Cum gătim cu OptiGrill by Tefal ® – take six (ceafă de porc)

Zicerile conform cărora “românul e frate cu codrul” și “românul s-a născut poet” ar necesita câte un upgrade, gen: “românul e frate cu ceafa de porc” ori “românul s-a născut pork neck lover”.

Nicio ceafă de porc nu este atât de adulată la noi precum ceafa de porc la grătar cu cartofi pai. Eventual și cu o salată de murături asortate.

Dacă grătarul clasic cu jar de lemne sau cărbuni nu este disponibil oriunde și oricând, iar tigaia grill utilizată în spații închise (în bucătăria de la bloc, de exemplu) crează disconfort aparatului respirator și globilor oculari (globurile sunt alea de se pun în pomul de Crăciun), precum și vecinilor care vor saliva intens (asta în cazul în care nu sunt vest-europeni care cheamă imediat poliția, carabinierii, jandarmii, guardia civil, garda, pe motiv că teroriștii încearcă să dea foc clădirii), OptiGrill vă scapă de toate acestea: nu tu fum, nu tu scântei, nu tu stropi de grăsime împrăștiați peste tot. Drept e că nici distracția nu mai e aceeași, dar nah! Nu poți să le ai chiar pe toate. De exemplu, nu poți avea mai mult de trei cefe (asta însemnând cam o livră, sau o jumătate de kilogram) puse la făcut simultan. Nu-i bai când ești în doi sau chiar în trei (precum menajul).

101

Ceafa de porc trebuie tratată civilizat. NU SE BATE! Se asezonează doar cu sare și piper, se pornește grill-ul setat pe funcția “Meat” (antricotul desenat pe acest buton vă ajută la identificarea programului) și pe nivelul “bine făcut” (well done). Dacă-l programezi, OptiGrill-ul îți poate face ceafa și rare (“în sânge” cum s-ar zice colocvial) sau medium, însă, din motive de siguranță alimentară, se recomandă o prelucrare termică mai avansată,  ca să nu avem surprize cu Trichinella spiralis, care adoră să-și facă locuința în mușchii guițătoarelor.

102

Odată ajuns OptiGrill-ul la temperatura de regim (nu vă panicați, vă anunță și vizual și sonor când se întâmplă lucrul acesta), puteți așeza carnea pe grătar. Nu durează mult facerea, cam 7 – 8 minute. Dacă bucățile sunt mai groase de 1,5 cm, s-ar putea să necesite ceva mai mult timp. Când ceafa este făcută, dispozitivul face din nou gălăgie. Dacă-l uitați pornit, are grijă să se oprească singur, ca să nu dați foc casei.

103

Ceafa astfel pregătită arată bine, cu dungile de grătar vizibile, nu iese uscată, rămânând suculentă și fragedă.

104

108

Nici grill-ul nu arată prea afectat după utilizare, putându-se curăța foarte ușor după răcire.

109

110

Deschid aici o paranteză: respectați ad litteram (adică întocmai) instrucțiunile de utilizare și întreținere pe care le primiți în manualul livrat împreună cu grill-ul. Garanția nu acoperă defectele rezultate din utilizarea sau manipularea improprie, tot așa cum necunoașterea legii nu te scutește de respectarea ei. Închid paranteza. Punct și de la capăt cu aliniat.

105

Păi am cam gătat ce-am avut de zis. Garnitura, adică pomfriții știți să-i bricolați, mai trebuie extrase murăturile de la borcan/bidon/butoi. Dacă-i vară, merge și o salată de sezon (roșii, castraveți, ceapă verde, salată verde, ridichi etc.).

106

Vinul ar fi bine să-l destupați cam cu 40 de minute mai ‘nainte de a sorbi din el. Cică așa se procedează cu vinurile roșii seci care se servesc chambrate (14 – 16 ˚C). Iar dacă nu dispuneți de un Bordeaux de Lussac Saint-Emilion precum cel pe care-l mânuiesc în poză, merge și-o Fetească Neagră, ba chiar și un Merlot.

107

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Post Scriptum: Alte chestii testate la OptiGrill by Tefal ® găsiți dând click pe linkurile de mai jos:

  • Pește spadă cu scrijeleaici;
  • Mititeiaici;
  • Pulpe de pui dezosateaici;
  • Burgeriaici;
  • File de păstrăvaici.

1 thought on “Cum gătim cu OptiGrill by Tefal ® – take six (ceafă de porc)

  1. Pingback: Cum gatim cu OptiGrill by Tefal ® – take six (ceafa de porc) | Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.