Crutoane cu usturoi şi busuioc

100O scurtă parte a copilăriei (faza de preşcolar) mi-am petrecut-o la ţară. Părinţii mei predau pe vremea aceea la şcoala din Alţîna, un sat sibian în care populaţia majoritară o reprezentau saşii, dar erau şi români în sat şi romi (care acum sunt etnia predominantă). Cât părinţii mei erau la şcoală eram dat în grija fetei „de peste drum”, Lala. Întotdeauna mâncarea era mult mai bună la Lala, unde bucatele erau puţine şi gurile de hrănit multe. Una dintre specialităţi era „pita unsă”: o felie zdravănă de pâine de casă, prăjită pe plită, frecată cu un căţel de usturoi şi unsă din belşug cu untură de porc, albă şi dulce. Uneori ţinea loc şi de desert, numai că pita nu mai era prăjită şi nici frecată cu usturoi, ci doar unsă cu untură peste care se presăra din belşug zahăr. În zilele de sărbătoare mâncam şi „ciocolată albă”, cum botezase Lala tabletele de glucoză. Toate astea mi-au revenit în minte când am meşterit crutoanele cu usturoi.

Ce vă trebuie?

  • 2 căpăţâni de usturoi;
  • 4 – 6 felii de pâine integrală sau cu secară;
  • o linguriţă de busuioc uscat, dacă n-aveţi proaspăt.

Cum procedaţi?

  • Desfaceţi usturoiul în căţei şi zdrobiţi uşor, cu latura cuţitului, fiecare căţel, fără să-l curăţaţi;
  • Puneţi căţeii de usturoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi daţi-i la cuptorul preîncălzit la 180°C, cam 15 – 20 de minute, cât să se înmoaie, dar să nu se ardă.
  • Curăţaţi usturoiul şi daţi-l prin blender, până obţineţi o pastă.
  • Ungeţi feliile de pâine cu pasta de usturoi într-un strat cât mai subţire, tăiaţi-le cubuleţe şi puneţi-le într-un singur strat, cu partea unsă în sus, într-o tavă încăpătoare.
  • Presăraţi deasupra busuioc (sau oregano) şi daţi tava la cuptorul încălzit la 200°C vreme de 15 – 20 de minute. Amestecaţi din când în când cu o spatulă de lemn, pentru a rumeni uniform crutoanele.

Crutoanele le puteţi folosi ca înlocuitor pentru pâine sau puteţi orna cu ele supele creme de legume (morcovi, dovlecei etc), şi nu numai.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!