Curry de vinete cu piept de pui

100Dat fiind faptul că vinetele au fost „domesticite” mai întâi în subcontinentul indian, iar de-acolo s-au răspândit pretutindeni, m-am gândit că poate v-ar interesa o mâncare bazată pe acestea, preparată ca în zona lor de origine. După un studiu documentar intens (gugăleală adică) am ajuns la concluzia că un curry de vinete cu ceva carne de pui ar fi suficient de reprezentativ. Este un preparat aromat şi picant (poat fi mai puţin picant dacă reduceţi cantitatea de chilli) care poate fi încropit cu mirodenii relativ accesibile (atât ca disponibilitate, cât şi ca preţ). Cantităţile prezentate sunt suficiente pentru 4 porţii normale sau 3 porţii mai măricele.

Ce vă trebuie?

  • 250 g piept de pui dezosat şi fără piele;
  • 1 vânătă de circa 250 – 300 g;
  • 1 ceapă galbenă medie, curăţată şi feliată;
  • 6 – 8 căţei de usturoi curăţaţi şi zdrobiţi;
  • 1 bucată de ghimbir de 1 – 1,5 cm, curăţat şi dat pe răzătoare;
  • 2 roşii fără pieliţă, tocate mărunt;
  • 1 lingură chimion măcinat;
  • ½ linguriţă seminţe de coriandru măcinate;
  • ½ linguriţă fulgi de ardei iute uscat (sau chilli);
  • ¼ linguriţă curcuma (turmeric);
  • ¼ linguriţă garam masala (amestec de mirodenii, specific bucătăriei indo-pakistaneze, cumpărabil în Selgros);
  • 2 linguri de ulei vegetal (din sâmburi de struguri, dar poate fi şi de floarea soarelui);
  • 1 linguriţă de zeamă de lămâie;
  • ½ legătură de pătrunjel verde (sau frunze de coriandru) tocat;
  • sare după gust.

Cum procedaţi?

  • Tăiaţi pieptul de pui în cuburi cam de 2 – 2,5 cm;
  • Într-o tigaie înaltă (cel mai bine un wok) – doar unsă cu ulei – puneţi la călit ceapa, usturoiul, coriandrul, fulgii de ardei şi carnea de pui;
  • Când carnea începe să se albească adăugaţi curcuma şi chimionul şi căliţi totul la flacără medie, cam 8 – 10 minute, amestecând;
  • Adăugaţi ghimbirul, roşiile tocate (cu tot cu zeama lăsată), sarea şi lăsaţi să fiarbă totul cam vreo 5 minute – nu uitaţi să amestecaţi;
  • Adăugaţi uleiul şi mai fierbeţi încă 5 minute, amestecând (dacă sosul are tendinţa să se îngroaşe prea tare, puteţi adăuga ¼ cană de apă);
  • Adăugaţi vânăta spălată şi tăiată în cuburi cam de 1 cm (vânăta trebuie tăiată chiar înainte de a o adăuga în compoziţie. În caz contrar se oxidează rapid, înnegrindu-se);
  • Fierbeţi totul (parţial acoperit) cam 10 – 15 minute (până când vânăta este pătrunsă);
  • La final stropiţi totul cu zeamă de lămâie, presăraţi garam masala şi adăugaţi frunzele de pătrunjel.

Drept garnitură merge nişte orez Basmati pregătit ca aici. Cel de astăzi l-am făcut mai simplu: am fiert punguţa cu orez în apă cu sare nu 11 minute cât scrie pe ambalaj, ci 13 (a ieşit numai bun), iar după ce l-am scurs, i-am turnat 2 linguri de ulei de măsline extravirgin (îi dă luciu) şi 2 linguri de sos de soia „light” (îi dă culoare şi aromă – asta m-a învăţat fiică-mea).

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

5 thoughts on “Curry de vinete cu piept de pui

  1. Cu siguranta e buna mancarea asta de vinete. Cu atatea condimente….. 🙂
    In sfarsit am aflat si eu unde se gaseste garam masala asa ca multumesc pentru pont 😉

    • Am gasit garam masala in Selgros, dar bineinteles dupa ce mi-am carat de la Paris o traista de condimente indiene si arabesti 🙂 Evident, mai ieftine decat la noi!

  2. Pingback: Curry de pui cu vinete | Vicky's Recipes

  3. Este o mancare fix pe gustul meu, dar nici eu nu am reusit pana acum sa gasesc garam masala. Este adevarat ca inca nu am avut ocazia sa/l caut si in Selgros…

Leave a Reply

Your email address will not be published.