Cum valorificăm ouăle fierte de la Paște

În tradiția creștină, indiferent de confesiune (catolică, ortodoxă, greco-catolică, reformată, luterană ș.a.m.d.), de Paște se vopsesc ouă. În roșu (lungime de undă a radiației 620 – 750 nm, frecvență 400 -484 THz) în vechime, acum practic în toate culorile spectrului vizibil.

O altă tradiție zice că după înviere, creștinii ciocnesc ouăle vopsite, în timp ce rostesc tradiționalul salut “Christos a înviat!”, replicat cu “Adevărat a înviat!”. Având în vedere numărul creștinilor și numărul ouălor vopsite (cam cu 20% mai mare decât numărul creștinilor – puțin peste 2 miliarde în 2010), incluzând aici și “pierderile tehnologice”, de Paște se vopsesc cam 2,628,000,000 de ouă, în termeni inginerești ~2,6 × 10ouă, majoritatea de găină. Cum nu toate se mănâncă pe loc (pornind de la premiza că în noaptea de înviere fiecare creștin mănâncă doar câte un ou), mai rămân cam 500 de milioane de ouă fierte tari, vopsite, cărora trebuie să li se găsească o utilizare. Avem, care va să zică un imens potențial care trebuie valorificat cum se cuvine.

DSC_4858 copy

Ce putem face cu o jumătate de miliard de ouă vopsite, mai mult sau mai puțin, în roșu? Puse cap la cap, pe lungime, ar acoperi o distanță de circa 30000 km. Am putea acoperi trei sferturi din lungimea ecuatorului pământesc – cam de la Quito (Ecuador), până în Libreville (Gabon), de la Est la Vest, rămânându-ne încă 228 km (3,8 milioane de ouă), sau am putea ajunge până la 354400 km de Lună, ori pur și simplu le-am transforma în alte chestii comestibile de azi încolo.

Ce-am putea face?

Să vedem…

Salată cu dressing de iaurt și muștar

Rețeta o găsiți aici.

_117

Salată picantă de ouă cu ton

Ouă, ton în ulei, muștar, maioneză. Detalii, aici.

_100

Salată de ouă cu leurdă

Uneori Paștele se suprapune cu sezonul leurdei. Așa că putem valorifica ouăle fierte într-o salată cu leurdă.

Salată cu ouă

O salată în care puteți adăuga vreo 2 – 3 roșii, o bucată de castravete, o legătură de ridichi de lună, niște ceapă verde, o salată creață și vreo câteva măsline Kalamata. O găsiți aici.

Salată cu ton, cartofi și ouă fierte

În zilele noastre, când conținutul unei conserve se află doar la un click distanță, o astfel de salată de ton poate fi preparată de orice persoană, indiferent de naționalitate, sex, religie, apartenență politică, care îndeplinește cumulativ, următoarele condiții: vezi aici.

_100

Salată Niçoise clasică

O să găsiţi pe net o grămadă de reţete de salată zisă Niçoise având printre ingrediente cartofii fierţi şi/sau păstăile de fasole verde fierte. S-ar părea că acestea sunt „îmbunătăţiri” made in USA, la care francezii ar răspunde cu un singur cuvânt: „Sacrilège !”. Pe cea “clasică” o găsiți doar aici.

Salată Niçoise în varianta americană

O astfel de salată se recomandă când aveți mulți oaspeți la masă. Nu se face pentru 2 sau 4 persoane, întrucât timpul de pregătire/preparare este similar, indiferent dacă pregătești o porție sau două duzini. Cum am avut o reuniune de familie lărgită, iar o salată simplă de ouă ar fi fost prea banală, m-am gândit că 10 – 12 porții de salată niçoise s-ar potrivi numai bine ca aperitiv rece. Vezi cum se face, aici.

114

Terină rece – cu brânză de vaci, ouă fierte, legume și piept de pui

Un antreu relativ ușor de înjghebat, mai ales când vreți să valorificați ouăle fierte rămase de la masa de Paște. De asemenea, dacă v-au rămas bucăți de cașcaval și/sau șuncă le puteți încorpora cu succes în această terină. Pe lângă legumele fierte puteți pune și ardei gras (roșu, verde, galben, portocaliu, mov) tăiat în bucăți. Puteți s-o ornați în fel și chip, eventual o înveliți în jambon crud sau afumat (dacă vreți să faceți chestia asta tapetați tava cu felii subțiri de jambon, dar abia după ce ați tapetat-o cu folie alimentară ? ). Nu este o rețetă originală (oare câte rețete cu adevărat noi și mâncabile se mai pot imagina astăzi?), am preluat și adaptat o idee cu autor necunoscut (adică nu s-a semnat) din “cea mai citită revistă pentru femei din România”, nr. 16 (285). Rețeta, aici.

Ouă umplute cu ton

Una, două conserve de ton în ulei vă scot din impas. Rețeta, aici.

Ouă umplute cu sardele

Am pregătit o salată de țelină cu piept de pui (detalii despre ce și cum, găsiți aici, sau aici), numai că am făcut mai multă maioneză decât ar fi trebuit, așa că mi-au mai rămas vreo trei linguri. N-am vrut nici să înec salata în maioneză, dar nici să arunc excedentul maionezos nu-mi venea. Drept pentru care am mai fiert câteva ouă și am confecționat cel mai nesănătos aperitiv: ouă umplute. Ca să-l mai însănătoșesc puțin, i-am mai pus și niște sardele. Conservate în ulei. Că tot sunt bogate în Omega 3 și 6, vitamine (A, D și ceva B-uri), fosfor, potasiu, calciu și seleniu. După toate aceste plusuri, parcă nici nu mai contează conținutul lor de colesterol ori de sodiu. Vezi aici rețeta.

_109

Ouă umplute cu pate de ficat

Găsiti o rețetă (poate chiar două) aici. Presărați peste ouăle umplute astfel decorate piper râșnit proaspăt și/sau pudră de chilli.

Ouă scoțiene – Scotch eggs

Pentru “ouă scoțiene” (Scotch eggs), Wikipedia are o definiție foarte concisă: “Un ou scoțian constă dintr-un ou fiert tare, îmbrăcat în umplutură de cârnați, tăvălit prin pesmet și apoi copt sau prăjit în ulei”. Rețeta o găsiți aici. Puteți folosi și ouă de găină în locul celor de prepeliță.

Ar mai fi și ouăle umplute cu pastă de ceapă roșie, dar despre astea povestim ceva mai încolo… Adică aici.

210

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

5 thoughts on “Cum valorificăm ouăle fierte de la Paște

  1. Pingback: Bacău Expres

  2. Pingback: Cum valorificam ouale fierte de la Paste | Bacău Expres

  3. Pingback: Ouă umplute cu pastă de ceapă roșie și pate de ficat | Food and beyond…

  4. Pingback: Salată cu ouă fierte reciclate | Food and beyond…

  5. Pingback: Ouă umplute – astăzi cu maioneză și ceapă roșie | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.