Cum conservăm ghebele?

202Dacă după ploile de luna trecută piețele s-au umplut de hribi, iată că a venit și vremea ghebelor. Astea din urmă sunt singurele ciuperci pe care mă încumet să le culeg din piață. Hribi, gălbiori și alte specii mai puțin comune culeg numai din supermarketuri, fie proaspete, fie congelate. Vorba proverbului: “dai un ban, dar măcar apuci să-l dai și a doua oară”.

_101

Când vezi piața plină de lădițe încărcate cu ghebe (opintici – cum li se mai spune prin unele zone), nu-ți vine să pleci cu mâna goală. Așa că te gândești să iei vreo câteva sacoșe pline, ca să ai – și tu și urmașii tăi, și urmașii urmașilor tăi… (cred că am cam încurcat poveștile).
Revenind pe firul narativ principal, ajungem să ne punem legitima întrebare: Cum conservăm ghebele? Ca să avem și în extra-sezon, atunci când ni se face poftă de-o tocăniță (dacă vreți o tocăniță din ghebe proaspete, găsiți rețeta aici) ori de-o salată mai diferită. Ori de niște paste. Sau de alte paste.

Indiferent de modalitatea de conservare, mai întâi ghebele trebuie bine curățate. Așa cum vin de la mama-natură, mai au resturi de pământ, frunze, cetină, pentru a căror îndepărtare trebuie să munciți din greu și să consumați multă apă. Iar dacă prețul ghebelor congelate din magazin vi se pare imens, cumpărați mai întâi 1 – 2 kg de ghebe din piață (ori, mai bine, culegeți-le cu mânuța voastră), aduceți-le la forma potrivită pentru consum și mai vorbim apoi despre cât de scumpe sunt ghebele astea și cum vor să ne jupoaie nemernicii de comercianți.

_102

Secretul curățării ghebelor? Multă răbdare și multă apă. Trebuie să luați la mână fiecare buchețel, să tăiați partea lemnoasă pe care au crescut, să îndepărtați resturile de pământ și vegetație, să le spălați bine (uneori chiar în 2 – 3 ape), iar apoi să le lăsați la scurs. Treaba asta cu scursul este valabilă doar dacă vreți să le congelați în stare crudă (nu cunosc dacă sistemul acesta se practică și la nivel casnic, ori numai în sistem industrial).

_103_104

Oricum, după ce sunt bine spălate, ghebele trebuiesc opărite puțin, respectiv puse în apă fierbinte cu sare (puneți cam 1 lingură de sare grunjoasă, pentru murături, la 1 litru de apă) și date în clocot pentru vreo 5 minute. După această opărire se pun la scurs, lăsându-se câteva ceasuri bune în strecurătoare (ar fi bună și o centrifugă – v-ar mai economisi timpul). Odată bine scurse, ghebele pot fi conservate în mai multe moduri:

Ghebe congelate

Ghebele opărite și bine scurse se pun în pungi (de preferință din acelea cu zip-lock), se scoate pe cât posibil aerul din pungi și se închid ermetic. Se pun la congelat, iar apoi se pot păstra în congelator sau în lada frigorifică, la –18 ˚C. Pungile nu trebuie să fie prea mari; ideal ar fi ca o pungă să conțină cam cât gătiți o dată, întrucât odată decongelate, ghebele nu mai pot fi recongelate (adică tehnic se poate, dar știți deja foarte bine că un produs alimentar odată decongelat nu se recongelează!).

Ghebe la sare

Pentru a pune ghebe la sare aveți nevoie de borcane (mai mici sau mai mari – după preferințe și după posibilități) și de sare. Sare grunjoasă (din aceea pentru murături), neiodată.

Pe fundul borcanului puneți un strat uniform de sare, gros de 1,5 – 2 cm, apoi un strat de ghebe (în prealabil opărite și scurse foarte bine), înalt de cel mult 4 – 5 cm, apoi încă un strat de sare, ș.t.a. (și tot așa), până când se umple borcanul. Aveți grijă ca ultimul strat din borcan să fie un strat de sare de 2 cm.

Avantajul ghebelor puse la sare este că puteți lua din borcan exact atâtea câte vă trebuie, după care puteți păstra în continuare ghebele rămase, cu condiția să le acoperiți cu un strat de sare.

Un mic dezavantaj este acela că, înainte de folosire, ghebele astfel conservate trebuie desărate: se pun ghebele într-un vas încăpător, se acoperă cu apă călduță (30 – 40 ˚C), lăsându-se în apă câteva ceasuri și schimbând de 2 – 3 ori apa.

Cu ghebe puse la sare puteți face în toiul iernii fie sarmale de post, fie sos de ghebe cu smântână, fie orișice v-ar trece prin cap la momentul respectiv.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!