Curry de pui cu cardamom

000De fiecare dată când întâlnesc cuvântul “cardamom” îmi amintesc de prietenul meu Walid.

L-am cunoscut pe când eram student, Walid fiind un tânăr palestinian care studia Construcţiile la Politehnica din Iaşi. La el am băut prima cafea aromatizată cu cardamom. Tot de la el am căpătat şi păstăile de cardamom cu care să-mi îmbunătăţesc nechezolul preparat în Tudor. După o săptămână, caradamomul meu s-a terminat, şi m-am dus la Walid pentru refill. “Păi cum l-ai terminat aşa repede? Ar fi trebuit să-ţi ajungă măcar o lună de zile.” – zice Walid. I‑am explicat cum puneam eu la fiert în cafeaua amestecată cu năut numai conţinutul păstăilor, fără coajă. “Aaa, băi tu ejti boier, la noi numai bogătaşii folosesc doar seminţele. Noi, plebea, le bunem cu tot cu coajă în cafea!” 🙂 A fost şi este un condiment destul de scump. La noi am văzut doar varianta măcinată (probabil cu tot cu coajă, în conformitate cu spusele lui Walid), la Fuchs. Cardamom „adevărat”, adică păstăi, mi-am adus din Franţa, de la Orleans. Deşi cumpărate în 2009, au încă o aromă înnebunitoare. Şi când am văzut reţeta lui Radu, mi-au revenit în memorie toate amintirile legate de Walid. Cum l-am dus noi în Agnita, unde s-a dat cu sania, a băut pălincă şi a mâncat sarmale de „bui” făcute din cea mai bună carne de „borc” (de Revelion, la Sărături, în anii ’80). Cred că şi acum este convins că românii ştiu să prepare cel mai bine „buiul” 😀 . Revenind la subiect:

Ce vă trebuie?

  • 1 piept de pui dezosat (300 – 400 g);
  • 150 mL iaurt (3% grăsime, de la Zuzu, merge);
  • 15 păstăi de cardamom;
  • 1 linguriţă de piper negru, boabe;
  • 1 linguriţă de curcuma;
  • ½ linguriţă de boia de ardei iute (paprică pentru cunoscători);
  • 1 linguriţă de boabe de coriandru, zdrobite;
  • 250 g (cam ½ cutie de 440 g) roşii decojite, tăiate în bucăţi potrivite;
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui;
  • ½ ardei iute verde (bulgăresc) + 2 – 3 feliuţe pentru ornat;
  • 2 roşii cherry feliate, tot de ornament.

Cum procedaţi?

  • Spargeţi păstăile de cardamom şi pisaţi conţinutul. Dacă nu aveţi cardamom păstăi, folosiţi ½ linguriţă de cardamom măcinat. Amestecaţi-le cu 1 linguriţă de iaurt până obţineţi o pastă omogenă;
  • Încingeţi uleiul într-o tigaie mai încăpătoare (un wok, de exemplu) şi aruncaţi în ea boabele de piper şi pasta de cardamom; prăjiţi-le vreo 2 – 3 minute la foc mediu spre iute;
  • Adăugaţi pieptul de pui tăiat în cuburi (1,5 × 1,5 × 1,5 cm), curcuma, boiaua şi coriandrul pisat;
  • Sotaţi amestecând continuu (adică stirfraiţi) cam 10 minute;
  • Micşoraţi focul şi adăugaţi iaurtul, ardeiul iute, roşiile tocate;
  • Potriviţi de sare şi mai stirfraiţi vreo 5 – 7 minute.

Serviţi cu garnitură de orez fiert şi ornaţi cu felii de ardei iute verde şi de roşii cherry.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Curry de pui cu cardamom

  1. Pingback: Curry de pui cu cardamom | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.