Dal – linte pregătită în manieră indiană

100Termenul dal (uneori ortografiat daal, dahl sau dăl) denumește generic mai multe leguminoase uscate (linte, mazăre, unele varietăți de fasole) decorticate. Același cuvânt este folosit și pentru a denumi “tocana” groasă preparată din aceste leguminoase în aria subcontinentului indian: Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Sry Lanka. Preparatele de tip dal reprezintă sursa proteică de bază pentru mai bine de un miliard de pământeni care, mai de voie, mai de nevoie, au un regim alimentar bazat, în principal, pe rețete vegetariene. Deși sunt nenumărate modalități de a preparare un dal, iar niciodată nu va avea același gust dalul bengalez cu cel nepalez ori cu cel gătit în Sri Lanka, toate au în comun lintea (de regulă roșie) și condimentele tipice zonei.

La el acasă, dalul se prepară pornind de la lintea uscată (care este pusă la înmuiat, apoi fiartă – știți povestea, e similară cu aceea a pregătirii tradiționale a iahniei de fasole autohtone) și de la condimentele individuale, care se amestecă în diverse proporții. Am sărit peste aceste etape și am pregătit un dal pentru două persoane în mai puțin de un ceas, folosind linte din conservă și amestec de condimente gata preparat, luat din supermarket. Pe de o parte pentru că nu merită să pierzi o grămadă de timp ca să să fierbi doi pumni de linte, iar pe de altă parte pentru că n-aș fi reușit niciodată să nimeresc proporția optimă între coriandru, chimion, cardamom, ghimbir, piper, scorțișoară, cuișoare, leuștean, usturoi, ardei iute, curcuma, ceapă – acestea fiind condimentele de bază care dau savoare mâncării de linte cunoscute drept dal.

Ce vă trebuie?

  • 1 conservă (400 – 450 g) de linte;
  • 1 – 2 lingurițe de amestec de condimente pentru dal;
  • 1 – 2 lingurițe de curcuma (turmeric, haldi) – pentru proprietățile antioxidante și pentru pata de culoare;
  • 1 ceapă roșie;
  • 1 roșie bine coaptă;
  • 1 ardei gras mic;
  • 2 fire de ceapă verde;
  • ½ legătură de pătrunjel (sau coriandru);
  • 2 + 2 linguri de ulei vegetal (vi-l recomand pe cel din sâmburi de struguri);
  • Sare – după gust.

Cum procedați?

  • Curățați ceapa roșie și tăiați-o “peștișori”;
  • Curățați ceapa verde și tăiați-o rondele;
  • Spălați ardeiul, îndepărtați-i nervurile și semințele și tăiați-l și cubulețe;
  • Decojiți roșia (o cufundați timp de 1 minut în apă clocotită, apoi o crestați la vârf în cruce, după care pielița se desprinde foarte ușor) și o tăiați în cuburi;
  • Spălați pătrunjelul și îl tocați mai mărișor;
  • Încingeți 2 linguri de ulei și căliți ceapa roșie la foc mediu până când aceasta se caramelizează – o scoateți din ulei și o păstrați pentru a o adăuga la sfârșit;
  • Încingeți alte 2 linguri de ulei într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (un wok se potrivește foarte bine acestui scop) și căliți amestecul de condimente 1 – 2 minute la foc mediu, pentru eliberarea aromelor;
  • Răsturnați în tigaie conținutul conservei de linte (inclusiv lichidul);
  • Adăugați curcuma și fierbeți totul 2 – 3 minute la foc mediu;
  • Adăugați pe rând în tigaie ardeiul gras, ceapa verde, roșia, amestecând după fiecare ingredient adăugat;
  • Dați focul la mic, acoperiți tigaia cu un capac și fierbeți încet, amestecând sporadic, 10 minute;
  • Îndepărtați capacul și mai lăsați să fiarbă ușor până când ajungeți la consistența dorită;
  • Potriviți de sare.

Luați tigaia de pe flacără, adăugați pătrunjelul, puneți capacul și lăsați-o să se odihnească 2 – 3 minute (numai bine cât să-și elibereze pătrunjelul aromele proaspete).

În farfuria de servire puneți peste lintea astfel pregătită ceapa roșie caramelizată. De regulă, dalul servește cu garnitură de orez sau cu pâine indiană. Eu mi-am permis o abordare neconvențională, așa cum reiese din imaginile de mai jos. Nu cred că mai aveți nevoie de explicații 😉

Și ca meniul să fie complet, ce merge mai bine lângă un preparat indian decât o bere englezească? Un Fuller’s London Porter, de exemplu.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Dal – linte pregătită în manieră indiană

  1. As vrea si eu o portie 🙂 Sau macar berea de la sfarsit, ca la cat de buna cred ca este sigur deja a disparut din farfurii 🙂

    • Au dispărut atât dalul cât și berea 🙂 Noroc că astfel de bere se găsește la Auchan (chiar m-am minunat câte sortimente de bere pot să aibă), iar următorul dal probabil o să fie făcut de la zero, adică din linte uscată și din condimente individuale (sper să nimeresc o proporție a lor acceptabilă).

  2. Pingback: Dal – linte pregătită în manieră indiană | Bacau Expres

  3. Pingback: Pui Tikka la grătar | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.