Cum devine păpărada „Oeufs brouillés au fromage bleu”

100Dacă nu vă place păpărada, ziceţi-i omletă, scrob sau scrambled eggs. Tot una. Da’ nu-i chiar acelaşi lucru cu „oeufs brouillés”, mai ales dacă-s şi cu fromaj de ăla vânăt. Ca să faceţi o minunăţie de-asta de trei stele Michelin aveţi nevoie, evident de ouă şi de brânză cu mucegai. Mucegaiul trebuie să îndeplinească două condiţii: să fie nobil şi să fie albastru (până la urmă nobil şi cu sânge albastru ar fi o exprimare pleonastică, iar cele două condiţii se reduc la una singură).

Mai întâi bateţi bine ouăle cu un praf de sare şi unul de piper. Brânza sfărâmată în bucăţi mici se încorporează treptat, iar când e gata amestecul adăugaţi în el şi 3 – 4 frunzuliţe de busuioc proaspăt, rupte în bucăţele (rupându-le ies mai uşor uleiurile esenţiale care dau busuiocului aroma caracteristică). Brânză puteţi pune mai multă sau mai puţină – cât vă lasă inima şi punga. De exemplu, eu am pus la 2 ouă 100 g de brânză de la Paladin (printre cele mai ieftine din categoria „blue cheese”), ieşindu-mi mai degrabă o brânză cu ouă decât omletă cu brânză.

Pentru a prăji amestecul n-am folosit nici ulei, nici unt. Am folosit o tigaie în care anterior au fost rumeniţi nişte cârnaţi mai dolofani, care au lăsat suficientă grăsime, dar mai ales arome care să înnobileze preparatul. Şi când prăjiţi, amestecaţi tot timpul, nu procedaţi ca la o omletă clasică prăjită pe o parte şi apoi întoarsă. În felul acesta se încorporează şi aroma cârnaţilor şi se topeşte frumos şi excedentul de brânză.

Se poate mânca pur şi simplu cu o salată de sezon alături. Sau se poate aranja pentru poză cu o felie de cârnat cu nuci (franţuzesc, evident) amplasată pe-o frunză de salată verde alături şi câteva felii de roşie decorate cu busuioc. Dungi şi picăţele nu i-am pus, fiindcă asta este deja treabă de profesionist 😀 , iar eu sunt doar un biet amator.

Nu poate lipsi din peisaj ştampălul de rachiu, care este un „must have”, indiferent că v-aţi făcut păpărada pentru micul dejun, prânz sau cină.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.