Curcan, Curcuma, Cayenne, Cimbru, Cuptor

100Aceștia ar fi cei 5 “C” care personalizează această friptură la tavă, făcută lejer și fără grabă. Cam pe la începutul lunii, Lidl (nu, nu este reclamă plătită, este doar un fapt) a venit cu o ofertă de nerefuzat: carcasă de curcan “Baby grill” la numai 14,99 lei/kg. Am luat și eu un astfel de “baby” care cântărea puțin sub 6 kg. Cum pentru un astfel de monstru ai nevoie de un rotisor profesional sau măcar de un proțap sănătos, a fost tranșat pe componente (pulpe, aripi, spinare, mai multe bucăți de piept) și adăpostit în congelator pentru când or veni vremuri grele. O pulpă întreagă întreagă, împreună cu aripile date pe din două și-au găsit odihna în cuptor, hrănind ulterior vreo șapte guri flămânde.

Ce vă trebuie?

Pe lângă piesele menționate anterior (pulpa întreagă și aripile) o să vă mai trebuiască:

  • 3 – 4 lingurițe de curcuma (turmeric);
  • ½  – 1 linguriță de piper de Cayenne (o denumire improprie, Cayenne Pepper fiind de fapt o pulbere uscată obținută din ardei iuți din soiul Capsicum annuum, pulbere deosebit de iute);
  • 2 – 3 linguri de ulei din sâmburi de struguri;
  • Câteva fire de cimbru proaspăt;
  • Ceva sare și piper mozaic (nu prea mult) – după gust.

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 180˚C și ungeți o tavă încăpătoare cu ulei;
  • Mai întâi ștergeți bine bucățile de carne cu șervete absorbante, apoi le asezonați cu sare și piper, după care le ungeți cu ulei;
  • Amestecați curcuma cu piperul de Cayenne și ungeți/masați cu acest amestec bucățile de carne (ar fi bine să folosiți pentru această operațiune niște mănuși chirurgicale ca să nu vă îngălbeniți prea tare de la curcuma);
  • Puneți bucățile de carne în tava unsă, aruncați peste ele frunzulițele de cimbru, apoi acoperiți tava cu o foaie de copt pe care în prealabil ați îmbibat-o cu apă și apoi ați stors-o bine de tot;
  • Dați tava la cuptor vreme de 40 – 45 de minute, după care întoarceți carnea, reumeziți foaia de copt (sau înlocuiți-o cu una nouă, la fel udată și apoi stoarsă) și mai lăsați tava la cuptor încă vreo 30 – 40 de minute, până când aceasta este bine pătrunsă și începe să se desprindă de pe os;
  • La final, ca să obțineți o crustă de piele crocantă, îndepărtați foaia de copt și rumeniți conținutul tăvii 3 – 5 minute cu flacăra din bolta cuptorului.

Dacă vreți și ceva garnitură pe lângă această friptură mai mult sau mai puțin picantă (depinde de cantitatea de “piper” de Cayenne adăugată), vă recomand ca pe lângă tava de friptură să puneți în cuptor niște cartofi noi înfășurați în folie de aluminiu. Până e gata friptura se coc și cartofii, peste care puteți pune apoi niște sos de iaurt cu usturoi. Și dacă vi se pare că nu este de suficient, cât se coace friptura sotați niște ciuperci champignon și pregătiți și o salată, cu sau fără rodii.

Cum vinul nu poate lipsi, iată două recomandări: fie un Riesling sec autohton, fie un rosé, tot sec, din pivnițele Delfinului. 😉

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Curcan, Curcuma, Cayenne, Cimbru, Cuptor

  1. Pingback: Curcan, Curcuma, Cayenne, Cimbru, Cuptor … | Bacau Expres

  2. Pingback: Home made fast food – Piept de curcan în crustă de fulgi de porumb | Food and beyond…

  3. Pingback: Home made fast food – Piept de curcan în crustă de fulgi de porumb | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.