Post Scriptum

Televizoare mai noi sau mai vechi puteți găsi și la:

Post Post Scriptum

Un articol pe care l-am scris în memoria tuturor Mariilor, fie ele mame, bunici, învățătoare ori simple cunoștințe, care ne-au marcat, într-un fel sau altul, copilăria.

Leave a Reply

Your email address will not be published.