Cum mi-am petrecut vacanța (10) – Burrito

Stați liniștiți, tovarăși! N-am fost iar în America, e doar o relatare din 2017.

_116

Era pe la sfârșitul stagiului efectuat la San Diego și în împrejurimi, după mini-tacos degustate în Old Town San Diego, dar înainte de preparatele mexicane testate pe plajele din Tijuana. Aveam nevoie de ceva specific mexican, aveam un excedent de guacamole și mai aveam ceva bere mexicană (nu că s-ar fi terminat tequila). Așa că am încercat un burrito. Ce e mișto la burrito e faptul că iei o foaie de turtă din mălai pe care o umpli cu ce-ți trece prin cap pe moment. Ceva în genul unei șaorme de casă, cu “de toate”. Te uiți în frigider și începi să improvizezi. S-ar putea să-ți iasă, caz în care îți faci propria camionetă cu mâncare (aka food truck), au ba. Caz în care ori te lași de meserie, ori mai încerci. Vorba franțuzului ăluia cu cercurile olimpice: “Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!” (Nu știu dacă chiar așa a zis. Mai degrabă cred că a spus: L’important c’est de participer.) Și eu am participat.

Ce vă trebuie?

  • 8 foi de tortilla;
  • 200 g șuncă afumată din piept de curcan;
  • 1 caserolă (150 g) de ciuperci Shimeji;
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • 1 lingură de sos Teryiaki;
  • 350 – 400 g guacamole (preparat ca aici, dar nu neapărat cu somon afumat);
  • 150 g parmezan ras;
  • piper negru proaspăt măcinat – după gust;
  • bere mexicană “negra” – minim 4 sticle @330 mL.

_109

_101

_102

_112

Cum procedați?

Tăiați șunca de curcan în cuburi mici spre foarte mici (să fie cu latura cam de 5 mm).

Îndepărtați partea lemnoasă a ciupercilor Shimeji și tăiați-le pe la jumătatea tuplinii. Nu-i musai să le spălați, merg și așa.

Luați o tigaie antiaderentă încăpătoare și încingeți-o la foc mediu spre iute. Aruncați în tigaia bine încinsă cuburile de șuncă de curcan, stropiți-le cu ulei de măsline, asezonați-le cu piper negru proaspăt măcinat și amestecați viguros. Scoateți-le din tigaie după ce au devenit aurii.

_103

_104

_105

În uleiul rămas adăugați ciupercile Shimeji, pipărați-le, apoi adăugați sosul Teryiaki. Rumeniți-le vreo 5 minue, apoi scoateți-le deoparte.

_106

_107

_108

Întindeți foaia de tortilla pe o farfurie și începeți construcția în centrul ei:

  • un strat de șuncă de curcan;
  • un strat de ciuperci Shimeji;
  • un strat de guacamole;
  • un strat de parmezan ras.

_111

_113

Nu-i obligatoriu să puneți guacamole și parmezan. Puteți încerca și alte combinații de sosuri și/sau brânzeturi. Totul este să iasă ceva comestibil.

_110

Împăturiți tortilla conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Dacă ambalajul n-are instrucțiuni, încercați varianta pe care o folosiți când învârtiți sarmale. Dacă nici asta nu vă reușește, mergeți și vă cumpărați un burrito de la dealerii autorizați.

_115

Și dacă tot ați făcut o chestie mexicană, n-ar fi rău să o acompaniați și cu o bere de aceeași sorginte. Una brună, de exemplu, așa cum îmi place mie.

_114

Buen apetito y nos vemos sanos de nuevo!

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.