Cum gătim cu OptiGrill by Tefal ® – take seven (file de crap)

Anterior testasem drăcovenia la capitolul “pește” pe niște rondele de pește-spadă, apoi pe niște fileuri de păstrăv. Aveam niște bucățele de “pană de crap” achiziționate de la magazinul de crapi cu pene, bucățele care își făceau veacul cam de multișor prin congelator. Seara le-am scos și le-am lăsat să se decongeleze în tihnă la cele două grade cu plus (275 K) din frigider.

De la prânzul constând (și) în sarmale cu mămăliguță a mai rămas ceva garnitură, numai bună de reciclat a doua zi alături de crap.

213

Am spălat bine fileurile dezghețate, le-am uscat cu șervete absorbante, apoi le-am asezonat cu minimum de condimente (sare și piper) și le-am stropit cu câteva picături de ulei din sâmburi de struguri, cât să nu se lipească de grill.

201

202

Cât s-au odihnit penele, am făcut un sos de usturoi cu iaurt (acest must have pe lângă aproape toate soiurile de pește grataragite), am montat OptiGrillul Tefalez și am pus mămăliga reziduală la rumenit. Felii nu prea groase (8 – 9 mm) aruncate direct în tigaia placată cu ceramică, bine încinsă, fără pic de ulei în ea. Câte 4 – 6 minute pe fiecare parte.

203

204

205

Cu peștele a fost mai simplu. Setat grătarul electric pe funcția “Fish”, așteptat până la primul piuit, deschis dispozitivul și amplasat penele cu pielea în jos. Închis capacul și așteptat următorul piuit. Dacă la fileurile de păstrăv, care erau foarte subțiri, așteptarea a durat vreo 7 minute, aici am așteptat aproape 20 de minute ca să se desăvârșească opera.

206

207

La final, după ce-am extras penele de crap, pene care nu s-au lipit, nu s-au ars, nu s-au uscat ci au rămas suculente la interior, fețele grillului au rămas surprinzător de curate, iar nici bucătăria nu s-a umplut de fumul care însoțește de regulă orice grătăruială comisă în spații închise.

208

209

Dacă mămăliga vi se pare insuficientă, o puteți completa/substitui cu niște minunați cartofi “naturi” (exprimare des întâlnită în localurile patriei). Amănunte privind obținerea lor pe cale casnică găsiți aici și aici. Poveștile sunt pentru categorii diferite de cititori.

210

211

Și, așa cum îi stă bine, crapului nu trebuie să-i lipsească acompaniamentul unui pahar de Chardonnay sec, bine răcit.

212

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Cum gătim cu OptiGrill by Tefal ® – take seven (file de crap)

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.