Cum să consumăm corect. Azi, somn cu cartofi

100Luați o bucată de somn mai de la coadă, așa cam de 3 – 400 g. Dacă o luați din congelator, puneți-o de cu seară în frigider și lăsați-o să se dezghețe încet – încet. Dacă-i proaspătă, mai bine. O spălați, o uscați (uscătorul de păr sau “feonul” nu-i o soluție) și – dacă nu uitați – aruncați peste ea un praf de sare și unul de piper. Negru, dacă aveți.

În tot acest timp, puneți pe cineva să curețe vreo 2 – 3 cartofi, să-i spele și apoi să-i tranșeze porționeze taie în bucăți suficient de mărunte cât să nu trebiască să deschideți gura ca la stomatolog. Când operațiunea este terminată, preluați din nou comanda. Cartofii “naturi” trebuie gătiți de o persoană experimentată. Nu oricine poate fierbe niște cartofi, darmite să-i aburească. Un nepriceput ar putea să pună prea puțină materie primă pentru producerea aburului – n-ar fi o nenorocire prea mare dacă ar rămâne cartofii al dente, în schimb s-ar afuma nepermis de mult generatorul de vapori, cu consecințe directe asupra consumului de Tix/Cif/praf de curățat. Iar numai un expert ar putea ști cu exactitate când sunt cartofii făcuți, după forța necesară (exprimată în newtoni și nu în kgf cum mulți ați fi tentați să o faceți) pentru pătrunderea ușoară (era să zic “penetrarea lejeră” dar m-am abținut) a furculiței până în centrul termic al produsului. Maeștrii culinari știu că în 15 – 20 de minute cartofii sunt gata de consum (vă rog, aici “consumăm” elegant, cel mult “servim”, nu suntem needucați și “mâncăm” pur și simplu).

Cam pe când cartofii sunt făcuți 45%, este momentul să afumăm bucătăria și să împrăștiem stropi de grăsime încinsă pe o rază de minimum 1,5 m în jurul ochiului de la aragaz. În acest scop, vom unge cu ulei (preferabil ulei de gătit) fundul unei tigăi (preferabil antiaderente) pe care o vom înfierbânta (preferabil la flacără medie-mare) și în care vom așeza bucata de somn (care este un pește) culcată pe Fața A. O lăsăm așa culcată între 4 și 6 minute (cu cât bucata este mai groasă, cu atât o lăsăm mai mult). După scurgerea timpului corespunzător, întoarcem somnul (v-am spus că este pește?) pe Fața B. Nu, nu ca pe clătite. Luăm o spatulă din lemn (lemnul de măslin este cel mai recomandat), sau chiar două. Astfel, cu o mână ținem o spatulă, cu o mână cealaltă spatulă și cu o mână ținem ferm tigaia de mâner, să nu fugă de pe aragaz. Acum întoarcem bucata de pește (Cum adică n-aveți trei mâini? Lăsați-vă de gătit dacă nu vă pricepeți!) și o mai lăsăm să sfârâie, dar mai puțin decât am lăsat-o pe Fața A. Experții zic că timpul necesar se obține înmulțind timpul utilizat la prăjirea feței A cu un coeficient subunitar cuprins între 0,75 și 0,85. După ce faceți cum zic experții uitați-vă și eventual gustați, să vedeți dacă rezultatul vă satisface. În cazul afirmativ, puteți scoate în farfurie bucata de pește și cartofii. Peste cartofi aveți voie să puneți un praf de sare și o bucățică de unt. Peste pește de asemenea aveți voie să turnați un sos de usturoi. Simplu (adică mujdei) sau cu iaurt. Nu uitați de lămâie (una sau trei felii, că în număr par se pun doar la capelă).

Iar dacă vi se face sete (deși nu este recomandat să consumați băuturi în timp ce serviți masa), vă sfătuiesc ca în prealabil să studiați graficul. Ca să nu greșiți.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

5 thoughts on “Cum să consumăm corect. Azi, somn cu cartofi

  1. Pingback: Păstrăv curcubeu, cartofi prăjiți, ciuperci sotate | Food and beyond…

  2. Pingback: Cum să consumăm corect. Azi, somn cu cartofi | Bacau Expres

  3. Pingback: Filé de somn pe pat de lămâie și roșii, la cuptor | Food and beyond…

  4. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.