Cum facem orezul fiert mai atractiv și mai gustos

203Dacă ați mâncat mult timp la cantină, ori dacă ați făcut armata, nu cred că orezul v-a lăsat amintiri prea plăcute. Fie că era nefiert ori, dimpotrivă, prea fiert, n-avea gust sau găseați în el diverse chestii necomestibile, cele mai frecvente fiind neghina și pietricelele. În plus, apărea și foarte des în meniu.

Nu vreau să vă povestesc aici despre pilaf sau despre risotto, astea sunt preparate de sine stătătoare, care, prin tehnica de preparare, au gust, savoare, prestanță. Nici la bolul de orez fiert care este nelipsit aproape din meniurile asiatice. Acesta vine de regulă alături de mâncăruri puternic aromate și condimentate, ori “la pachet” cu sosuri  foarte variate. Vreau să mă refer la orezul folosit drept garnitură, pe lângă carne sau pește. Acela a cărui preparare se reduce de obicei la “fierbeți conform instrucțiunilor de pe ambalaj”.

De câte ori pregătesc garnitură de orez folosesc orez preambalat în punguțe de 100 – 150 g, uneori prefiert. Din mai multe motive. În primul rând, pentru că economisesc o grămadă de timp. Nu trebuie ales, nu trebuie spălat în “N” ape. Era un chin alesul orezului, când foloseam orez vrac pentru sarmale, ardei umpluți ori orez cu lapte. Muncă de chinez 🙂 . În al doilea rând, nu trebuie să măsor prea exact cantitatea de apă în care îl fierb, trebuie doar să mă asigur că are apă suficientă. Dacă-i prea multă, nu-i bai. Și, “last but not the least” cum ar zice anglofonu’, nici nu trebuie să-l păzesc, să amestec în el ca să nu se prindă de oală.

De regulă, o punguță de 125 g de orez este suficientă pentru 2 porții de garnitură, mai ales atunci când puneți pe masă mai multe feluri de mâncare. Iar pentru a fierbe această cantitate e suficient un litru de apă turnat într-o oală cu diametrul cam de 15 cm (într-o oală de diametru mai mare s-ar putea ca acel litru de apă să nu acopere integral orezul pus la fiert).

Mai întâi puneți apa la fiert, cu ½ linguriță de sare, la foc mare. Când apa începe să clocotească adăugați un sfert de lămâie și un pliculeț de șofran. Dacă șofranul vi se pare prea scump (și chiar este), îl puteți înlocui liniștiți cu o linguriță rasă de curcuma (turmeric).

Introduceți apoi punguța cu orez, eventual ajutați-o cu o lingură să ajungă la fundul vasului, ca să fie acoperită complet de apă. Când apa începe din nou să clocotească, reduceți focul la mediu spre mic și lăsați orezul să fiarbă atât cât scrie pe ambalaj. Dacă vreți să fie mai puțin ferm ca textură, lăsați-l cu 2 – 3 minute în plus.

După scurgerea timpului de fierbere, scoateți punguța din vas și lăsați să se scurgă din ea excesul de apă, apoi răsturnați-o într-un bol încăpător.

La orezul fierbinte adăugați o lingură de ulei de măsline (care va intensifica luciul boabelor de orez) și o lingură de sos de soia (care va completa gustul de sare și va accentua culoarea boabelor). Amestecați energic pentru a distribui uniform uleiul și sosul în toată masa orezului. Mai puteți adăuga, pentru coloratură, inele mici de ceapă verde, pătrunjel tocat, sau chiar măsline (fără sâmburi) feliate.

Garnitura este numai bună acum de aranjat, fie în boluri mici individuale, fie direct în farfuriile de servire.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Cum facem orezul fiert mai atractiv și mai gustos

  1. Pingback: Pește-spadă cu garnitură de orez | Food and beyond…

  2. Pingback: Pulpe de pui marinate, la grătar | Food and beyond…

  3. Pingback: Rață umplută cu portocale, la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.