Crochete de dovlecei

100Ca în fiecare seară din a patra vacanţă succesivă petrecută în insula Kos, ne aflam pe terasa restaurantului Olympiada. Despre Olympiada am să vă povestesc mai multe într-un articol separat. Comandaserăm deja cina şi, în aşteptarea doradei, am văzut că la masa alăturată sunt aduse un soi de chifteluţe împreună cu tzatziki. L-am întrebat pe Kostas, chelnerul nostru vorbăreţ (şi cântăreţ) ce reprezintă felul respectiv. Ne-a explicat că sunt crochete de dovlecei. Le-am comandat în seara următoare, în deschiderea cinei.

Au venit fierbinţi, cu o aromă proaspătă de mentă, perfect îmbinată cu sosul tzatziki întins pe „garlic bread” (pâine prăjită frecată cu usturoi – dar asta cred că ştiaţi deja). Ajuns acasă, abia am aşteptat să fac şi eu nişte crochete de acest gen. Din doi dovlecei de circa 300 g fiecare, mi-au ieşit vreo 15 bucăţi.

Ce vă trebuie?

  • 2 dovlecei mai împliniţi (de 250 – 300 g bucata);
  • o mână de frunze proaspete de mentă;
  • o ceapă galbenă, medie;
  • 2 – 3 căţei de usturoi;
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • 2 ouă;
  • 7 – 8 linguri de pesmet;
  • sare şi piper, după gust;
  • 200 mL ulei de floarea soarelui, pentru prăjit.

Cum procedaţi?

  • Dovleceii se curăţă de coajă şi se dau prin răzătoare (n-am ştiut cât de măruntă trebuie să fie compoziţia, ca urmare un dovlecel a trecut prin răzătoarea mare, celălat prin cea mică);
  • Se sărează dovlecelul ras şi se lasă 15 – 30 minute să „lase apa”, după care se îndepărtează faza lichidă în exces prin stoarcere (trebuie storşi bine de tot, altfel compoziţia va rămâne prea fluidă);
  • Peste dovlecelul stors se adaugă uleiul de măsline, menta tocată, ceapa tocată mărunt şi usturoiul curăţat şi trecut prin presă;
  • Se adaugă ouăle, se omogenizează compoziţia şi se potriveşte de sare şi piper;
  • Se încorporează pesmet în compoziţie, atâta cât este necesar pentru a ajunge la consistenţa unui aluat modelabil, care nu curge din lingură;
  • Din compoziţie se modelează crochete (eu le-am făcut ca pe chiftele) care se prăjesc, la foc mediu, în ulei din belşug, câte 3 minute pe fiecare parte, sau până când devin auriu închis;
  • Se scot cu o paletă perforată şi se aşează pe şervete absorbante, pentru îndepărtarea excesului de ulei.

Se pot servi calde sau reci, acompaniate de un sos tzatziki sau un sos de iaurt cu usturoi. Trebuie să vă spun că în cele pe care le-am mâncat reci gustul de mentă a fost mult mai pregnant. Grecii le-au introdus în categoria „mezé” (aperitive sau antreuri cum s-ar zice), dar merg foarte bine şi ca fel principal, cu garnitură de ce altceva decât cartofi prăjiţi 🙂 .

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

 

9 thoughts on “Crochete de dovlecei

  1. Pe mine m-ai cucerit cu reteta, facusem crochete din dovlecei, dar nu cu menta, acum stiu ca vreau sa fac si cu menta si asta pentru ca tu m-ai convins. Multumesc!

  2. Eu fac ceva asemanator, numai ca nu cu menta, usturoi si ceapa, ci cu branza, oua, faina si , eventual, cartof dat pe razatoarea mica. Excelente. Dar am sa incerc sa schimb faina cu pesmetul; de usturoi nu ma pot atinge ca nu-l suporta sotul 🙂

  3. Pingback: Crochete de dovlecei | Bacau Expres

  4. Pingback: Șprot crocant cu cartofi prăjiți și sos de usturoi | Food and beyond…

  5. Pingback: Angela Vanlods

  6. Pingback: Restaurantul Akropolis – un strop de Ellada în inima Bacăului | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.