Curry de legume (vinete, dovlecei și mazăre)

100

Am pregătit curry-ul ăsta prin vară. N-a apucat să intre “la tipar” din varii motive: concediu, examene restante (în calitate de examinator, nu de reexaminat 🙂 ). Cum am văzut că încă mai există prin piețe vinete și dovlecei din producția autohtonă și la prețuri rezonabile, nu de hypermarket, m-am gândit că v-ar prinde bine povestea asta. Până la urmă, un curry nu este nimic altceva decât o tocană (cu sau fără carne) condimentată puțin mai altfel decât cele cu care suntem învățați din copilărie.

Singurul condiment exotic pe care l-am utilizat este pulberea de “Curry Madras”, în varianta “blândă” (cu mai puțin ardei iute, adică). Este un amestec de condimente uscate măcinate: coriandru, chimion, curcuma (turmeric), piper negru, ghimbir, usturoi și chilli. Luat de-a gata dintr-unul din puzderia de magazine cu condimente (și nu numai) ale subcontinentului indian, amplasate în zona Gării de Nord. Este vorba de Gare du Nord din Marele, nu din Micul Paris 😉 . Am văzut însă că acum se găsește acest amestec și în raioanele cu condimente din Auchan, Selgros sau Carrefour. Dacă nu găsiți, puteți prepara o pastă de Curry Madras după indicațiile de aici.

Ce vă trebuie?

  • 1 dovlecel (circa 250 g);
  • 1 vânătă (250 – 300 g);
  • 1 ceapă roșie;
  • 3 – 4 căței de usturoi;
  • 1 conservă de roșii întregi sau cuburi (400 g);
  • 1 pumn de mazăre congelată (100 g);
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 20 g unt;
  • 1 – 2 lingurițe curry Madras (“mild” sau, dacă vă place mai picant, “hot”);
  • 2 – 3 linguri de smântână grasă (32% grăsime); dacă sunteți vegetarieni, ori țineți post, înlocuiți smântâna cu 2 – 3 linguri de lapte de cocos;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • sare, după gust.

Cum procedați?

  • Curățați usturoiul și tocați-l mărunt;
  • Curățați ceapa și tăiați-o julien (peștișori);
  • Curățați dovlecelul și vânăta și tăiați-le în cuburi mari (cam de 1,5 – 2 cm);
  • Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (un wok, de exemplu) încingeți uleiul și topiți în el untul;
  • În grăsimea încinsă răsturnați praful de curry și căliți-l timp de 1 minut ca să-și elibereze aromele;
  • Adăugați usturoiul tocat și mai căliți preț de un minut, apoi adăugați ceapa și căliți-o încă vreo două minute, la foc potrivit, amestecând;
  • Răsturnați în tigaie conținutul conservei de roșii și fierbeți totul încă 7 – 8 minute;
  • Reduceți focul la mic, adăugați dovlecelul, mai amestecați vreo două minute, apoi adăugați vânăta și boabele de mazăre;
  • Lăsați totul să fiarbă încetișor, la foc mic, cu tigaia parțial acoperită, 20 – 25 de minute, până când legumele sunt pătrunse și se îngroașa sosul;
  • Adăugați smântâna, dați un clocot, apoi presărați pătrunjelul tocat.

Se servește fierbinte, simplu, sau acompaniat de o garnitură de orez fiert. Un orez basmati cu șofran și lămâie verde găsiți aici.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.