Crutoane cu oregano

200De câte ori avem invitați la masă, de Crăciun, de Paște, la o aniversare în familie, ne temem că nu ne ajunge mâncarea. Că n-am pregătit destule feluri în cantități îndestulătoare. Iar la sfârșit, după ce au plecat toți musafirii și am rămas doar noi împreună cu o chiuvetă plină de vase, farfurii și tacâmuri murdare, constatăm marea risipă făcută. De alimente, de energie, de timp. Evident, nu toată lumea dispune de o gospodărie în care să valorifice tot ce a rămas, hrănind copios animalele din bătătură. Cam așa se întâmplă și cu pâinea. Pe care o cumpărăm în cantități prea mari, din aceeași temere să nu ne facem de râs în fața invitaților care ar mai înghiți ceva, dar le lipsește ajutorul pâinii. Nu știu dacă suntem conștienți de faptul că mâncăm (mai degrabă risipim) prea multă pâine. Iar pâinea pe care o luăm astăzi din comerț este arătoasă, pufoasă, tăiată la milimetru, dar are un mic defect: termenul de valabilitate. Odată ieșite din acest termen, produsele de panificație păstrate în ambalajul lor original, prind mucegai. Așa că ajung, mai devreme sau mai târziu, în categoria resturilor menajere.

Putem evita această situație? Bineînțeles. Prima măsură ar fi să nu mai cumpărăm atâta pâine. “Dar dacă rămânem fără?” – zice vocea interioară. Atunci, din ce ne rămâne, facem crutoane. Nu-i greu deloc, iar sub această formă, excedentul de pâine se poate păstra un timp mai îndelungat.

Vă trebuie doar o tavă încăpătoare în care puneți pâinea tăiată în cuburi cam de 1 cm, o amestecați cu ceva oregano uscat (dar merge și busuiocul) și o dați la cuptorul preîncălzit la 200 ˚C vreme de 15 – 25 de minute (până când se rumenesc). Din când în când mai amestecați în tavă (ori scuturați tava). Nu stropiți cu ulei, riscați ca în timp crutoanele să râncezească.

Crutoanele astfel obținute au varii întrebuințări:

  • le puteți adăuga în salate;
  • le puteți servi alături de diverse supe-creme;
  • le puteți sfărâma (măcina) transformându-le într-un pesmet aromat care să înlocuiască pesmetul din comerț folosit la șnițele, panéuri etc.
  • le puteți ronțăi în loc de chipsuri 🙂 …

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Alte articole despre crutoane: aici și aici.

2 thoughts on “Crutoane cu oregano

  1. Pingback: Crutoane cu oregano | Bacau Expres

  2. Pingback: Crochete din ghebe conservate – o rețetă de iarnă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.