Creveţi la grătar – Grilled Shrimps

100

Nu ştiu de unde am dobândit ataşamentul acesta deosebit faţă de fructele de mare, întrucât m-am născut şi am copilărit în Ardeal, iar ardelenii sunt orice numai „culegători” de fructe de mare nu. Să mi se tragă de la cele doar 4 luni (cumulate în ultimii 9 ani) petrecute pe ţărmurile Mării Egee? Greu de crezut. Mai degrabă aş crede că într-o viaţa anterioară m-am hrănit cu astfel de specimene, iar undeva, în nişte zone deocamdată incontrolabile şi inaccesibile ale memoriei, au rămas întipărite nişte lucruri care revin la suprafaţă într-o manieră inexplicabilă. Pentru că fructele de mare proaspete se găsesc mai rar în zona în care locuiesc şi trebuie preparate rapid, am întotdeauna nişte rezerve prin congelator: midii, creveţi, calamari. Nu au savoarea celor proaspete, dar decât deloc… Gătirea fructelor de mare nu este atât de dificilă precum pare la prima vedere; unele preparate sunt de-a dreptul banale în realizare. Aşa cum este cazul creveţilor la grătar pe care i-am pregătit, unde altundeva, decât la un grătar 🙂 .

Creveţii congelaţi, parţial decorticaţi, i-am pus la dezgheţat în ambalajul original, nedesfăcut, sub jet de apă rece. 15 – 20 de minute sunt suficiente pentru a-i aduce în stadiul în care pot fi ulterior grătăriţi. Se scot din ambalaj, se scurg bine de apă (eventual se tamponează cu şervete absorbante), după care se înfig pe beţe de frigărui, aşa cum se vede în imagine.

Frigăruile se aşează mai spre marginea grătarului, unde temperatura este ceva mai joasă. Îi lăsăm pe grătar până când încep să se rumenească. Timpul de gătire este variabil, în funcţie de „puterea” jarului şi de distanţa dintre cărbunii încinşi şi grătar. În cazul de faţă au fost necesare 10 – 12 minute, timp în care am întors frigăruile de 2 – 3 ori de pe o parte pe alta.

După ce s-au rumenit şi cozile au devenit crocante, se iau de pe grătar şi se servesc imediat, fie stropiţi cu puţină zeamă de lămâie, fie cu un sos de iaurt cu usturoi, sau chiar cu tzatziki. Cel mai bine se împacă cu un vin alb, rece şi sec.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

10 thoughts on “Creveţi la grătar – Grilled Shrimps

  1. Chinezii spuneau ca nu este sanatos sa maninci mai mult de 7 creveti. Fiind plini de apa nu ii gatesti la foc mare ca nu mai ai ce minca si pot sa fie purtatori la ceva care provoaca o toxinfectie alimentara. Apar pe piele niste bubite rosii. Multi maninca pentru ca bubitele apar mai intii pe intestin si nu te ingrasi ca din cauza lor mincarea nu este asimilata. Am cunoscut persoane care cum se intoxicau si gaseau bubitele pe piele mergeau la restaurant in ziua aia si mincau gratare.

  2. Am avut in Romania la tara rude in virsta care medicamentul lor de slabire erea lapte stricat. Faceau diarie nu luau nici un medicament si o saptamina se bucurau ca slabeau si puteau sa manince orice. Unii faceau lucrul asta odata pe luna pe timpul verii ca buda erea in fundul curtii si nu erea amuzant pe timpul iernii.

  3. In Nord America sunt restaurante in care daca te duci vinerea (sa ai timp sa stai pe buda ) iti serveste mincare stricata (care este gustoasa ) si care te ajuta sa slabesti. Trebuie sa iti spuna un localnic unde sa mergi si ce sa comanzi ca altfel maninci mincare obisnuita.

  4. Laptele stricat folosit in Romania este un tratament de slabire brutal si toxic pentru organism chiar si in comparatie cu metoda chinezeasca. In Nord America au gasit un stafilococ pe care il cultiva in spital si care nu afecteaza rinichii si se distruge usor cu antibiotic, Joia se duce asistenta la restaurant sa puna stafilococul in mincarea deja pregatita iar vineri se duce sa manince la prinz impreuna cu oricine vrea sa piarda 2 Kg.. Este dozat asa de frumos ca nu ai crampe la stomac si la ora 11 noaptea te loveste presiunea la stomac. Sa va organizati si voi sa aveti in orasele principale un restaurant asemanator.

  5. Pingback: TSD

  6. Pingback: Preparate la grătar | Food and beyond…

  7. Pingback: Un loc în care n-am să mai calc prea curând: Restaurantul Central Bacău | Food and beyond…

  8. Pingback: Despre frigărui | Food and beyond…

  9. Pingback: Creveți la tigaie și un fel de tzatziki | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.