Pe la noi i se spune leurdă, dar se mai cunoaște și sub denumirea de usturoi sălbatic sau usturoiul-ursului. Ultima poreclă i se trage de la numele științific din latină, Allium ursinum. Face parte din genul Allium, gen în care regăsim ceapa și usturoiul. De regulă o găsim prin păduri, apărând primăvara și crescând în umbra copacilor. Se găsește și se poate folosi la prepararea mâncărurilor de când apare (uneori, dacă iarna e blândă, se găsește și la sfârșit de februarie), cam până prin luna mai. Poate fi conservată prin congelare (eu am ținut leurdă în congelator chiar și șase luni).
Am făcut mai jos o listă cu denumirile leurdei în diverse limbi europene (sursa). Sper să fie utilă celor plecați de acasă și ar dori să găsească leurdă și în țările în care i-a trimis destinul, dar nu știu despre ce să întrebe.
- Daneză – ramsløg
- Engleză – ramsons, buckrams, wild garlic, broad-leaved garlic, wood garlic, bear leek, bear’s garlic
- Finlandeză – karhunlaukka
- Franceză – ail des ours, ail sauvage
- Germană – Bärlauch
- Italiană – aglio orsino
- Maghiară – medvehagyma
- Norvegiană – ramsløk
- Olandeză – daslook
- Portugheză – alho-dos-ursos, alho selvagem
- Spaniolă – ajo de oso
- Suedeză – ramslök
Deși internetul e plin de “informații” despre proprietățile curative ale leurdei și ale diverselor tincturi și extracte obținute din aceasta, nu mă hazardez să v-o recomand drept medicamentul-minune care vindecă de orice. Pentru sfaturi terapeutice există suficienți părerologi absolvenți ai Academiei Medico-Farmaceutice Google. Eu știu cu certitudine doar că e comestibilă și se poate găti cu ea. Numai să nu confundați frunzele de leurdă cu cele de lăcrămioare, cu care seamănă binișor. Riscați să faceți această confuzie doar o dată în viață.
Un click pe link ori pe poză vă va duce direct la preparatul dorit.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!
Mic dejun:
Șunculiță țărănească cu leurdă și spanac
Antreuri:
Diverse:
Cotlete marinate cu bere neagră și leurdă
Paste alla carbonara – tagliatelle cu leurdă
Soté de ciuperci champignon cu ceapă verde și leurdă
Pesto:
Plăcinte:
Salate:
Salată de primăvară cu ouă și ton
Sosuri:
Sos de leurdă cu smântână pentru pește
Supe:
Supă cremă de leurdă cu jambon crocant
N-am mancat niciodata.Am sa fac o salata prima data…. sa vad cum este.
Pingback: Tigaie de primăvară | Food and beyond…
Pingback: Cum valorificăm ouăle fierte de la Paște | Food and beyond…
Buna ziua,
vreo reteta pentru gatit muguri de hamei (curpănași) ?
Din păcate nu am gătit așa ceva.