Acu’ vreo două zile am cumpărat din piaţă un dovlecel „ca să fie”. Pentru a nu sfârşi, ca multe alte legume achiziţionate, în Recycle Bin, am căutat să-l valorific.
Din câteva clickuri am găsit o reţetă de curry de dovlecei pe care am adaptat-o posibilităţilor şi gusturilor proprii. A ieşit a doua cea mai picantă mâncare confecţionată de mine. Cea mai picantă a fost realizată ceva mai demult, când încă nu ajunsesem la stadiul de scriitor și pozator de mâncare, şi se numea „Paste cu fructe de mare”. Atunci găsisem undeva o rețetă în care cantitățile de ingrediente erau calculate pentru șase sau opt porții (nu mai rețin exact). Am pregătit două porții, reducând proporțional cantitățile, cu excepția ardeiului iute. Evident că a trebuit să le mănânc de unul singur.
- 1 dovlecel de ~ 1 lb (0.45359237 kg);
- 1 pumn (~ 50 g) nuci caju crude;
- 2 linguri de ulei de arahide;
- 4 cepe verzi;
- 4 căţei de usturoi;
- 1 ardei iute roşu;
- ½ linguriţă de Curry Madras „hot” (sacă sunteți mai sensibili, încercați cu „mild”);
- 1 linguriță de ceapă verde uscată (adică la plic);
- 4 linguri de sos de soia;
- 1 linguriţă de sos de peşte
- ½ legătură de pătrunjel verde, tocat.
- Prăjiți nucile caju într-o tigaie antiaderentă, fără ulei, cam 2 – 3 minute la foc iute;
- Curăţați (sau doar spălați bine) dovlecelul şi tăiați-l în cubuleţe cu latura de juma’ de țol (Pentru cei care nu sunt instalatori autorizați asta înseamnă ½ inch sau 12,7 mm);
- Tocați mărunt usturoiul, ceapa și ardeiul iute din care în prealabil ați scos seminţele;
- Încingeți într-un wok uleiul de arahide (cred că mai găsiţi la Lidl) şi căliți în el la foc iute, ceapa, usturoiul şi ardeiul iute, nu mai mult de 2 – 3 minute;
- Adugați dovlecelul tăiat cuburi și amestecul de Curry Madras, apoi mai căliți totul vreo 5 minute, amestecând sporadic;
- Adăugați nucile caju, ceapa verde de la plic, sosul de soia şi sosul de peşte şi mai căliți tot amestecul cam 2 minute, amestecând continuu;
- Închideți focul și presărați peste conținutul wokului o mână de pătrunjel verde proaspăt tocat.
Cam asta ar fi tot. Alături puteţi adăuga orez fiert sau tăiţei din orez – după gust. Eu n-am mai pus nimic, ca să-i testez iuţeala (nerecomandat pentru începători).
Pingback: Curry de curcan în stil korma | Food and beyond…