Cum mi-am petrecut vacanța (9) – Cotlete de porc la grătar

Dacă aveți impresia că în cele cinci săptămâni pe care le-am petrecut vara trecută în Statele Unite am fost într-o eternă vacanță, vă înșelați amarnic. Am fost exploatat la maximum. A trebuit să fac zacuscă și salată “de boeuf”, am pus murături, am supervizat fabricarea gemului de morcovi și pregătirea sarmalelor și a ciorbei de perișoare, am gătit diverse chestii (pe care le regăsiți deocamdată aici, aici, aici, aici și aici). În ciuda extenuării datorită gătitului, am venit acasă mai împlinit cu vreo 10 lbs (adică 4,5 kg cum s-ar zice pe la noi), și asta numai datorită stilului de viață american în ceea ce privește alimentația “sănătoasă”.

215

Bine, admit, se putea și mai rău:

216

Cum carnea la grătar ți-o recomandă orice nutriționist atunci când vrei să slăbești sănatos, am încercat să respect “doctor’s orders”. Și iată ce a rezultat:

212

Ce vă trebuie?

  • 5 felii de cotlet de porc cu os, groase cam de 1,5 – 2 cm (aproximativ 1 kg);
  • 3 lingurițe rase de condimente pentru carne de porc la grill;
  • 5 – 6 lingurițe de sos Teriyaki;
  • Sare asezonată cu ierburi (ori sare marină simplă) și piper negru – după gust.

Pentru garnitură:

  • 1 kg de cartofi mici (albi și roșii);
  • 100 g unt;
  • Sare marină – după gust.

Cum procedați?

Ștergeți bine cotletele de porc cu șervete absorbante, apoi asezonați-le cu sare (înierbată au ba) și cu piper.

201

202

Ungeți-le apoi cu sos Teriyaki și lăsați-le un timp să se marineze, la rece; fie într-un castron acoperit cu folie alimentară, fie într-o caserolă de plastic cu capac etanș, fie într-o pungă resigilabilă (zip-bag cum se zice prin USA). Timpul minim de marinare este de 30 de minute (când ești flămând tare). Timpul optim este de 6 – 8 ore, adică le lăsați peste noapte la marinat.

203

Cum în familia noastră gusturile în privința utilizării condimentelor variază pe o plajă largă, a trebuit să împac și varza, și capra, și lupul. Drept pentru care, un cotlet l-am asezonat doar cu sare marină (pentru varză), unul cu sare marină și piper (pentru capră), iar pe celelalte trei (pentru lupi) le-am asezonat cu de toate (condimente pentru porc la grill, sare cu ierburi, sos Teriyaki).

204

Preîncălziți grillul la 350 ˚F (adică la 180 ˚C în Lumea Veche), apoi așezați bucățile de carne pe grătar. Ar trebui să stea acolo, pe grătarul acoperit, cam 20 de minute. Le întoarceți pentru prima dată după 3 – 4 minute, iar apoi din 5 în 5 minute ca să se rumenească uniform pe ambele părți. Funcție de cum vreți să arate dungile, le mai rotiți și în plan orizontal cu 90 ˚ (nici Celsius, nici Fahrenheit, ci sexagesimale).

206

207

208

209

210

Cu garnitura a fost mai simplu: atât varza, cât și capra și lupii, au acceptat unanim cartofii copți, fără obiecții majore.

Spălați cartofii în coajă sub jet de apă rece, așezați-i într-o tavă încăpătoare astfel încât să formeze un singur strat, apoi puneți-i la copt în cuptorul electric (sau pe gaze), preîncălzit la 400 – 225 ˚F (200 – 220 ˚C). În vreo 45 – 55 de minute or să fie numai buni de mâncat, cu sau fără coajă (am văzut că în SUA chiar și fulgii de cartofi pentru piureurile instant sunt făcuți din cartofi necojiți).

205

Ar fi mers și o salată, dar în frigider nu existau ingredientele necesare, așa că ne-am mulțumit doar cu cotletele însoțite de cartofii copți (peste care am pus ceva sare și un boț de unt), totul acompaniat cu un Cabernet Sauvignon californian, matur, al cărui nume spune totul 🙂

211

213

214

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.